Bitka kod Gaze (312. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Bitka kod Gaze
Segment rat dijadoha
Datum 312. pne.
Lokacija Gaza u Palestini
Ishod Pobeda Ptolemeja
Sukobljene strane
Ptolemej I Demetrije Poliorket
Komandanti i vođe
Ptolemej I
Seleuk I
Demetrije Poliorket
Snage
18.000 pešadije
4.000 konjanika
12.500 pešadije
4.400 konjice
43 slona
Žrtve i gubici
nepoznato 500 mrtvih
8.000 zarobljenih
izgubljeni svi slonovi

Bitka kod Gaze odigrala se 312. pne. kod Gaze tokom rata dijadoha. Sukobljene strane su bile Ptolemej I, satrap egipatski i Demetrije Poliorket (Antigonov sin).

Uvod[uredi | uredi kod]

Postavši najmoćniji dijadoh Azije Antigon uzima blago iz Suze i ulazi u Vavilon 315. pne. , koji se nalazio u Seleukovoj satrapiji. Seleuk ulazi u savez sa Ptolemejem, Lizimahom i Kasanderom protiv Antigona. Antigon osvaja velik deo Sirije 314. pne. , i opseda Tir preko godinu dana. To je bilo Ptolemejevo područje. Antigon je bio zauzet borbama sa Kasanderom, pa Demetrija ostavlja da čuva osvojeno područje U Palestini.

Ptolemej se odlučuje da povrati Siriju pod svoju vlast. Sa 18.000 pešaka i 4.000 konjanika stiže u Gazu početkom 312. pne. , a Demetrije odlučuje da se suoči sa njim.

Početni raspored[uredi | uredi kod]

Demetrije Poliorket raspoređuje na:

  • levo krilo: 2.900 konjanika, 1.500 lake pešadije i 30 slonova pod Demetrijevom komandom
  • centar : 11.000 vojnika u falangi i 13 slonova
  • desno krilo: 1.500 konjanika

Ptolemej raspoređuje na:

  • levo krilo: 3.000 konjanika
  • centar: 18.000 vojnika falange
  • desno krilo: 1.000 konjanika

Borba[uredi | uredi kod]

Bitka je otvorena sukobima prethodnica jakih konjičkih krila, pri čemu Demetrije odgurava svoje protivnike. Ptolemej i Seleuk obilaze oko Demetrijevog levog krila da bi napali. Usledila je teška borba prsa u prsa.

Dok se odvijao konjički sukob na krilima Demetrije ubacuje slonove u bitku više da bi demoralizirao suprotnu stranu. Kako su se slonovi našli kraj stupica, tako su oni i njihovi vozači bili zasipani kišama strela. Kad su slonovi stali na stupice vozači su izgubili nad njima kontrolu. Kada suPtolemejevi strelci pobili svu poslugu na slonovima, mogli su lako zarobiti slonove.

Gubitak slonova je preplašio Demetrijevu konjicu. Pobeglo je nekoliko bataljona, pa se preostala konjica morala povlačiti. Većina ih je ostala u formaciji tokom povlačenja, tako da ih Ptolemej nije mogao ganjati. Međutim pešadija počinje bacati oružje i povlačiti se kaotično. Dok su se vraćali u Gazu Ptolemej osvaja vrata grada Gaze.

Rezultat[uredi | uredi kod]

Demetrije je izgubio 500 ljudi, a 8.000 je zarobljeno.Izgubio je sve slonove. Bio je prisiljen da se vrati u Tripolis u Fenikiji. Ptolemej je zauzeo sve do Sidona i Tira. Seleuk dobija priliku i ulazi u Vavilon posle te bitke 312. pne. i to se smatra datumom osnivanja Seleukidskog carstva.

Vidi još[uredi | uredi kod]