Buna (rijeka)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Buna
Izvor Bune
Lokacija
DržaveBosna i Hercegovina
Hidrografija
IzvorBlagaj
UšćeBuna (Mostar)
Hidrologija
Ulijeva se uNeretva

Buna je rijeka u Bosni i Hercegovini, lijeva pritoka Neretve, u koju se ulijeva oko 15 km nizvodno od Mostara, u mjestu Buna. Duga je 9 km, a ima dvije pritoke: Posrt, koji je nestalna pritoka, tj. postoji samo zimi, i Bunica, koja je stalna pritoka i u Bunu se ulijeva sjeverno od mjesta Buna.

Pećina, izvor Bune

Vrelo Bune[uredi | uredi kod]

Vrelo Bune je snažni kraški izvor, koji izvire iz ogromne kraške pećine ispod visoke okomite litice. Na vrhu litice je arheološko nalazište Zelena pećina i Stari grad Blagaj, nacionalni spomenici BiH

Prije samog izvora Buna teče pod zemljom 19,5 km.[1] Ovo područje je specifično po raznolikosti nadzemne i podzemne hidrografije. Izvor Bune je jedan od najvećih izvora u Evropi, s protokom od 43 m3/s izuzetno hladne i čiste vode, po čemu je jedno od najjačih u Evropi.[2]

Najviši vodostaji izvora i rijeke su u novembru, a najniži u julu i augustu. Neposredno ispod vrela u Blagaju nalaze se mrestilište i uzgajalište pastrmke. Bogata je pastrmkom, a u donjem toku ima i jegulja.

Područje kroz koje protječe pogodno je za poljoprivredu, naročito za uzgoj voća, povrća i vinove loze. Na samom vrelu, nalazi se stara derviška tekija, koju još 1664. spominje putopisac Evlija Čelebija.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „TZ Hercegovacko-neretvanjskog kantona/zupanije”. hercegovina.ba. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-14. Pristupljeno 2. 2. 2016. 
  2. „Tourismus in BuH - Blagaj - Buna”. www.bhtourism.ba. Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2. 2. 2016.