Лига пољских породица

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Лига Пољских Породица (poljski: Liga Polskich Rodzin), ЛПП (LPR) је политичка партија настала у априлу 2001. године (регистрована 30.5. 2001). ЛПП је ујединила идеје католичко-народних партија, као: Народно Стронњицтво (poljski: Stronnictwo Narodowe), Пољско Споразумење (poljski: Porozumienie Polskie), Католичко-Народни Покрет (poljski: Ruch Katolicko-Narodowy)...

У стварању партије помогле су организације као Свепољска омладина (poljski: Młodzież Wszechpolska) (обновљена 1989. године од каснијег лидера ЛПП - Романа Гјертиха), Радио Марија (Radio Maryja).

Боје странке су црвена и азурна, а седиште се налази на ул. Hoża 9, 00-528 Варшава.

Председник странке је Витолд Балажак.

Политички програм[uredi | uredi kod]

Главни политички циљ је супротстављање продаји власништва Пољске странцима, излазак из Европске уније у корист побољшања сарадње са САД и Русијом или сарадње са државама ЕУ али "под истим правима и условима". Ова партија има конзервативан карактер, са акцентом на католичку традицију. Економски програм има јак социјалан карактер и базира се на одбрани пољског тржишта и непријатељском односу према страном капиталу.

Партија се противи: легализацији еутаназије и побачаја, регистрацији удружења хомосексуалаца, увођењу професионалне војске, легализацији тзв. "лаких дрога" и одвајању цркве од државе.

Не подржава ликвидацију Повјата.

ЛПП подржава: одржавање бесплатне едукације и здравствених служби, повлачење пољске војске из Ирака.

Историја ЛПП[uredi | uredi kod]

На изборима 2001. године ЛПП је добила 7,87% гласова и 38 посланичких мандата.
До избора 2002. године ЛПП је подељена.

На референдуму 2003. заговарала је не прихватање прикључења ЕУ. На изборима 2004. године за Европски парламент ЛПП је добила 15,92% гласова и 10 мандата. У Европском парламенту делује у оквиру групе униоскептика Независност и демократија). За странку је везан и лист "Нова пољска мисао (Nowa Myśl Polska)" и "Racja Polska"

Посланици Сејма V каденције[uredi | uredi kod]

посланик, број гласова

Сенатори VI каденције[uredi | uredi kod]

Посланици Европског Парламента (2004. - 2009.)[uredi | uredi kod]

Вањски линкови[uredi | uredi kod]