Aponogetonaceae

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aponogetonaceae
Aponogeton distachyos
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Liliopsida
Red: Alismatales
Porodica: Aponogetonaceae
J.Agardh

Aponogetonaceae je familija monokotiledonih skrivenosemenica iz reda Alismatales. Jedna biljka iz ove familije, madagaskarski vodeni klas (Aponogeton madagascariensis), jeste omiljena vrsta među akvaristima širom sveta. Status familije priznat je u većini klasifikacionih sistema[1][2], ali taksonomska pozicija (pripadnost redu) varira od sistema do sistema. Smatra se da je najsrodnija sa familijama Hydrocharitaceae i Potamogetonaceae.

Familija Aponogetonaceae obuhvata samo jedan savremeni rod, Aponogeton, sa 50 vrsta[3] rasprostranjenih u podsaharskoj Africi, jugoistočnoj Aziji i Australiji. Paleobotanička istraživanja ukazuju da je rasprostranjenje familije u ranijim geološkim periodama bilo drugačije – jedinstveni polen ove familije nalažen je u sedimentima na zapadnom Grenlandu i u Severnoj Americi[3].

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Angiosperm Phylogeny Group (2003). An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG II. Botanical Journal of the Linnean Society 141: 399-436. Available online Arhivirano 2007-12-22 na Wayback Machine-u.
  2. Takhtajan, A. 1997. Diversity and Classification of Flowering Plants. Columbia University Press, New York.
  3. 3,0 3,1 Aponogetonaceae

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Ostali projekti
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Aponogetonaceae
Wikivrste imaju podatke o: Aponogetonaceae