Zoran Andrić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu


Zoran Andrić (Niš, 1955.) je srpski dirigent i kompozitor.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rođen je u Nišu 1955. godine. Sin je pokojnog Stojana Andrića, takođe dirigenta i kompozitora, koji je bio tvorac muzičkog života u gradu Nišu, kao prvi direktor muzičke škole, i osnivač i prvi dirigent Niškog simfonijskog orkestra, načelnik muzičkog odeljenja Radio Niša, dirigent Opere u Nišu, hora Abrašević i Gradskog kamernog hora, prof. u gimnaziji Stevan Sremac i prof. na Pedagoškoj akademiji u Aleksincu, takođe i osnivač Muzičke škole Stanislav Binički u Leskovcu.

Zoran Andrić je diplomirao na odseku za kompoziciju i dirigovanje, na FMU u Skopju (Makedonija).

Komponovanjem se bavi od 1971. godine.

Godine 1983. privatno se usavršavao u tehnici dirigovanja na Visokoj muzičkoj školi u Grazu.

Od 1984., do 1993. radio kao je profesor za predmete hor i orkestar u Muzičkoj školi Petar Konjivić u Beogradu, ostvarivši u tom periodu i veoma uspešne nastupe sa dečijim kamernim orkestrom i horom, u zemlji i inostranstvu (1988.-89.).

Godine 1986. specijalizirao je operno-simfonijsko dirigovanje na Konzervatorijumu Nikolaj Rimski Korsakov u St. Petersburgu. Priredio je svoj autorski celovečernji koncert sa delima kamerne muzike u izvođenju najpoznatijih ruskih umetnika i ansambala i dirigovao je i Simfonijskim orkestrom St. Petersburga svoj klavirski koncert br. 1 i simfonijsku poemu (1987.).

Kao dirigent nastupao je sa mnogim orkestrima.

Osnivač je kamernog orkestra SORABIA u Beogradu, a potom kamernog KPGT orkestra u Nišu.

Sarađivao je sa mnogim poznatim solistima.

Osnivač je i umetnički direktor Internacionalnog festivala kamerne muzike OLD GOLD u Nišu, kao i reprize tradicionalnog novogodišnjeg koncerta iz Beča u Nišu.'

Osnivao Omladinsku filharmoniju grada Niša "Naissus" (2010).