Zvonko Iveković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zvonko Iveković (Bjelovar, 1935.) - hrvatski atletski trener i bivši atletičar

Djetinjstvo je proveo u rodnom Bjelovaru. Zaljubio se u atletiku nakon posjeta atletskog natjecanja na stadionu Kantrida u Rijeci, 1952. godine. Od tada se bavi atletikom. U Zagrebu je završio školu za trenera 1954. godine. Na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu specijalizirao je rekreaciju. Studirao je i na Pedagoškoj akademiji.

Natjecao se dvadeset godina u atletskoj disciplini 110 m prepone[1]. Pobijedio je na Hanžekovićevom memorijalu u Osijeku 1963. godine. To je bio jedini Hanžekovićev memorijal izvan Zagreba. O njegovoj pobjedi se puno pisalo, bio je na naslovnici Sportskih novina. Jedan od njegovih trenera bio je Ivan Gubijan, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 1948. godine. Nastupao je za državnu reprezentaciju. Dao je velik doprinos u razvoju sporta i rekreacije u Bjelovaru, organizirao je sa suradnicima raznovrsna prvenstva sportaša rekreativaca. Devet godina predavao je tjelesni odgoj i promicao atletiku u Medicinskoj školi u Bjelovaru.

Radi kao atletski trener od osnutka atletskog kluba u Bjelovaru, koji se u početku zvao AK Partizan, a kasnije AK Bjelovar. Postigao je vrlo zapažane rezultate kao atletski trener. Pod njegovim vodstvom klub je dao tridesetak reprezentativaca i 12 državnih rekordera usprkos nedostatku pravog atletskog stadiona. Vodio je državnu atletsku reprezentaciju na tri europska prvenstva. Desetak puta je vodio reprezentaciju na nastupima u inozemstvu. Predsjednik je atletskih trenera Hrvatske, član komisije za natjecanje i delegat na prvenstvima države.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Novi Bjelovarac, gradski list, 17. studenoga 2005. Bjelovar