Холикачук

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Холикачук (или Иноко, или Инока Котана) су северноамерички домородачки народ који припада Атабасканској породици народа, њихов језик спада у централно аљасканско-јуконску подгрупу северне групе атабасканских језика. Њихова традиционалана територија се налази у централном делу западне Аљаске око средњег и горњег тока реке Иноко. Од 1963. насељени су у градићу Грејлинг на реци Јукон. Према подацима центра за проучавање аљасканских домодродачких језика Холикачука је 2007. било 180 од којих је само њих 5 говорило холикачучким језиком.[1]

Холикачуци себе називају "Дуг Хитан" . Име Холикачук је изведено од имена једног од села на традиционалној холикачучкој територији.

Антрополози су у прошлости веома мало проучавали Холикачуке, због чега о њима не постоји велики број писаних докумената (објављених и необјављених). У прошлости су погрешно груписани са Којуконима.

Суседи Холикачука су на северу Ескими Јупици и Којукони, на истоку Којукони, на југу су Горњи Кускоквим, а на западу су Дег Хитан.[2]

Холикачучка култура је донекле слична култури народа Дег Хитан.

Референце[uredi | uredi kod]

  1. Krauss, Michael E. 2007.
  2. „The Map of Indigenous Peoples and Languages of Alaska”. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-10. Pristupljeno 2016-09-21. 

Литература[uredi | uredi kod]

  • Snow, Jeanne H. (1981). Ingalik. In Subarctic (pp. 602–617). Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 6). Washington, D. C.: Smithsonian Institution.

Спољашње везе[uredi | uredi kod]