Škoti

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Škoti je naziv koji u najširem smislu predstavlja stanovnike Škotske, a u užem smislu etničku grupu odnosno naciju koja potječe iz Škotske.

Škoti su heterogena nacija koja potječe od Pikta - drevnih prastanovnika sjevera Britanije, koji su se nešto kasnije pomiješali s keltskim Gelima i Britima. Od 7. vijeka n.e. u škotski etnički korpus ulazi sve više primjesa germanskih naroda kao što su Englezi, koji prodiru s juga, te Nordijci koji prodiru sa sjevera.

Ti su se trendovi mogli zamijetiti u škotskom srednjem vijeku kada je u lokalnoj književnosti ispočetka dominirao gelski jezik, da bi potom počeo prodirati rani škotski, germanski jezik pod snažnim utjecajem srednjeg engleskog. Oko 1500. se među Škotima počinje stvarati podjela između "Highlandera" na krajnjem sjeveru koji govore gelski te "Lowlandera" koji govore engleski.

Usprkos tim podjelama, Škoti su se kroz cijeli srednji vijek uspješno odupirali nastojanjima Engleza da ih okupiraju kao što se to dogodilo s Walesom i Irskom.

Tako su Škoti u moderno doba ušli s formiranom nacionalnom svijesti. U 16. vijeku se u Škotskoj javlja reformacija u daleko ekstremnijem obliku nego u Engleskoj koja je odabrala umjereniji anglikanizam. S druge strane, veliki dio Škota je ostao vjeran katolicizmu, što je uzrokom tradicionalnih suparništava koja traju sve do danas.

Škotska se konačno ujedinila s Engleskom 1707. godine, a oružani otpor tom ujedinjenju je konačno skršen pola vijeka kasnije. Taj je proces posebno teško pogodio "Highandere" koji su prisiljeni na emigraciju u Sjevernu Ameriku, te postupnu asimilaciju u "Lowlandere".

Iako je Škotska ostala relativno siromašna u odnosu na Englesku, mnogi Škoti su postali graditelji Britanskog imperija, a škotski nacionalizam se obično ispoljavao kao folklor. To se djelomično promijenilo s otkrićem nalazišta nafte u Sjevernom moru, koje je kod mnogih Škota potaklo pokret za većom autonomijom i nezavisnošću. Tim zahtjevima se djelomično izašlo u susret 1997. godine formiranjem Škotskog parlamenta i vlade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]