Стратегија у реалном времену

Izvor: Wikipedia

Стратегија у реалном времену (енг. Real-time strategy) је жанр ратних рачунарских игара, чије одвијање није условљено потезима као код потезних стратегија.

У стратегијама у реалном времену, циљ играча је да маневрише својим јединицама и структурама како би осигурао што веће површине мапе и/или уништио противникове јединице. У типичним стратегијама у реалном времену је могуће креирати додатне јединице и структуре. Изградња нових структура и јединица је ограничена потребом прикупљања ресурса. Ресурси се прикупљају контролисањем специјалних тачака на мапи и/или поседовањем одређених јединица и грађевинама чија је сврха скупљање ресурса. Типична игра овог жанра подразумева прикупљање реусрсам изградњу базе, развој технологија и контролу јединица.

Термин стратегија у реалном времену први је сковао Брет Спери приликом рекламирања игре Dune II, једне од првих игара из овог жанра.


P computing.svg Nedovršeni članak Стратегија у реалном времену koji govori o računarstvu je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.