Zoran Grmaš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zoran Grmaš
Biografske informacije
Rođenje4. 5. 1970.
Novi Sad, Srbija
Smrt18. 10. 2017
Bukovac (Novi Sad), Srbija
SupružnikKristina Jovičić (2007-2017)
Opus
Poljegrafika

Zoran Grmaš (Novi Sad, 1970-2017) bio je srpski slikar i grafičar.

Biografija[uredi | uredi kod]

Zoran Grmaš rođen je 1970. godine u Novom Sadu. Akademiju umetnosti u Novom Sadu upisuje 1992. godine. Na Istoj diplomira 1997. godine, na Katedri grafike u klasi profesora Zorana Todovića. Od 1995. radi kao demonstrator na Katedri grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu. U Otvorenom grafičkom ateljeu Narodnog muzeja u Beogradu, 1995. godine, učestvuje u svojstvu asistenta profesora Todovića.

Nakon završenih studija 1996, odlazi na kraći studijski boravak u Italiju, gde sreće maestra grafike Giorgia Upiglia, u čijem ateljeu Grafica Uno u Milanu, provodi tri meseca i aktvno učestvuje u realizaciji mnogih projekata. Tokom boravka u ateljeu, realizuje neke od svojih radova i učestvuje na izvođenju grafika drugih umetnika. Po povratku, nastavlja prethodni rad na Akademiji umetnosti i 1997. godine stiče zvanje tehničkog saradnika u nastavi na Katedri grafike.

Ponovni odlazak u Italiju, radi studija na Akademiji umetnosti Carrara u Bergamu, usledio je 1998. godine, gde provodi jednu godinu radeći kao asistent kod profesora Claudija Suglianija na Katedri grafike. Iste godine započinje saradnju sa ateljeom Grafica Uno, koja traje sve do povratka u Srbiju 2004. godine. Za vreme boravka u ateljeu sarađuje s mnogobrojnim umtnicima i asistirа na izvođenju ploča-matrica, štmpanju probnih otisaka i na kraju štampanju tiraža. Jedan od najobimnijih projekata na kojima tada radi je posthumna realizacija dela kubanskog umetnika Wiffreda Lama. Radi se o zaostavštini od osamdeset do tada nezavršenih i pre toga nepoznatih radova. Aktivno učestvuje i u okviru umetničke grupe Quali differenze koja za sedište ima Atelier14 u Milanu. Između ostalog, bavi se istovetnom aktivnošću kao i prethodni. Reč je o otvorenom grafičkom ateljeu za realizaciju i izdavaštvo grafika.

U Lodiju, u Italiji, s grupom umetnika, kritičara i kolekcionara grafike, 2003. godine, učestvuje u osnivanju umetničkog udruženja Oltreponte, koje za svoje aktivnosti i cilj ima promovisanje i divulgaciju grafičke umetnosti široj publici, organizujući izložbe, prezentacije i predavanja o grafici.

Član ULUV-a postaje 1996. godine, i od tada se samostalno bavi grafikom i slikarstvom. Od 2005. godine radi kao stručni saradnik na Katedri grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu. Magistrira 2009. godine na Katedri grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu, pod mentorstvom profesora Todovića, a na Istoj je od 2012. bio zaposlen u zvanju docenta.

Umro je 18. oktobra 2017. godine u Bukovcu. Sahranjen je na Gradskom groblju u Novom Sadu.

Priznanja, nagrade i odlikovanja za umetnički rad[uredi | uredi kod]

  • Treća nagrada za umetničku grafiku malog formata, Mala grafika – Novi Sad 2017, Galerija La Vista, Novi Sad, Srbija (2017)
  • Prva nagrada za grafiku, Trinaesto međunarodno bijenale umetnosti minijature, Kulturni centar Gornjeg Milanovca, Gornji Milanovac, Srbija (2016)
  • Mali pečat, Izložba male grafike, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, Srbija (2008)
  • Nagrada Lazar Vozarević, XXVII Sremsko-mitrovački likovni salon, Galerija Lazar Vozarević, Sremska Mitrovica, Srbija (2008)
  • Srebrna igla, VIII Međunarodni grafički bijenale Suva Igla, Gradska galerija Užice, Užice, Srbija Užice, Srbija (2007)
  • III nagrada na V bijenalu akvarela, Savremena galerija Zrenjanin, Zrenjanin, Srbija (2005)
  • Premio dell’Incisione, IV Rassegna Nazionale dell'Incisione, Scuola Elementari di Via Mazzini, Nova Milanese (MI), Italija (2002)
  • Premio Humanitas, Centro Culturale Internazionale d’Arte Sever, Milano, Italija (1998)
  • Premio Vita, Centro Culturale Internazionale d’Arte Sever, Milano, Italia (1997)
  • Izuzetna nagrada Univerziteta u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu, Srbija (1996)
  • Premio dell Disegno, Boffaloro d’Adda, Lodi, Italija (1996)
  • Otkupna nagrada za grafiku, XXI Sremsko-mitrovački salon, Galerija Lazar Vozarević , Sremska Mitrovica, Srbija (1996)
  • Godišnja nagrada za grafiku, Akademija Umetnosti Novi Sad, Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija (1996)
  • Otkupna nagrada Ministarstva kulture Srbije, Galerija Grafički kolektiv, Beograd, Srbija (1995)

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]