Hodočašće Arsenija Njegovana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hodočašće Arsenija Njegovana
Autor(i)Borislav Pekić
DržavaSFR Jugoslavija
Datum izdanja1970.
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
Vreme čuda U Edenu na Istoku

Hodočašće Arsenija Njegovana je drugi roman književnika Borislava Pekića izdat 1970. Djelo je nagrađeno NIN-ovom nagradom kritike za roman godine. Riječ je o jednom od prvih postmodernih romana srpske književnosti.[1]

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Slika iz Beograda u 1966.

Arsenije Njegovan, glavni junak, je predratni bogati Beograđanin, rentijer i vlasnik mnogobrojnih kuća prema kojima čitavog života gaji veliku strast. Nakon što je dvadeset sedam godina proveo u dobrovoljnoj izolaciji, skrivajući se u kući na Kosančićevom vijencu, Arsenije izlazi iz svoga doma 3. juna 1968. i susreće se sa poslijeratnim, izmjenjenim Beogradom. On i dalje ne shvaća da su mu kuće odavno oduzete i da je njegov najveći strah već ostvaren.

Analiza[uredi | uredi kod]

Roman ima formu pronađenog rukopisa.

Iz perspektive glavnog junaka predstavljeni su neki od najvažnijih događaja iz srpske historije dvadesetog vijeka: martovske demonstracije u 1941., bombardiranje i okupacija Beograda u Drugom svjetskom ratu, dolazak komunista na vlast, nacionalizacija imovine i studenstki protesti iz 1968. Historija je u „Hodočašćuironijska struktura koja pokazuje kako se ponovljene sekvence prošlosti u životu istoga junaka pretvaraju u ruganje ideološkim i utopijskim projektima, čija je žrtva Arsenije Njegovan. U takvoj ulozi on postaje protagonista tragi-farse. Otud je i slika njegovog gordog posrtanja u sudaru sa historijom, koju ne razumije i ne prihvaća, u isti mah komična i groteskna.[2] Pojedini likovi iz „Hodočašća Arsenija Njegovana” pojaviće se u Pekićevim kasnijim književnim ostvarenjima, dok će historija čitave loze Njago/Njegovan biti predmet sedmotomnog romana Zlatno runo.[3] Povodom obilježavanja pedesetogodišnjice dodeljivanja NIN-ove nagrade 2004. „Hodočašće Arsenija Njegovana” našlo se na petom mjestu najboljih romana koji su ovijenčani ovom književnom nagradom.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Ilić, Branko (2021). „Homodijegetički roman Borislava Pekića: početak srpske postmoderne”. Узданица 18: 53-68. 
  2. Petar Pijanović, „Fantastični realizam Borislava Pekića”, pogovor u: Pekić, Borsilav (2004). Hodočašće Arsenija Njegovana. Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva. str. 311. 
  3. Milošević, Nikola (1984). „Borislav Pekić i njegova mitomahija”. Odabrana dela B. Pekića, prva knjiga. Beograd. str. 39. 

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Ilić, Branko (2021). „Homodijegetički roman Borislava Pekića: početak srpske postmoderne”. Узданица 18: 53-68. 
  • Manić, Željka (2012). Promene u posleratnom Beogradu prema romanima naših pisaca. Filozofski fakultet. Univerzitet u Beogradu. 
  • Mustedanagić, Lidija (2002). Groteskni brevijar Borislava Pekića: groteskno oblikovanje romana "Hodočašće Arsenija Njegovana", "Kako upokojiti vampira" i "1999". Novi Sad: Stylos. 
  • Pijanović, Petar (1991). Poetika romana Borislava Pekića. Beograd: Prosveta.