Star Trek: Voyager

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zvjezdane staze: Voyager)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Star Trek: Voyager
ŽanrScience fiction
akciona avantura
Kreator
Nastupaju
Kompozitor muzičke temeJerry Goldsmith
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države
Jezik/ciengleski
Broj sezona7
Broj epizoda172 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i) Showrunner:
Postavke kamerejedna kamera
Trajanje~45 min. po epizodi
Producentska kompanija/eParamount Network Television
DistributerCBS Television Distribution[1]
Emitiranje
Originalni kanalUPN[2]
Audio format
Originalno prikazivanje16. 1. 1995 (1995-01-16) – 23. 5. 2001 (2001-05-23)
Kronologija
PrethodiStar Trek: Deep Space Nine
SlijediStar Trek: Enterprise
Eksterni linkovi

Zvezdane staze: Vojadžer (engl. Star Trek: Voyager) je američka naučnofantastična TV serija, čija je radnja smeštena u izmišljenom svetuZvezdanih staza“. Seriju su stvorili Rik Berman (engl. Rick Berman), Majkl Piler (engl. Michael Piller) i Džeri Tejlor (engl. Jeri Taylor). „Zvezdane staze: Vojadžer“ je četvrti nastavak prvobitne serije — „Zvezdane staze: Originalna serija“. Prvi put je prikazana 16. januara 1995, na televizijskoj mreži „UPN“ (Junajted paramaunt netvork, na engl. United Paramount Network), a poslednja, 172. epizoda serije je prikazana 23. maja 2001. godine.

Radnja serije prati putovanje kući svemirskog broda „Vojadžer“ (engl. Voyager), koji je usled nesrećnog spleta okolnosti prebačen na drugi kraj galaksije. Putujući kroz još uvek neistraženi deo galaksije, oni doživljavaju brojne avanture, kroz koje otkrivaju nove planete i vrste i ujedno traže način da putovanje učine što kraćim.

Pored toga što predstavlja prvu TV seriju iz serijala „Zvezdanih staza“ sa računarski stvorenim specijalnim efektima, ova serija po prvi put uvodi lik ženskog kapetana svemirskog broda — Ketrin Džejnvej[3], što je dovelo do kritika i negodovanja jednog dela obožavalaca[4]. Uprkos tome, kao i skromnoj oceni kritike, postigavši veliki uspeh kod TV gledalaca, serija je uspela da, zahvaljujući rastu popularnosti iz sezone u sezonu[5], osvoji preko 20 nagrada i duplo više nominacija[6].

Produkcija[uredi | uredi kod]

Planovi produkcijske kuće „Paramaunt pikčers“ da serijom „Zvezdane staze: Vojadžer“ pokrene novi TV kanal, „UPN“, počeli su da se sprovode u delo 1993. godine, kada je kroz nekoliko epizoda u TV serijama „Zvezdane staze: Sledeća generacija“ i „Zvezdane staze: Duboki svemir 9“ stvorena osnova za radnju nove serije. Prva epizoda, „Caretaker“, snimljena je u oktobru 1994. godine, otprilike u isto vreme kada je „Paramaunt pikčers“ prodat „Vijakomu“ (engl. Viacom), a prikazana je 16. januara sledeće godine, u 20 časova na TV kanalu „UPN“.

Snimana u Kaliforniji, u SAD (uglavnom u Los Anđelesu)[7], serija je za svaku epizodu od svoje prve do treće sezone imala budžet od oko 2.200.000 američkih dolara, da bi od četvrte do sedme sezone budžet po epizodi porastao na 3.500.000 američkih dolara[8]. Zahvaljujući računarski stvorenim specijalnim efektima, prekinuta je upotreba modela koji su korišćeni za snimanje spoljašnjosti svemirskih brodova. Ovo se desilo 1996. godine, kada je „Zvezdane staze: Vojadžer“ postala prva „Paramauntova“ TV serija koja je u potpunosti koristila računarski stvorene specijalne efekte. Epizoda treće sezone, „The Swarm“ predstavlja prvu epizodu snimljenu nakon sklapanja ugovora sa studiom za specijalne efekte, računarsku animaciju i postprodukciju „Faundejšon imidžing“ (engl. Foundation Imaging).

Serija je nastala na osnovu originalne TV serije „Zvezdanih staza“, pa se tvorac te serije, Džin Rodenberi (engl. Gene Roddenberry) ubraja i u tvorce ove. Scenaristi, producenti i režiseri serije, odnosno svi oni uključeni u donošenje bitnih odluka vezanih za nju, nazivaju se zajedničkim imenom „The Powers That Be“ (TPTB; sh. Moći koje postoje); njihova postava se tokom trajanja serije menjala, zato što su neki poput Majkla Pilera i Džeri Tejlor napustili produkcijski tim[9]. Glumci iz prethodnih TV serija „Zvezdanih staza“ Levar Berton (engl. LeVar Burton) i Džonatan Frejks (engl. Jonathan Frakes; „Sledeća generacija“), kao i Endru Robinson (engl. Andrew Robinson; „Duboki svemir 9“) su režirali po nekoliko epizoda „Zvezdanih staza: Vojadžer“[10].

Prvobitno, glavni lik serije je trebalo da se zove Elizabet Džejnvej (engl. Elizabeth Janeway), a tumačila bi ga kanadska glumica Ženevjev Bižo (fr. Geneviève Bujold). Na zahtev Bižoove, čije je srednje ime Nikol (fr. Nicole) ime lika je promenjeno u Nikol Džejnvej. Ubrzo, Bižoova je zamenjena Malgruovom, a ime lika je ponovo promenjeno i glasilo je Ketrin Džejnvej. Posle odlaska, Bižoova je izjavila da ne želi da glumi „lika iz stripa“, dok je Rik Berman izjavio da njoj više pristaje snimanje filmova.[11]

Radnja[uredi | uredi kod]

Kapetan federacijskog svemirskog broda „Vojadžer“, Ketrin Džejnvej, dobija zadatak da krene u potragu za makijskim (engl. Maquis) svemirskim brodom koji je nestao unutar plazmičke oluje prilikom bekstva od Kardasijanaca. Kako bi joj pomogao, ona iz zatvora izvodi Toma Parisa, pripadnika Zvezdane flote koji je nedavno uhvaćen i osuđen zbog saradnje sa Makijima. Takođe, na Vojadžer dolazi i tek navršeni diplomac Akademije Zvezdane flote, Hari Kim.

Prilikom potrage, oni su, kao i makijski brod, upali u prostorni poremećaj koji ih je prebacio na drugi kraj galaksije, u Delta kvadrant. Brod je pretrpeo velika oštećenja i više članova posade je poginulo, uključujući i sve medicinsko osoblje, pa preživeli uključuju medicinski hologram za hitne slučajeve. Ubrzo, oni otkrivaju da ih je tu doveo Snabdevač (engl. Caretaker), biće koje vodi računa o Okampama (engl. Ocampa), vrsti čiju su planetu pripadnici Snabdevačeve vrste slučajno pretvorili u pustinju. Posada „Vojadžera“ stupa u kontakt sa makijskim brodom i oni zajedno sa Niliksom, Talaksijancem (engl. Talaxian) kojeg su pronašli u olupini svemirskog borda, odlaze na planetu Okampa, kako bi pronašli nestale članove posade, Toma Parisa i B'Elanu Tores, koje je Snabdevač prebacio na planetu. Pronalaze ih uz pomoć Kes, Okampe koju su spasili od Kejzonaca (engl. Kazon).

U sukobu koji je usledio, Kejzonci uništavaju makijski brod, pa je njegova posada, uključujući kapetana Čakoteja i šefa obezbeđenja „Vojadžera“ koji je bio na tajnom zadatku, Vulkanca Tuvoka, prinuđena da pređe na „Vojadžer“. Pre nego što umre, Snabdevač im objašnjava da je razlog zbog kojeg ih je doveo tu taj što je tražio odgovarajuću vrstu sa kojom bi se pario, kako bi obezbedio naslednika koji bi nastavio brigu o Okampama posle njegove smrti. Uprkos mogućnosti da se uz pomoć Snabdevačevog svemirskog broda vrate kući, Katrin Džejnvej zaključuje da bi Kejzonci posle njihovog odlaska iskoristili brod da naude Okampama i uništava ga. Posada Vojadžera, ujedinjena sa posadom makijskog broda kreće na put dugačak 75.000 svetlosnih godina, procenjenog trajanja 75 godina. Nešto kasnije, na brodu im se pridružuje Sedma od Devet, oslobođena radilica Borga.

Putujući kroz neistraženi deo galaksije, oni otkrivaju nove planete i vrste, ali stiču i neprijatelje, kao što su Kejzonci, Vedijanci (engl. Vidiians), Hirodženi (engl. Hirogen), Borg i Vrsta 8472 (engl. Species 8472). Takođe, otkrivaju brojne prirodne pojave, uz pomoć kojih pokušavaju da putovanje učine što kraćim.

Likovi[uredi | uredi kod]

Kao i sve prethodne serije „Zvezdanih staza“, i ova ruši brojne stereotipe i predrasude[3]. Producenti serije uvode lik ženskog kapetana svemirskog broda, što je novina, i to ne samo za „Zvezdane staze“, već i za ceo žanr. Ketrin Džejnvej predstavlja harizmatičnog, principijelnog i snažnog vođu, koji se susreće sa izazovima mnogo većim od onih sa kojima se susreću njene kolege, budući da se ona nalazi u udaljenom Delta kvadrantu[3]. Izvršni producent serije, Džeri Tejlor, rekla je o njenom liku[3]:

Kapetan (Ketrin Džejnvej) dobija dosta publiciteta kao prvi ženski vodeći lik u „Zvezdanim stazama“, tako da mora da bude baš kako treba. (...) Oduvek sam verovala da će žena dvadeset i prvog veka moći da odigra ulogu vođe, iako se ne ponaša kao muškarac.

Vinrih Kolbe (engl. Winrich Kolbe), koji je režirao 18 epizoda serije u periodu od 1995. do 2000. godine, izjavio je da „misli da će ona uraditi jako mnogo za ženu na televiziji, kao i da je ona zasigurno žena koja može naći izlaz iz svake situacije na samo sebi svojstven način“[3].

Prvi oficir, zapovednik Čakotej, predstavljen je kroz lik Indijanca, koji je „jednom nogom u 21. veku, a drugom u prethodnom vremenu“. Iako u mladosti to nije činio, on pokazuje poštovanje prema svojim precima. Takođe, iznad levog oka ima drevni indijanski simbol, koji je istetovirao u čast svoga oca.[3]

Zapovednik obezbeđenja, poručnik Tuvok, predstavlja prvog crnog Vulkanca koji se pojavio u „Zvezdanim stazama“[3]. Amerikanac azijskog porekla, zastavnik Hari Kim zadužen je za operacije i komunikacije, dok je slobodoumni Tom Paris, sin admirala Flote, kormilar broda. B'Elana Tores, glavni inženjer, je polu žena-polu Klingonka, koja pokušava da se izbori sa svojom klingonskom stranom. Na brodu se nalazi i Doktor, hologramski čovek koji zbog svoje preke naravi u početku ima dosta problema sa posadom. Niliks je Talaksijanac čija je porodica izgubila život u ratu i koji najviše poznaje područje kojim putuju, a Kes, njegova devojka, je Okampa, vrsta koja živi samo 9 godina. Sedma od Devet je radilica Borga odsečena od kolektivne svesti koja, uprkos tome što polako prihvata svoju ljudskost, nije sasvim sigurna u svoju želju da se vrati u Alfa kvadrant[12].

Neprijateljstvo i nesuglasice koji su se javili na početku između Flotinih i Makijskih članova posade, uskoro su nestali, a posada „Vojadžera“ je počela da radi kao tim[3].

Glavni likovi[uredi | uredi kod]

Tokom svog trajanja, serija je stalno imala devet glavnih likova, od kojih su osam bili članovi ekipe tokom svih sezona. Na početku treće sezone serije Dženifer Lin napušta seriju, a njen lik je zamenjen Sedmom od Devet, koju tumači Džeri Rajan. Producenti su kao razlog naveli da njen lik „jednostavno nije funkcionisao“, a mnogi smatraju da je lik izbačen kako bi se napravilo mesta za novog[a]. Takođe, postojale su naznake da je prvobitno Garet Vang izabran za izbacivanje, ali da su producenti odustali kada se on našao na listi 50 najlepših ljudi sveta koju je 1997. godine sastavio časopis „Pipl“.[9] Dolazak novog lika je podelio obožavaoce „Zvezdanih staza“, od kojih su ga jedni smatrali „daljim neoprostivim slabljenjem nesumnjivo najbolje kreacije »Zvezdanih staza« (Borga)“, dok su drugi tvrdili da je „(Sedma od Devet) oživela radnju i da je postala nepobitan lik u seriji“[13]. Jedine tri epizode u kojima se pojavljuju glavni likovi iz svih sezona su „Scorpion, drugi deo“, „The Gift“ i „Fury“, epizodi šeste sezone u kojoj se Dženifer Lin ponovo pojavljuje kao gostujući lik.

Ime Originalno ime Glumac Vrsta
Ketrin Džejnvej Kathryn Janeway Kejt Malgru čovek
Čakotej Chakotay Robert Beltran čovek
Tuvok Tuvok Tim Ras Vulkanac
B'Elana Tores B'Elanna Torres Roksan Doson polu čovek-polu Klingonka
Tom Paris Tom Paris Robert Dankan Maknil čovek
Hari Kim Harry Kim Garet Vang čovek
Doktor The Doctor Robert Pikardo hologramski čovek
Niliks Neelix Itan Filips Talaksijanac
Kes Kes Dženifer Lin Okampa
Sedma od Devet[b] Seven of Nine Džeri Rajan čovek (Borg)

Sporedni likovi[uredi | uredi kod]

Pored brojnih epizodnih likova (Kala (engl. Culluh), kraljica Borga, doktor Kejotika (engl. Chaotica)...), serija je sadržala dosta likova koji su se pojavljivali u većem broju epizoda. Ajala, Seska, Majkl Džonas i Lon Suder su makijski borci; za razliku od Ajale, koji je zadužen za bezbednost na brodu, Seska i Majkl Džonas su posadu izdali Kejzoncima, dok je Lon Suder počinio teško ubistvo. Azan, Rebi i Mezoti su deca koja su, kao i nešto stariji Ičeb, odvojena od kolektivne svesti Borga. Vorik je Flotin inženjer, dok je Samanta Vajldman Flotina naučnica, prva žena koja se porodila na „Vojadžeru“, dobijajući kćerku Nejomi Vajldman.

Ime Originalno ime Glumac Vrsta
Ajala Ayala Tarik Erdžin čovek
Nejomi Vajldman Naomi Wildman Skarlet Pomers polu Ktarijanka/polu čovek
Seska Seska Marta Haket Kardasijanka
Ičeb Icheb Manu Intirajmi Brunali (Borg)
Samanta Vajldman Samantha Wildman Nensi Hauer čovek
Vorik Vorik Aleksander Enberg Vulkanac
Majkl Džonas Michael Jonas Rafael Zbardž čovek
Azan
Rebi
Mezoti
Azan
Rebi
Mezoti
Kert Vederil
Kodi Vederil
Marli Maklin
Vazanti (Borg)
Vazanti (Borg)
Norkejdijanka (Borg)
Lon Suder Lon Suder Bred Durif Betazoid

Kao i u svim ostalim igranim serijama „Zvezdanih staza“, glas brodskom računaru daje Mejdžel Baret (engl. Majel Barrett), supruga Džina Rodenberija. Takođe, u epizodnim ulogama se pojavljuju i glavni likovi serije „Zvezdane staze: Sledeća generacija“ — Vilijam Rajker (engl. William Riker), Džordi Lafordž (engl. Geordi LaForge) i Dijana Troj (engl. Deanna Troi), kao i sporedni likovi iz iste serije — Kju (engl. Q) i Redžinald Barkli (engl. Reginald Barclay). Kvark (engl. Quark), jedan od glavnih likova „Zvezdanih staza: Duboki svemir 9“, pojavljuje se u prvoj epizodi serije.

Distribucija[uredi | uredi kod]

Zemlje prikazivanja[uredi | uredi kod]

Država Naziv serije Prvo prikazivanje
 Sjedinjene Američke Države[c] Star Trek: Voyager 16. januar 1995.
 Australija Star Trek: Voyager 16. april 1996.
 Njemačka Star Trek: Raumschiff Voyager 21. jun 1996.
 Ujedinjeno Kraljevstvo Star Trek: Voyager 26. avgust 1996.
 Hrvatska[d] Zvjezdane staze: Voyager 10. januar 1997.
 Portugal Star Trek: Voyager 18. maj 1997.
 Češka Star Trek: Voyager 14. februar 1998.
 Švedska Star Trek: Voyager 15. jun 1998.
 Francuska Star Trek  : Voyager 11. decembar 1998.
 Finska Star Trek: Voyager 6. mart 1999.
 Mađarska Star Trek: Voyager 24. oktobar 2000.
 Izrael מסע בין כוכבים: וויאג'ר 3. novembar 2001.
 Norveška Star Trek: Voyager 6. april 2003.

VHS izdanja[uredi | uredi kod]

Prvih pet sezona izdala je kompanija „Si-Aj-Si vidio“ (engl. CIC Video), dok je 6. i 7. sezonu izdala kompanija „Paramaunt houm entertejnment“ (engl. Paramount Home Entertainment).

DVD izdanja[uredi | uredi kod]

  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela prva sezona (24. februar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela druga sezona (18. maj 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela treća sezona (6. jul 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cele sezone 1—3. (6. jul 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela četvrta sezona (28. septembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cele sezone 1—4. (28. septembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela peta sezona (9. novembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cele sezone 1—5. (9. novembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela šesta sezona (17. decembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cela sedma sezona (21. decembar 2004)
  • Zvezdane staze: Vojadžer — cele sezone 1—7. (21. decembar 2004)

Kritike[uredi | uredi kod]

  • Priča je, u stvari, stara. (...) Pravi prototip moderne verzije je, naravno, Homerova priča o Odiseju koji (...) posle dve decenije lutanja Sredozemnim morem stiže kući na Itaku. (...) Penelopa Ketrin Džejnvej, Mark, nije čekao njen povratak.[14] — Don Harlou
  • (...) Dopao mi se „Caretaker“. „Vojadžer“ sa svojom akcijom, avanturom, istraživanjem i likovima obećava. Iako ovo nisu najbolje „Zvezdane staze“, odradile su posao sasvim dobro.[15] — Džamal Epsikokan
  • „Uspeli smo.“, rekla je Džejnvejova ravnim, skoro bezosećajnim nepoverljivim tonom, koji je, usput, skoro savršeno prikladan.[16] — Džamal Epsikokan
  • Prva sezona je postavila temelje za buduće zaplete i razvoj likova koji se, nažalost, nisu desili. (...) Dobar deo prve sezone serije koristi zanimljivu nauku kao osnovu za radnju epizoda, često sa obrtom u radnji koji se otkirva pred kraj, dok je radnja nekih epizoda zasnovana na nesuglasicama između Flotinih i Makijskih pripadnika posade.[17] — Patrik Soriol
  • Jedna je (Sedma sezona) od najboljih sezona cele serije i sadrži sve čemu se „Treki“ može nadati. (...) Stvarno su (producenti) odrešili kesu za ovu sezonu; efekti su veći, češći i veštije odrađeni od njihovih uobičajenih visokih standarda. (...) Obuhvatan, klasičan i prikladan oproštaj.[18] — Endi Makeg

Nagrade[uredi | uredi kod]

Godina Naziv nagrade Kategorija Dobitnik
1995. Nagrada „Emi“ Najbolje pojedinačno dostignuće za glavnu muzičku temu Džeri Goldsmit
1996. Nagrada „Emi“ Najbolje pojedinačno dostignuće za šminku u TV seriji Majkl Vestmor
Greg Nelson
Tina Hofman
Mark Šostrom
Gilbert A. Mosko
Elis Berman mlađi
R. Stiven Veber
Bred Luk
1997. Nagrada „Emi“ Najbolje frizure u TV seriji Žoze Norman
Suzan Bagdadi
Karen Ejsano-Majers
Monika Desar
Šarlota Parker
Džo En Filips
Frenk Fontejn
Dajana Peper
1997. Nosotros nagrada „Zlatni orao Najbolji glumac u TV seriji Robert Beltran
1998. Nagrada „Saturn Najbolja glumica na televiziji Kejt Malgru
1998. Nagrada „Zlatni satelit Najbolja glumica u TV seriji — drama Kejt Malgru
1999. Nagrada „Emi“ Najbolji specijalni vizuelni efekti u TV seriji Dan Keri
Ronald B. Mur
Mič Saskin
Elizabet Kastro
Artur J. Kodron
Pol Hil
Don Grinberg
Gregori Rejnof
Rob Bončun
Adam „Modžo“ Lebovic
Džon Teska
1999. Nagrada „Zlatni satelit“ Najbolja glumica u TV seriji — drama Džeri Rajan
1999. Međunarodna nagrada „Monitor Najbolji elektronski vizuelni efekti u TV seriji nastaloj na osnovu filma „Zvezdane staze: Vojadžer“
1999. Nagrada mladih umetnika Najbolja mlada glumica u sporednoj ulozi u TV drami Skarlet Pomers
1999.
2000.
2001.
Nagrada Američkog udruženja kompozitora, autora i izdavačâ „Top TV Series“ Dejvid Bel
Džej Čatavej
Denis Makarti
2000. Nagrada Holivudskog udruženja šminkera i frizera Najbolje frizure likova na televiziji (za jednu epizodu stalne serije — sitkoma, drame ili dnevne serije) Žoze Norman
Šarlota Parker
Glorija Montmejor
2000. Nagrada Holivudskog udruženja šminkera i frizera Najbolje nove frizure na televiziji (za jednu epizodu stalne serije — sitkoma, drame ili dnevne serije) Žoze Norman
Šarlota Parker
Glorija Montmejor
2001. Nagrada „Emi Najbolja muzička kompozicija u TV seriji Džej Čatavej
2001. Nagrada „Emi“ Najbolji specijalni vizuelni efekti u TV seriji Dan Keri
Mič Saskin
Ronald B. Mur
Artur J. Kodron
Stiv Fong
Erik Šovin
Rob Bončun
Džon Teska
Gregori Rejnof
2001. Nagrada „Saturn“ Najbolja sporedna ženska uloga na televiziji Džeri Rajan
2001. Nagrada Holivudskog udruženja šminkera i frizera Najbolje nove frizure na televiziji (za jednu epizodu stalne serije — sitkoma, drame ili dnevne serije) Žoze Norman
Šarlota Parker
Glorija Montmejor
Vivijan Norman
2005. Posebna nagrada Akademije naučnofantastičnih, fantastičnih i horor filmova Posebno priznanje TV serijama „Zvezdanih staza“ (1987—2005) „Zvezdane staze: Vojadžer“[e]

Knjige[uredi | uredi kod]

Prva kompanija kojoj je „Paramaunt pikčers“ dao dozvolu da objavljuje romane napisane na osnovu epizoda „Zvezdanih staza: Vojadžer“ i originalne romane koji govore o avanturama „Vojadžera“ bila je „Pokit buks“ (engl. Pocket Books), 1995. godine. Izdato je pet romana napisanih na osnovu epizoda serije i to „Caretakter“ (L. A. Graf), „Flashback“ (Dajana Keri), „Day of Honor“ (Majkl Džen Fridman), „Equinox“ (Dajana Keri) i „Endgame“ (Dajana Keri). Takođe, izdato je više od trideset originalnih romana, među kojima su „The Escape“ (prvi originalni roman koji su napisali Din Vesli Smit i Kristin Ketrin Raš), „Ghost of a Chance“, „Seven of Nine“ i drugi.

Posle završetka serije, „Pokit buks“ je izdala nekoliko romana čija se radnja odvija posle radnje poslednje epizode „Endgame“ — „Homecoming“ i „The Farther Shore“ (oba napisala Kristi Golden; 2003), dva romana iz mini-serije „Spirit Walk“ — „Old Wounds“ i „Enemy of My Enemy“ (takođe Kristi Golen; 2004) i drugi. Ovi romani prate likove iz serije posle povratka „Vojadžera“ u Alfa kvadrant; pojedini likovi su unapređeni (Džejnvejova postaje admiral, a Čakotej kapetan „Vojadžera“), a uvedeni su i novi likovi.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. ^ Deset glavnih likova u seriji bi bilo previše, kako sa finansijske, tako i sa strane radnje serije.
  2. ^ Ime lika je često skraćivano u „Sedma“ (engl. Seven).
  3. ^ Emitovana je na televiziji „UPN“.
  4. ^ Emitovana je na Hrvatskoj radioteleviziji.
  5. ^ Nagradu su dobile i tri druge TV serije „Zvezdanih staza“ — „Duboki svemir 9“, „Sledeća generacija“ i „Enterprajz“.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Star Trek: Voyager". CBS.com. http://www.cbs.com/shows/star_trek_voyager/
  2. Nguyen, Will. "Twenty Years Later...Voyager's First Season". Trek News. 2 May 2015. http://www.treknews.net/2015/05/02/star-trek-voyager-first-season-20-years-later/
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Zvezdane staze: Borba protiv predrasuda Arhivirano 2002-12-13 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 2. 6. 2008.
  4. Zvezdane staze: Vojadžer, prva sezona Arhivirano 2009-10-24 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 2. 6. 2008.
  5. Zvezdane staze: Vojadžer (DVD) (en), Pristupljeno 2. 6. 2008.
  6. IMDb (en), Pristupljeno 3. 6. 2008.
  7. IMDb (en), Pristupljeno 4. 6. 2008.
  8. IMDb (en), Pristupljeno 4. 6. 2008.
  9. 9,0 9,1 Često postavljana pitanja o „Vojadžeru“ Arhivirano 2008-07-06 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 20. 6. 2008.
  10. IMDb (en), Pristupljeno 26. 6. 2008.
  11. Zvezdane staze: Vojadžer, prva sezona Arhivirano 2007-10-07 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 24. 6. 2008.
  12. Hope and Fear“, epizoda „Zvezdanih staza: Vojadžer“
  13. Sedma od Devet (en), Pristupljeno 16. 6. 2008.
  14. Zvezdane staze: Vojadžer Arhivirano 2008-05-16 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 2. 7. 2008.
  15. Zvezdane staze: Vojadžer, Caretaker (en), Pristupljeno 2. 7. 2008.
  16. Zvezdane staze: Vojadžer, Endgame (en), Pristupljeno 2. 7. 2008.
  17. Kritika DVD-ja: Zvezdane staze: Vojadžer — prva sezona Arhivirano 2008-10-11 na Wayback Machine-u (en), Pristupljeno 2. 7. 2008.
  18. Kritika DVD-ja: Zvezdane staze: Vojadžer — sedma sezona[mrtav link] (en), Pristupljeno 2. 7. 2008.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]