Jasenak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Јасенак)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Jasenak. Za druga značenja, v. Jasenak (razvrstavanje).
Jasenak
Jasenak na mapi Hrvatske
Jasenak
Jasenak
Županija Karlovačka županija
Općina/Grad Ogulin
Geografske koordinate
 - z. š. 45.231 N
 - z. d. 15.042 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 301
 - Broj domaćinstava 111
Pošta 47314 Jasenak
Pozivni broj +385 047
Autooznaka OG
Skijalište na Bjelolasici

Jasenak je naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu Grada Ogulina, Karlovačka županija.
Planinsko selo smješteno u Jasenačkom krškom polju (>600 m n.m.) između Jasenačke kose i Bjelolasice, najviše planine u Gorskom kotaru (1534 m). Poljem protječe potok Jasenčica ili Jasenački potok.
Legenda kaže da su u šumi zalutali neki ljudi, a kad su došli na čistinu vidjeli su prekrasno drveće jasenova (kojega i danas ima puno u Jasenku). Tu su se naselili i tako je na ovim prostorima započeo život. Oskudni su podaci o naseljenosti ovog kraja u starini, preci većine današnjeg stanovništva došli su kao pastiri iz Gomirja 1632. g .[1] Cesta od Ogulina do Novog Vinodolskog tzv. Rudolfina prolazi ovim krajem od 1874. Crkva Sv.Lazara izgrađena je 1883., spaljena 1942. danas je ruševina.[2]
Više je zaselaka: Krapani, Zrnići, Kostići, Jorgići, Paligaće, Mašići, Vrelo, Pavliši, Kovačevići, Turki, Jovanovo Brdo, Kotarine i drugi.
U Vrelu je 1986. izgrađeno skijalište, hotelsko naselje Vrelo i sportsko - rekreacijski centar danas HOC Bjelolasica sa svim svojim usponima i padovima. Trenutno Bjelolasica nije u radnom stanju zbog požara koji je izbio 2011.godine.[3]
Kraj obiluje prirodnim ljepotama, rubom Jasenačkog polja raste prirodna šuma gorske smreke a u planini prašumski oblik šume bukve i jele. Neka su mjesta zaštićena: izvor Vrelo i estavela Jezero u Zrnićima kao hidrološki spomenici prirode, a Crkveni lug i cret kao botanički. [4]Duboko u šumi je strogi rezervat Bijele i Samarske stijene a planira se osnivanje parka prirode Bjelolasica od Jasenka do Mrkoplja. Trenutno u Jasenku rade kafić i trgovina. Pošta i ambulanta su radile do 2013.g., no zatvorene su. U školi u Jasenku je područni razredni odjel od 1.-4. razreda. Škola je pod OŠ Ivane Brlić-Mažuranić,Ogulin.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 301 stanovnika[5] te 111 obiteljskih kućanstava.[6]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[7]


Izvori[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Jasenak treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.