Хришћанско-социјална унија Баварске

Izvor: Wikipedia

Хришћанско-социјална унија Баварске (Christlich-Soziale Union in Bayern,ЦСУ) jе конзервативна политичка странка десног центра у Немачкој, која делује искључиво у савезној држави Баварској.

Настала као својеврсна наследница Баварске народне странке у Вајмарском периоду, врло брзо се наметнула као савезник Хришћанској демократској унији која је деловала у остатку Немачке. Једино за време покрајинских избора у Саарланду године 1957. су се кандидати ЦСУ такмичили против ЦДУ. Након тог времена ЦДУ и ЦСУ делују као сестринске странке и имају заједнички клуб у Бундестагу познат као Унија-ЦДУ/ЦСУ (Union-CDU/CSU).

ЦСУ је, с обзиром на верски састав становништва у Баварској, далеко је ближа Римокатоличкој цркви од ЦДУ и често се сматра далеко конзервативнијом у многим друштвеним питањима. С друге стране, то је делимично и разлогом зашто има далеко верније гласачко тело.

Тренутно ЦСУ има 45 савезних посланика у Бундестагу и три министра у савезној влади коју води канцеларка Ангела Меркел.У Баварској ЦСУ је у коалицијоној влади са Странком слободних демократа и председник Баварске је лидер ЦСУ Хорст Зихофер.ЦСУ је чланица Европске народне партије и Интернационалне демократске уније.

Види још[uredi - уреди]

Сајт ЦСУ[uredi - уреди]