Šarlo Akrobata

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ukoliko ste tražili članak o Čarliju Čaplinu, vidite članak Charlie Chaplin.
Šarlo akrobata
Podaci
MestoSFRJ
Žanrpank, novi talas
Aktivni period19801981.
Izdavačka kućaJugoton
Članovi
Milan Mladenović
Dušan Kojić
Ivica Vdović

Šarlo Akrobata je bila muzička grupa iz Beograda najčešće kategorisana kao novotalasni ili pank bend sa izraženo artističkim senzibilitetom. Sastav su činili gitarista i pevač Milan Mladenović, basista Dušan Kojić - Koja i bubnjar Ivica Vdović - Vd. Grupa je postojala vrlo kratko, od aprila 1980. do oktobra 1981., ali je za to vreme uspela da ostavi neizbrisiv trag na jugoslovenskoj rok muzičkoj sceni.

Biografija[uredi | uredi kod]

„Šarlo akrobata“ je nastao iz sastava „Limunovo drvo“ koji su kasnih sedamdesetih formirali Milan Mladenović (vokal i gitara), Dragomir „Gagi“ Mihajlović (gitara) i Milan „Mikica“ Stefanović (gitara) i koji je stvarao muziku pod uticajem hipi pokreta. Njima se ubrzo priključuju Goran Kovinčić i Dušan „Džindžer“ Dejanović (bubanj). Grupa često menja članove, a poslednja postava u kojoj se nalaze je Mladenović, Mihajlović, Dušan Kojić i Ivica Vdović. Posle koncerta sa Pankrtima u SKC-u aprila 1980. godine Mihajlović odlazi iz benda, a preostala trojica nastavljaju dalje birajući novo ime - „Šarlo akrobata“.

Prvi studijski snimci grupe, pesme „Ona se budi“, „Oko moje glave“, „Niko kao ja“ i „Mali čovek“, napravljeni su u studiju Enca Lesića 1980. i zajedno sa snimcima bendova Idoli i Električni orgazam objavljeni na kultnoj kompilaciji „Paket aranžman“ koju je 1981. izdao Jugoton. Sve četiri pesme postigle su komercijalni uspeh i dobile odobravanje kritike, a „Ona se budi“ i „Niko kao ja“ postaju i radijski i koncertni hitovi. Krajem 1980. godine grupa učestvuje i na Omladinskom festivalu u Subotici na kojem izvodi pesmu „Ona se budi“ i dobija drugu nagradu žirija.

Godine 1981. bend piše muziku za film Miše Radivojevića „Dečko koji obećava“, a sa njima na projektu kao gitarista sarađuje Goran Vejvoda. Muziku je pisao Kojić, a tekstove pesama Nebojša Pajkić koji je i pisac scenarija. Kojić i Vdović i glume u filmu, i to ritam sekciju izmišljenog benda „VIS Dobri dečaci“. Tri pesme Šarla akrobate koje se pojavljuju u filmu, i koje nikada kasnije nisu zvanično objavljene, su „Slobodan“, „Balada o tvrdim grudima“ i „Depresija“.

Šarlo akrobata 1981. učestvuje na bijenalu u Zagrebu na kom svira kao predgrupa engleskom bendu Gang of Four. U aprilu iste godine bend snima svoj prvi i jedini album Bistriji ili tuplji čovek biva kad.... Album je sniman za PGP RTB, ali ga u julu 1981. godine izdaje Jugoton. Danas smatran izdanjem koje je kamen temeljac jugoslovenskog roka, album je bio eksperimentalno remek-delo, te je, probijajući okvire postojećih muzičkih trendova, stvorio plodno tlo za potpuno nov i svež način muzičkog razmišljanja.

Nažalost, u to vreme međusobne nesuglasice u grupi, koje su već neko vreme postojale, sve više rastu. Vdović je insistirao da se u bend dovedu Goran Vejvoda i Bebi Dol, sa kojima je ranije bio sarađivao na projektu „Announda Rouge“. Dok je Mladenović bio pristalica te ideje, Kojić se nepopustljivo protivio smatrajući da postojeća postava benda još uvek ima mnogo da ponudi.

Album Bistriji ili tuplji čovek biva kad... Jugoton je izdao u skromnom tiražu od 10.000 primeraka, što je, u kombinaciji sa slabom medijskom promocijom i s neprepoznavanjem očiglednih hitova „Ona se budi“ i „Niko kao ja“, imalo kao ishod da se album vrlo skromno prodavao. Takođe, singl „Bes / Prevaren“ koji je snimljen za Jugoton paralelno sa albumom, i koji je sadržao jednu pesmu sa albuma, a kao B stranu pesmu Limunovog drveta, nije bio objavljen kako je planirano. Prema Kojićevim navodima, i bend je zbog čestih koncerata bio nedovoljno angažovan oko promovisanja albuma, a članovi su u to vreme, sluteći da će se bend uskoro razići, jedva mogli da tolerišu jedni druge.

U jesen 1981. grupa odlazi na prethodno zakazanu turneju po Poljskoj. Po povratku kući i nakon oproštajnog koncerta u Ljubljani u oktobru 1981. grupa se raspada.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Singlovi[uredi | uredi kod]

  • „Mali čovek / Ona se budi“ (Jugoton, 1981.)
  • „Bes / Prevaren“ - snimljeno ali neobjavljeno usled raspada grupe

Albumi[uredi | uredi kod]

Veze[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]