Žuti car

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žuti Car

Žuti Car ili Huang Di (tradicionalni kineski: 黃帝; pojednostavljeni kineski: 黄帝; pinyin: huángdì) je legendarni kineski suveren i narodni junak za koga se govori da je predak svih Han Kineza. Prema kineskoj tradiciji on je jedan od Pet Careva, te je vladao od 2698. pne. do 2599. pne..

Narodna predaja njegovo povlačenje na zapad u ratu protiv istočnog cara Chi Youa, odnosno bitci kod Zholoua, vidi kao stvaranje nacije Han Kineza.

Žutom Caru se, među brojnim drugim dostignućima, pripisuje otkriće načela Tradicionalne kineske medicine. Nèijīng (内經, Medicinski kanon Žutog Cara), je navodno napisan u suradnji sa njegovim liječnikom Qi Boom. Međutim, moderni historičari uglavnom tvrde da je on bio sastavljen na temelju drevnih spisa od strane naučnika koji je živio u periodu između dinastija Zhou i Han, više od 2.000 godina kasnije. Njegovo zanimanje za prirodno zdravlje, kao i spriječavanje i liječenje bolesti se smatra razlogom što je živio do dobi od 111 godina, odnosno što je stekao besmrtnost nakon svoje fizičke smrti.

Prema legendi je njegova supruga Lúo Zǔ naučila Kineze da prave svilu od svilenih buba, a njegov historičar Cāng Jié je stvorio prve znakove kineskog pisma.

Legenda kaže da je Žuti Car izmislio magični kompas za vrijeme bitke protiv Chi Youa koji je koristio pješčanu oluju da bi kamuflirao svoju vojsku. Zahvaljujući kompasu, Žuti Car je otkrio gdje se Chi You nalazi i tako ga pobijedio. Pokretna stolica u njegovoj kočiji je također bila kompas koji bi uvijek pokazivao na jug, koji Kinezi uvijek smatraju dobrim Feng Shui. Za njega se također govori da je igrao ulogu u stvaranju guqina, zajedno s Fuxijem i Shennongom, kao i da je izmislio najstariji oblik kineskog kalendara, pa se današnji seksagesimalni ciklusi broje na osnovu njegove vladavine.

Stvarno postojanje Žutog Cara je, u najboljem slučaju, upitno. Period njegove vladavine prethodi pisanoj kineskoj historiji za više od tisuću godina. Zato se pretpostavlja da su priče o njegovim podvizima lako bile preuveličane, odnosno da su u potpunosti apokrifne.

Žuti Car u popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

  • U kopnenoj Kini su snimljene su TV-drame koje prikazuju život Huang Dija. Međutim, njihova historijska točnost je upitna. One su polu-fikcijske jer se uglavnom fokusiraju na borilačke vještine, Wuxiju i dramu.
  • Žuti Car se pojavljuje kao junak priče Jorgea Luisa Borgesa "Fauna i ogledalo." Britanski fantasy pisac China Mieville je potom napisala njen svojevrsni nastavak u obliku postapokaliptičke pripovjetke "The Tain" u svojoj zbirci priča - "Looking for Jake."

V. također[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Shennong
Car Kine
2591.pne.-2491.pne.
Slijedi:
Zhuanxu