Bitka kod Raismesa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Raismesa
Segment Rata Prve koalicije
(Francuskih revolucionarnih ratova)
Datum 8. maj 1793
Lokacija kraj Raismesa, Francuska
Ishod pobjeda Koalicije
Sukobljene strane
Sveto Rimsko Carstvo Habsburška Austrija
Šablon:Country data Kraljevstvo Velike Britanije
Kraljevina Pruska Kraljevina Pruska
Francuska Republikanska Francuska
Komandanti i vođe
Sveto Rimsko CarstvoPrinc Josias od Coburga
Habsburška Monarhija François de Clerfayt
Šablon:Country data Kraljevstvo Velike Britanije Vojvoda od Yorka
Kraljevina Pruska Alexander Knobelsdorff
FrancuskaMarkiz Dampierre 
Snage
37.000 40.000
Žrtve i gubici
870 3,900

Bitka kod Raismesa, također poznata i kao bitka kod Condéa i bitka kod St. Amanda je odigrala 8. maja 1793. za vrijeme Rata Prve koalicije na sjeveru Francuske između francuskih republikanskih snaga pod markizom Dampierreom na jednoj, i savezničkih austrijsko-britansko-pruskih snaga na pod princom od Coburga na drugoj strani. Do nje je došlo nakon što su francuske snage poražene u bitci kod Neerwindena i prisiljene na povlačenje iz Austrijske Nizozemske (današnja Belgije), a njihov zapovjednik general Dumouriez pokušao sa svojom vojskom stati na stranu dotadašnjih neprijatelja i izvesti kontrarevolucionarni pohod protiv republikanske vlade u Parizu. Iako taj pokušaj nije uspio, a Dumouriezova vojska, za razliku od zapovjednika, ostala vjerna Republici, ti su događaji izazvali kaos u francuskim redovima, a što su iskoristili Austrijanci i započeli ofenzivu u samu Francusku, čiji su prvi cilj bile granične tvrđave kao Condé-sur-l'Escaut, stavljen pred opsadu početkom aprila. Markiz Dampierre, koji je bio naslijedio Dumourieza i glavninu snaga koncentrirao u utvrđenom logoru kraj Famarsa, dobio je od vlade u Parizu zadatak da deblokira grad. Njegov prvi pokušaj 1. maja je odbijen, a sedam dana kasnije je pokrenuo novi napad, pri čemu mu se suprostavila austrijska vojska kojoj su se uz njihove pruske saveznike prvi put priključile i anglo-hanoveranske snage pod vodstvom vojvode od Yorka, uključujući elitnu Coldstreamsku Gardu. Dampierre, koji je raspolagao s neznatno više snaga od saveznika, odlučio je napad koncentrirati na saveznički centar. Francuske snage su jurišale četiri puta, nastojeći zauzeti selo Vicogne, i iako su se uspjeli probiti do njega, na kraju nisu uspjeli. Posljednji peti juriš je vodio lično Dampierre, i pri tome je topovskom kuglom ranjen u bedro, a od čega je umro sljedeći dan. To je ranjavanje dovelo do prekidanja francuskog napada i povlačenja tokom noći. Savezničke snage su nekoliko tjedana kasnije pokrenule vlastitu ofenzivu koja je dovela do bitke kod Famarsa u kojoj su Francuzi natjerani na povlačenje, a potom i opsade francuskog garnizona u Valenciennesu. Condé se pod opsadom održao još dva mjeseca prije nego što je prisiljen na kapitulaciju.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Burne, Alfred (1949), The Noble Duke of York: The Military Life of Frederick Duke of York and Albany, London: Staples Press .
  • Fortescue, Sir John (1918), British Campaigns in Flanders 1690-1794 (extracts from Volume 4 of A History of the British Army), London: Macmillan .
  • Phipps, Ramsay Weston (1926), The Armies of the First French Republic and the Rise of the Marshals of Napoleon I, London: Oxford University Press .
  • Officer of the Guards, An (1796), An Accurate and Impartial Narrative of the War, by an Officer of the Guards, London .
  • Brown, Robert (1795), An impartial Journal of a Detachment from the Brigade of Foot Guards, commencing 25th February, 1793, and ending 9th May, 1795, London .