Boska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Boska


Informacije
Lokacija Banja Luka
Status završena
Sagrađena 1978.

Boska je robna kuća koja se nalazi u centru Banjaluke. Bila je jedna od najvećih robnih kuća u Jugoslaviji. Vlasnik 58 odsto robne kuće od 2009. je beogradska konzorcijum Zekstra-Delta, dok je vlasnik 42 odsto Vlada Republike Srpske.

Položaj[uredi | uredi kod]

Robna kuća Boska se nalazi u samom centru Banjaluke na Trgu Krajine. Kada je 1969. godine Banjaluku pogodio zemljotres, epicentar je bio na mjestu gdje se danas nalazi zgrada robne kuće Boska. Robna kuća zauzima prostor od 11.500 kvadratnih metara.

Istorija[uredi | uredi kod]

Trg Krajine i robna kuća Boska

Nakon što je Banjaluku pogodio zemljotres 1969., obnova grada je trajala više godina. Boska je otvorena 1978. godine, kao jedna od najvećih robnih kuća u Jugoslaviji. Robna kuća Boska je 2008. godine bila pred ekonomskim kolapsom, nakon čega je privatizovana posredstvom Vlade Republike Srpske. Okvirni ugovor o prodaji 58 odsto Boske, između Vlade Republike Srpske i kompanije Delta, je potpisan 3. oktobra 2008. godine. Dok je Vlada Republike Srpske tek 14. maja 2009. dala saglasnost za aneks Ugovora o prodaji 58 odsto akcija državnog kapitala u vlasništvu Republike Srpske. Rekonstrukcija prostora koje je koštalo oko 15. miliona evra, je trajalo četriri mjeseca tokom 2010. godine, a svečano je otvorena tačno u podne na dan 11. novembar 2010. Obnovljenu robnu kuću Boska su svečano otvorili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, i vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković.

U renoviranoj Robnoj kući „Boska“ u Banjaluci našlo se 27 radnji, među kojima i poznati svjetski brendovi „New Yorker“, „Lindex“, „Ulla Popken“, „Parfois“ i „Peakocks“. U obnovljenom poslovnom prostoru, površine 11.500 kvadratnih metara, zaposleno je 150 radnika u 27 radnji. Druga faza rekonstrukcije i proširenja ponude zakazana je za proljeće 2011. godine.

Izvori[uredi | uredi kod]