Zoran Jovičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zoran Jovičić (Beograd, 1956 -) je srpski poslovni čovek i društveni radnik.

Predsednik je World Diasporas and Minorities Organization WDMO .Osnovao je Srpski svetski kongres -Serbian World Congress, po uzoru na čuveni World Jewish Congress i Croatian World Congress, kao krovni savez klubova, centara i medija dijaspore.

Rođen je 1956. u Beogradu, gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Završio je poslediplomske studije u Sidneju i bio gostujući profesor na Državnom univerzitetu Floride (FSU) i Univerzitetu Južne Floride USF u Tampi u oblasti veštačke inteligencije, stvaranja interneta i automatskog učenja.

Bio je direktor radne organizacije za teleinformacione sisteme "Minel Ada".

Osnivač je i vlasnik prvog privatnog koledža u tadašnjoj Jugoslaviji United College -"Junajted koledž".

Autor je United Method -"junajted metode" za učenje stranih jezika. Vlasnik je United Centra i United korporacije.

Osnivač je prve Mortgage Broker tj. Hipotekarne broker agencije u Srbiji "CreditBroker" franšiznog lanca agencija za posredovanje pri dobijanju bankarskih kredita.

Koautor je knjiga o preduzetništvu Kako uspeti u biznisu (1990) i Kako su uspeli drugi (1996), prema kojima je držao masovna besplatna predavanja 1990-tih godina u Domu sindikata.

Više godina bio je koordinator zavoda ministarstva prosvete Australije za obuku i zapošljavanje stručnih imigranata SMPO. Smatra se jednim od lidera srpske zajednice u Australiji.

Osnovao je Muzeja srpske dijaspore i kulture. Od 1999. živi i radi u Sidneju, Londonu i Beogradu. Državljanjin je Srbije, BiH i Australije .