Bitka za Mariupolj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
bitka za Mariupolj
Segment Rat na istoku Ukrajine

Gradska vijećnica Mariupolja (oko koje su se vodile borbe) godine 2007.
Datum 6.5. - 14.6. 2014.
Lokacija Mariupolj, jugoistočna Ukrajina
Ishod ukrajinska pobjeda
proruski pobunjenici se povlače u Donjeck
Sukobljene strane
Donjecka narodna republika

 Rusija

 Ukrajina
Komandanti i vođe
Denis Kuzmenko Arsen Avakov
Snage
60 vojnika nepoznato
Žrtve i gubici
26 poginulih 10 poginulih

Bitka za Mariupolj, koja se u ukrajinskim izvorima navodi kao Sukob u Mariupolju (ukr. Протистояння у Маріуполі; rus. Противостояние в Мариуполе), je oružani sukob koji se u maju i junu 2014. godine, za vrijeme rata na istoku Ukrajine odigrao u gradu Mariupolju između vojnih i paravojnih formacija ukrajinske vlade sa jedne, te separatističkih milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) sa druge strane. Do njega je došlo nakon što su pro-ruski separatisti preuzeli upravnu zgradu u Mariupolju 13.4.[1] Ukrajinske vlasti su nekoliko dana ranije objavile početak tzv. "antiterorističke operacije" sa ciljem "uspostavljanja ustavnog poretka"; na dan 24. 4. su prvi put objavile kako je zgrada "oslobođena" od separatista, ali su to osporili žitelji koje je intervjuirao BBC u blizini zgrade.[2]

Do eskalacije sukoba je došlo 9. 5. kada je, prema navodima ukrajinskih vlasti, poslana kolona oklopnih transportera kako bi pomogla odbijanju napada na lokalnu policijsku stanicu; prema navodima separatista i dijela lokalnih žitelja, policajci su se, zapravo, priključili separatistima i bili mete napada ukrajinskih vlasti. U svakom slučaju, policijska stanica je spaljena pri čemu je poginuo nepoznat broj osoba. Ukrajinske vlasti su se povukle iz grada pod izgovorom "da izbjegnu dalju eskalaciju". Separatisti su pri tome zarobili i dan kasnije zapalili jedan oklopni transporter. Dva dana kasnije je u Mariupolju proveden referendum o nezavisnosti DNR na kome su sudjelovali lokalni žitelji.

Do obrata je došlo 16.5. kada su radnici čeličane Metinvest zajedno sa mjesnom policijom uspostavili zajedničke snage u kojima su provodili stražu i čistili grad od "odmetnika", što je kao nuspojavu imalo i da su otjerali dio pobunjenika iz grada.[3] Dio pobunjenika je, međutim, ostao u gradu.

Ukrajinske snage - koje su se sastojale od jedinica Nacionalne garde - su napad na položaje pobunjenika u gradu izvele 13. 6. Tom prilikom je ubijeno pet pobunjenika i uništeno jedno njihovo oklopno vozilo tipa BRDM-2; zarobljeno je između 4 i 11 pobunjenika. Prilikom operacije su poginula dva ukrajinska vojnika, a na njenom kraju su ukrajinske snage izvjesile nacionalnu zastavu iznad bivšeg sjedišta pobunjenika, simbolički vrativši kontrolu nad gradom. Mariupolj je potom proglašen privremenim glavnim gradom Donječke oblasti, s obzirom da su pobunjenici tada još držali Donjeck.[4]

Preuzimanjem Mariupolja, Donjecka narodna republika je de fakto izgubila pristup Azovskom moru. Ukrajinske vlasti su taj događaj nastojale iskoristiti u propagandne svrhe, s obzirom da je Mariupolj bio prvo važnije urbano središte iz koga su pobunjenici istjerani. Područje oko Mariupolja je ostalo mirno sljedeća dva mjeseca, sve dok, tokom borbi za Donjeck i Lugansk, nije došlo do velike pobunjeničke kontraofenzive koja je odbacila ukrajinske snage sa ruske granice.

Izvori[uredi | uredi kod]