Šokol

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Šokol

Narezani šokol

Porijeklo
Regija/Država Hrvatska
Detalji
Vrsta jela suhomesnati proizvodi
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci svinjetina

Šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i okolnim mjestima. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola sežu u 17. stoljeće.

Sedamdesetih godina 20. stoljeća zbog razvoja turizma napušta se držanje stoke u urbanim dijelovima grada, ali tradicija pripreme šokola ne prestaje. Meso se danas nabavlja od prirodno uzgojenih svinja. Šokol je delicija i poslužuje se u najsvečanijim prilikama. U Ninu i okolici autohtoni naziv za šokol je "šoko".

Priprema[uredi | uredi kod]

Šokol je suhomesnati proizvod dobiven od mesa svinjske vratine. Priprema se slično kao pršut, tri do sedam dana ostavlja se ležati u morskoj soli, zatim se stavlja u kuhano crno vino i na kraju se meso oblaže i "špikuje" začinima: paprom, klinčićom, muškatnim oraščićima.

Tako pripremljeno meso stavlja se u poseban ovitak i vezuje na poseban način sa špagom. Nakon toga dolazi do posljednje faze obrade, šokol se stavlja nekoliko dana na dim, a nakon dimljenja na vjetar - buru. Nakon nekoliko mjeseci sušenja u prozračnoj prostoriji šokol je spreman za degustaciju. Zanimljivo je da je svaki šokol drugačiji što ovisi o tajnama obrade mesa, a bura koja puše u zimskim mjesecima je najpresudniji faktor za kvalitetu šokola.