Низамудин Нишапури

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Низамудин Хасан ел Нишапури (Перзијски: نظام الدین حسن نیشاپوری) рођен је 1328/9. године. Био је перзијски математичар, астроном, правник и пјесник. Бавио се и егзегезом. Његово пуно име је Низамудин Хасан ибн Мухамед ибн Хусеин Коми Нишапури. Његов дјед је поријеклом из Кома, града у Ирану, а Низамудин је рођен у Нишхапуру.

Рано образовање Нишапурија, било је у родном граду Нишапуру али се касније преселио у Табриз. Био је један од истакнутих ученика Кутбудина Ширазија и на његовим предавањима усавршио је знање из разних математичких дисциплина.

Дела[uredi | uredi kod]

Његова чувена дјела су:

  • аш-Шамсија фи ал-хисаб [Орнамент аритметике] на арапском језику. На почетку ове књиге написао је увод који се састоји из два дјела и у њему најпре разматра дефиницију аритметике, као основног предмета, да би касније писао и о суштини бројева, о њиховој подјели и различитим формама. Прву половину књиге подијелио је на два поглавља, а друга половина књиге садржи четири поглавља.
  • Та'бир ат-Тахрир који је коментар Tusijevog критичког прегледа Алмагеста.
  • Коментар Иланијевог хороскопа, који се убраја међу најзначајнија ауторска дјела Насирудина Тусија. Араџ је свој коментар назвао Разоткривачем истина Илханијевог хороскопа.

Литература[uredi | uredi kod]

  • Ali Akbar Velajati (2016). Istorija kulture i civilizacije islama i Irana (Preveo s persijskog dr Muamer Halilović). Centar za religijske nauke „Kom”. Beograd (str. 240 - 241)