Zohair Al-Ameri

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zohair Al-Ameri bio je rodom iz Dalmacije, a potom je postao vojskovođa u srednjovjekovnoj Španjolskoj. Dostupni podaci o njegovu privatnom životu dosta su oskudni, pa su mu godine rođenja i smrti nepoznate. Živio je u 11. stoljeću i vjerojatno je sin ili rođak starijeg Wadha El-Amerija koji je također rođen u Dalmaciji. Kao mlad je živio u Kordovskom kalifatu gdje prihvatio islam i promijenio ime.

Tamo je početkom 11. stoljeća postao vojni plaćenik u doba dinastije Omajida, te se zbog svojih sposobnosti i vojne uspješnosti postupno uzdizao do najviših vojnopolitičkih dužnosti u Kordovskom kalifatu. Zato je za vrijeme kalifa Abdurahmana IV (1021-1022), pa Abdurahmana V (1022-1023), Muhammeda II (1023-1024) i zadnjeg kalifa Hišama III (1027-1031) postao po položaju drugi najmoćniji čovjek nakon samog kalifa: bio je od 1018.- 1036. glavni vojskovođa tadašnje Španjolske (slično kao potkralj ili vojni ministar).

Baš u njegovo doba Kordovski kalifat je već bio u silaznoj fazi opadanja do konačnog raspada, pa se još ipak održavao zahvaljujući i njegovim nadljudskim naporima da vojnopolitički spasi koliko je još moguće. Nakon silaza zadnjeg kalifa i kraja dinastije Omajida, Al-Ameri sam je još nekoliko godina pokušao vojnopolitički održati Kordovsku državu, do njenoga konačnog raspada sredinom 11. stoljeća na više islamskih kneževina, tzv. tayfe. On je u Cordobi na istom položaju naslijedio ranijeg vojskovođu Wadha El-Amerija (1009-1013), tako da su u Kordovskom kalifatu iz 10. stoljeća dvije glavne uloge imali naši vojskovođe iz Dalmacije (vjerojatno otac i sin).

Povezano[uredi | uredi kod]