Zorica Tijanić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zorica Tijanić

Zorica Tijanić, rođ. Dimitrijević (1971) književnica i novinarka.

Biografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Rođena je u Đakovu. Rano detinjstvo i mladost provodi u Zagrebu, Splitu i Herceg Novom. Pedagošku akademiju, potom Učiteljski fakultet i Master studije iz oblasti pedagogije završava na beogradskom univerzitetu. Prve stihove, književne kritike i eseje počinje da piše i objavljuje u srednjoj školi u Splitu, na šta je podstiče nastavnica književnosti. Za prve nagrađene pesme dobija poziv iz Zagreba da pohađa Kreativnu školu pisanja, međutim Hrvatsku napušta 1992. godine zajedno sa roditeljima, prekidajući studije prava na drugoj godini i seli se u Herceg Novi, gde nastavlja da piše. Prvu zbirku poezije Miris daljina objavljuje 12. jula 2013. godine u izdanju Čigoja štampe. Istu promoviše prvi put na Sajmu knjige u Beogradu.Objavila je 11 knjiga, od toga četiri samostalne zbirke poezije i pet romana. Zbirka poezije „Zagrljeni tišinom“ je prevedena na slovenački jezik. 2016. godine objavljuje i priče za decu na slovenačkom jeziku „Pravljice so..." i u julu 2017. godine zbirku poezije "Leptiri".

Roman Putovanje kroz san Ksenije Lovrić je na konkursu Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo 2014. godine nominovan za nagradu Zlatna sova. Sledeće godine je objavljen u izdanju Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo i promovisan više puta. Drugo izdanje je objavio „Media Art“ iz Novog Sada 2016. godine. Drugi roman Četiri portreta sa Kosančićevog venca je objavio takođe Media Art iz Novog Sada, a štampano izdanje Neopress publishing iz Beograda 2016. godine u decembru mesecu.

Treći roman Transibirskom objavljen je i u elektronskom i u štampanom izdanju. Izdavači su MediaArt Novi Sad i Neopress Publishing iz Beograda. Roman je objavljen u oktobru 2017. godine. Roman Vanja je objavljen u novembru 2017. godine, Čigoja štampa Beograd. U decembru 2018-e godine objavljen je i njen peti roman - Do svidanja, Avgustina, Neopress publishing, Beograd. Roman je promovisan u februaru mesecu 2019. godine u Sava Centru, u biblioteci "Vladan Desnica"[1]. U mesecu septembru 2019. godine, promovisan je i u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu. O knjizi su govorili književnici Milena Letić i Viktor Radun.[2]

U januaru 2015. godine osniva elektronski časopis Zvezdani Kolodvor koji je promoter umetnosti i kulture, a u okviru časopisa pokreće i Ediciju poezije misli u kojoj priređuje antologije i zbornike poezije. Prva antologija Snovi injem posuti, posvećenu Jesenjinu objavljena je u januaru 2016. godine, i antologija Poslednji cvetovi zla u čast Bodleru 2017. godine. Promocija antologije je održana u martu mesecu 2017. godine u Kući Đure Jakšića. Treća antologija posvećena liku i delu Džejmsa Džojsa - Džejms Džojs na Mediteranu (Ljubav i muzika) objavljena je u martu 2018. godine. Izdavač je Milijan Despotović (Razvigor, Požega).

Kao autor je zastupljena u preko devedeset antologija i međunarodnih zbornika poezije, dobitnica mnogih nagrada i pohvala za poeziju, od strane književnih društava. Objavljuje poeziju, eseje, recenzije i putopise na književnim portalima, a dopisnice su joj objavljivane u Dnevnom listu Danas i na Portalu za kulturu i priključenija Pokazivač. Pesme su joj objavljivane u književnim časopisima kao što su Jesenjin, Suština poetike, Kreativni magazin, Šipak novine, Argus Books magazin, Kosmajska vila, Sretanja, Svitak, Horizont i dr. Prevođena je na slovenački, arapski i ruski jezik. Učesnik je festivala za decu Vitezovo proleće 2015. godine. Od novembra 2018. godine svoj književni doprinos daje u uredništvu časopisa za popularizaciju tradicije, duhovnosti i opšte umetnosti "Horizont" iz Zemuna. Poverenik je i delegat Međunarodne škole poezije za područje Beograda - “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY“). Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije. Živi i radi u Beogradu.

Bibliografija[uredi - уреди | uredi izvor]

Zbirke poezije[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Miris daljina (2013) Čigoja štampa, Beograd
 • Zagrljeni tišinom (2014) Nova Poetika, Beograd
 • Od susreta do... putem dodira - priča u stihovima (2014) Tijanić & Stuhne, samizdat, Beograd
 • Porubljeni snovi (2014) Edicija poezija misli, Beograd
 • U vrtlogu burleske (2016) Edicija poezija misli, Beograd (knjigu podržala Međunarodna škola poezije - “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY“) 
 • Leptiri, (2017) Franjo Frančič & Zorica Tijanić, Društvo za afirmaciju kulture Presing, Mladenovac
 • Bluz za Auf Wiedersehen (2020) Neopres Publishing, Beograd

Romani[uredi - уреди | uredi izvor]

Prevedene knjige[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Objeta s tišino (2015) Društvo prijatelja vzmernega napredka, 2015, Koper (prevod Franjo Frančič)

Prevedene pesme/uži izbori/nagrade

 • Rostov na Donu (2019)[3] (pesma prevedena na ruski i beloruski, prev. Dajana Lazarević)

Pesma je objavljena na Portalu za književnost Sozvučie i u štampanom izdanju "Litaratura i mastactva" u Minsku, za mesec januar 2019.g. Inače, pesma je odlukom prvostepenog žirija 9. evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, u organizaciji Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo, sastavljenog od pobednika prethodnih osam Festivala, ušla je u uži izbor za nagradu Festivala 2018.godine. Izabrana je između 54 od oko 450 pesama iz 19 zemalja sveta. Pesma će biti objavljena u posebnoj zajedničkoj štampanoj knjizi Višeglasje.

 • Fragment (2019) (pesma je odlukom prvostepenog žirija 10. evropskog Fejsbuk pesničkog Festivala, u organizaciji Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo, ušla u uži izbor za nagradu Festivala 2019. godine. Izabrana je između 44 pesme od 500 pesama pristiglih na konkurs iz 31 zemlje sveta., i biće objavljena u posebnoj zajedničkoj štampanoj knjizi Višeglasje.[4]

Prevod tri pesme na ruski, engleski i francuski:

 • Crte aluzija (2020) Prevedena na ruski, engleski i francuski jezik. (ruski prevod Ana Zogović).
 • A šta je sa uspomenama? (2020) Prevod na engleski i francuski jezik.
 • Ljubav u doba uspomena (2020) Prevod na engleski i francuski jezik.

Sve tri pesme su objavljene i prevedene na sajtu Universal Poetry [5]

Sve tri pesme su dobile književnu nagradu Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada "Triptihon".

Knjige na stranom jeziku[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Pravljice so... (2016) priče za decu, Frančič & Tijanić, Koper, Slovenija

Priredila[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Gradske rime - galerija od stiha (2015) zbornik poezije, Klub umetniika Zvezdani kolodvor, Beograd
 • Snovi injem posuti - antologija pesnika (2016), Edicija poezije misli, knjigu podržala Međunarodna škola poezije - “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY“
 • Stihovi od sedefa - zbornik međunarodne ljubavne poezije (2016), Edicija poezije misli, (knjigu podržala Međunarodna škola poezije - “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY“)
 • Poslednji cvetovi zla - antologija posvećena Bodleru (2017), Edicija poezije misli, (knjigu podržala Međunarodna škola poezije - “SCUOLA DI POESIA –SCHOOL OF POETRY“)
 • Džejms Džojs na Mediteranu - Ljubav i muzika - antologija savremenih pesnika 21. veka (2018), Svitak, IR KD Razvigor, Požega

Kulturno-umetnički rad[uredi - уреди | uredi izvor]

E-časopis za umetnost i kulturu Zvezdani Kolodvor

Elektronski časopis za umetnost i kulturu Zvezdani kolodvor osnovan je 01. januara 2015. godine u Beogradu, i registrovan u Narodnoj biblioteci Srbije (ISSN 2406-2219).

Časopis se objavljuje kvartalno, a konkurs za slanje radova je stalan. Nastao je kao proizvod želje da afirmiše, kako pisanu reč tako i vizuelnu umetnost. Do sada je objavljeno 20 brojeva. Teme iz umetnosti, kulture, poezije, filozofije, arheologije, slikarstva i glume uređuje redakcija sastavljena od naučnih i kulturnih radnika. U okviru časopisa pokrenuta je Edicija poezije misli u kojoj se objavljuju antologije i zbornici poezije.

http://klubzvezdanikolodvor.blogspot.rs/

Recenzije[uredi - уреди | uredi izvor]

Dušan Varićak

Radovan Vlahović

Avdulah Ramčilović

Vladanka Cvetković

Mirjana Aćimović

Milijan Despotović

Miroslav Ranković

Mirjana Štefanicki Antonić

Jelena Dimitrijević

Miroslav Vasić

Boris Mandić

Milena Letić

decembar 2019. godine, Narodna biblioteka "Danilo Kiš", Vrbas

Dopisnice [uredi - уреди | uredi izvor]

Poezija je ponovo u modi (kolumne, eseji, dopisnice)[uredi - уреди | uredi izvor]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]