Aleksej Mozgovoj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
{{{opis}}}
{{{opis}}}
{{{opis}}}
Karijera
Čin stariji narednik (Ukrajina)
kombrig (Novorusija)
Rod vojske Oružane snage Ukrajine
Oružane snage Novorusije

Aleksej Borisovič Mozgovoj (rus. Алексе́й Бори́сович Мозгово́й; ukr. Олексі́й Бори́сович Мозгови́й; 3. april 1975 - 23. maj 2015) bio je jedan od vođa pro-ruskih separatista na istoku Ukrajine, poznat kao zapovjednik brigade Prizrak ("Duh") i sudionik nekih od najvažnijih borbi u sukobu s ukrajinskim vlastima.

Život[uredi | uredi kod]

Rodio se u Luhanskoj oblasti, u porodici koja potiče od donskih kozaka. Kao mladić je kao profesionalni vojnik služio u Oružanim snagama Ukrajine. U slobodno vrijeme se bavio muzikom, kao član pjevačkog zbora te sudjelovao na državnom natjecanju folklornih ansambala.

Za vrijeme euromajdanskih zbivanja se nalazio u Rusiji, prema nekim navodima radeći kao kuhar u Sankt Peterburgu. Nakon pada Janukovičeve vlade se vratio u rodni kraj i sudjelovao u antieuromajdanskim protestima, odnosno tzv. ruskom proljeću. Postao je jedan od najiskatknutijih članova pokreta, tako da su ga 10. aprila 2014. primili Vladimir Žirinovski i Sergej Mironov, vođe LDPR i Pravedne Rusije, dviju od četiri ruske parlamentarne stranke.

21. aprila 2014. je u Lugansku bio jedan od vođa mase demonstranata koja je zauzela regionalno sjedište tajne službe SBU.

7. marta 2015. je na njega pokušan atentat. 23. maja je na automobil u kome se vozio otvorena vatra iz automatskog oružja. Tom prilikom je poginuo Mozgovoj, njegov pres-ataše i još trojica tjelohranitelja. U ukrajinskim medijima se zločin pripisao agentima ruske tajne službe GRU, a kao motiv navelo Mozgovojeva navodna nedisciplina i odbijanje da se bespogovorno slušaju naredbe Moskve.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]