Aleksandar Golovin

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Aleksandar Golovin
Lični podaci
Puno imeAleksandar Sergejevič Golovin
Datum rođenja30. svibnja 1996.
Mjesto rođenjaRusija Kaltan, Rusija
NacionalnostRus
DržavljanstvoRusija rusko
Visina1.80 m
Pozicijavezni igrač
Informacija o klubu
Trenutni klubMonako Monaco
Broj na dresu17
Profesionalni klubovi*
Godine Klub Uta. (gol.)
2014 – 2018 Rusija CSKA Moskva 81 (9)
2018 – Monako Monaco 0 (0)
Nacionalna reprezentacija**
Godine Reprezentacija Uta. (gol.)
2015 – Rusija 23 (3)
* Nastupi i golovi u profesionalnim klubovima koji se računaju samo za službene utakmice i tačni su do 27.7..2018.

Aleksandar Sergejevič Golovin (ruski: Александр Сергеевич Головин; Kaltan, 30. svibnja 1996.) je ruski nogometaš koji igra na poziciji centralnog veznog. Od početka profesionalne karijere, koju je započeo 2014. godine, igrao je u redovima moskovskog CSKA, s kojim je osvojio titulu prvaka ruske Premijer lige u sezoni 2015/16. Također je i standardni reprezentativac Rusije od 2017. godine. Nakon Svjetskog prvenstva 2018. godine, potpisao je za Monaco.

S U-17 reprezentacijom je 2013. godine postao europski prvak.

Klupska karijera[uredi | uredi kod]

Aleksandar Golovin je rođen u Kaltanu, gradiću u Kemerovskoj oblasti Sibira gdje je, još kao šestogodišnji dječak, i počeo trenirati nogomet u lokalnoj sportskoj školi. U listopadu 2012., kao šesnaestogodišnjak, prelazi u redove moskovskog CSKA, za čiji je prvi tim debitirao 24. rujna 2014. u utakmici petog kola ruskog kupa protiv Himika iz Dzeržinska.

Prvi meč u ruskoj Premijer ligi odigrao je 14. ožujka 2015. godine. Debitantsku sezonu u profesionalnoj karijeri okončao je s deset odigranih utakmica u dresu CSKA. Već naredne sezone imao je standardniju ulogu u timu, a 5. kolovoza 2015. debitirao je i u Ligi prvaka na utakmici protiv praške Sparte. Prvi gol za CSKA postigao je 9. travnja 2016. na utakmici protiv Mordovije. Sezonu 2015/16., koju je CSKA okončao titulom prvaka Rusije, Golovin je završio sa 17 odigranih prvenstvenih utakmica i jednim postignutim pogotkom. Potom je za Golovina bio zainteresiran i londonski Arsenal, koji je za njegov dolazak ponudio 8 milijuna funti, ali na kraju transfer ipak nije realiziran.

U naredne dvije sezone, Golovin je postao standardni prvotimac CSKA, odigravši gotovo sve prvenstvene utakmice za klub kao starter. U utakmici osmine finala Europske lige protiv francuskog Lyona, postigao je svoj prvi gol u europskim natjecanjima, a sezonu 2017/18. je okončao na spisku najboljih mladih igrača tog turnira.

U srpnju 2018. godine, Golovin je prešao u Monaco.

Reprezentativna karijera[uredi | uredi kod]

Prva utakmica koju je odigrao za Zbornaju bio je kvalifikaciijski meč za UEFA U-17 Euro protiv Slovenije, odigran 23. ožujka 2013. godine. Na završnom turniru UEFA Eura odigrao je sve utakmice, a Rusija je postala europski prvak. Iste godine, sa reprezentacijom je igrao i na Sjetskom prvenstvu, gdje je postigao i jedan pogodak na utakmici protiv Venezuele. Kasnije je nastupao i za U-19 i U-21 reprezentacije.

U dresu seniorske reprezentacije debitirao je u prijateljskoj utakmici protiv Bjelorusije, igranoj 7. lipnja 2015., gdje je ušao u igru kao zamjena za Romana Širokova u drugom poluvremenu; na istoj utakmici postigao je i svoj prvi gol za seniorsku reprezentacju. Bio je dio nacionalnog tima i na Euru 2016. i Kupu konfederacija, a na oba natjecanja je odigrao sve utakmice grupne faze.

Selektor Stanislav Čerčesov je 3. lipnja 2018. uvrstio Golovina i na konačni spisak reprezentativaca za FIFA Svjetsko prvenstvo 2018. godine, čiji je domaćin bila upravo Rusija. Golovin je odigrao jednu od ključnih uloga u premijernoj pobjedi ruskog tima na otvaranju prvenstva protiv Saudijske Arabije, pošto je imao dvije asistencije i postigao posljednji pogodak u visokoj pobjedi od 5:0.