Anette Olzon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Anette Olzon
Lični podaci
Datum rođenja21. lipnja 1971.
Katrineholm, Švedska
Zanimanjepjevačica
Muzički rad
Period aktivnosti1988. -
ŽanrSymphonic metal
Power metal
Melodic rock
Heavy metal
Soul
Instrumentvokal, oboa

Anette Olzon (vjenčano Anette Blyckert, Katrineholm, 21. lipnja 1971.) je švedska glazbenica i trenutno glavni vokal finskog benda Nightwish. Anette je bivša glavna vokalistica švedskog benda Alyson Avenue.

Počeci[uredi | uredi kod]

Kao dijete je svirala obou, a sa 13 godina se počela natjecati u raznim emisijama koje traže nove talente s vremenom učeći o glazbi što ju je dovelo do studiranja glazbe na glazbenom konzervatoriju u Helsingoru u Danskoj. Pridružila se bendu Take Cover kada je imala sedamnaest i iako bend nije bio previše uspješan sa 21 je postala vodeći vokal u rock opera grupi Gränsland.

Karijera[uredi | uredi kod]

Anette se priključila Alyson Avenue od 1999. do 2005., mjenjajući muškog vokalsta što je ubrzo dovelo do naglog povratka slave bendu. No 2007. otišla je iz Alyson Avenua i priključila se Nightwishu, a Alyson Avenue je nastavio s novim muškim vokalistom. Do 24. ožujka 2007. javnosti nije bilo otkriveno tko je nova glavna pjevačica Nightwisha a Anette se predstavila dan prije izlaska novog singla s albuma Dark Passion Play; Eva.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Studijski albumi

S Alyson Avenue

2000: Presence of Mind 2003: Omega

S Nightwishom

2007: Dark Passion Play

Singli

S Nightwishom

Vanjske veze[uredi | uredi kod]