Zoran Milinković (političar)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milinkovic Zoran
Zoran na izborima 2008. godine
Rođen/a26. 9. 1956. (1956-09-26) (dob: 67)
Kraljevo, Srbija, SRB
Zanimanjepolitičar, biznismen
Godine aktivnosti1980 - danas

Zoran Milinković (Kraljevo, 26. 9. 1956) je srpski i francuski biznismen. Aktivan je u zemljama srpskog područja, u Francuskoj, Španiji, Karibima i Belgiji.

Privatni život[uredi | uredi kod]

Rođen je u Kraljevu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Oženjen je Vesnom Milinković iz Kragujevca i sa njom ima ćerku Emanuelu i sina Stefana. Govori srpski (maternji), francuski i španski jezik.

Karijera[uredi | uredi kod]

1980–[uredi | uredi kod]

Početkom 1980-ih godina odlazi u Pariz, gde živi i radi do danas. Tamo se angažuje u osnivanju i radu jugoslovenskih i srpskih udruženja i organizacija iseljenika. Industrija i građevinarstvo predstavljaju okosnicu njegovih poslovnih delatnosti kako u Francuskoj, tako i na Karipskim ostrvima. Dobitnik je zlatne, srebrne i bronzane medalje u ovoj oblasti od francuske vlade. Od 2012-te godine većinu svojih aktivnosti prebacuje na karipska ostrva, gde postaje lider u svojoj profesiji. Najveća industrijska postrojenja, aerodromi, komercijalni molovi, stadioni su njegovo delo na Karibima.

Milinković je vlasnik mešovitog francusko-srpskog preduzeća Stema Balkan Consulting. Otvorena 1990-ih godina kao jedna od prvih mešovitih firmi, Stema je poslovala u bivšoj Jugoslaviji u vreme ekonomskih reformi sve do početka rata na oko 240 projekata prvenstveno na planu promocije investiranja. Firma se trenutno bavi pružanjem usluga u konsaltingu, zastupajući više francuskih kompanija u oblasti zaštite životne sredine kao i uspostavljanju ekonomskih veza francuskih i srpskih kompanija u raznim oblastima. Zastupnik je nekoliko francuskih firmi za Balkan: grupa SAUR, grupa NGE, VINCI Environnement, SEURECA (Veolia), itd. Takođe osnivač je i nove modne linije SERBIAN BREnd koji ima za cilj da putem modnih kreacija prenese sve srpske brendove u svet. Tom prilikom izdaje publikaciju ''Business passport'' namenjenu stranim investicijama u Srbiji.

Tokom 2005. godine Milinković pokreće Serbia-visit.com portal za promociju srpskog turizma u Evropi i svetu. Iste godine objavljuje i turističke vodiče Srbije i Beograda na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku. Dobitnik je internacionalnog priznanja Zlatno turističko srce kao najbolji promoter srpskog turizma za Evropu. Tokom 2014. godine pokreće nove web portale za promociju turizma u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Političke aktivnosti[uredi | uredi kod]

Kao jedan od glavnih inicijatora kampanje za pravo glasa za srpsku dijasporu Zoran Milinković učestvuje na parlamentarnim i predsedničkim izborima u periodu od 2004-2008. godine. Među glavnim programima njegove predsedničke kampanje bilo je "regrutovanje" ekonomskih potencijala dijaspore u cilju preobražaja i napretka srpske privrede.

Kao osnivač i predsednik Srpskog instituta za javnu diplomatiju u Briselu, prethodno Instituta Srbije i Crne Gore 2005. godine Milinković nastoji da sa svojim timom približi Srbiju Evropskoj uniji na političkom, ekonomskom i kulturno-turističkom planu. U Briselu, centru evropskih zbivanja, jedina srpska agencije za lobiranje u svetu, Srpski institut za javnu demokratiju svojim aktivnostima doprinosi i pomaže srpskoj zvaničnoj diplomatiji. Mnogobrojne konferencije i bilateralni skupovi su organizovani u evropskim institucijama zahvaljujući ovoj organizaciji.

Takođe je osnivač i predsednik Federacije gradova i opština jugoistočne Evrope za zaštitu životne sredine u Briselu.

Savetnik je Privredne komore Srbije za Francusku od 2004 godine. Organizator više poslovnih susreta u Francuskoj u saradnji sa Ambasadom Srbije u Parizu.

Nagrade i humanitarni rad[uredi | uredi kod]

Tokom 2014. godine na Grand prix – business samitu dobio je povelju za ličnost godine u javnoj diplomatiji u Jugoistočnoj Evropi.

Milinković je poznat i po svojim humanitarnim akcijama. Stipendirao je školovanje, pomogao stručno usavršavanje i objavljivanje različitih publikacija, i obezbedio staž za više desetina Srba u dijaspori. Sponzor je brojnih događaja na planu promocije Srbije i promene srpskog imidža u Francuskoj i Belgiji. Aktivan je inicijator više humanitarnih akcija srpskog naroda na Kosovu. Jedna od najinteresantnijih akcija koju je podržalo Ministarstvo za dijasporu je “Srpska zastava u svaki srpski dom”.

Publikacije[uredi | uredi kod]

1999. - “Ambasadori otadžbine”; 2004.

2005 - “Bela kuga u Srbiji” – dva izdanja;

2007- “KOSOVO DANGER”;

2012. - “KOSOVO – Koncesija kao rešenje za spor”;

2014. – “Ambasadori otadžbine” – drugi deo.