Zoe Karbonopsina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zoe Karbonopsina
Carica Bizantskog Carstva

bizantska carica (supruga)
Vladavina 9. januar 906 – 11. maj 912
Suprug/a Lav VI Mudri
Potomstvo Konstantin VII
Dinastija Makedonska
Umro/la iza 919.

Zoe Karbonopsina, također Karvounopsina (latinski: Carbonopsina; doslovno "Zoe Ugljenooka"; (grčki: Ζωή Καρβωνοψίνα, Zōē Karbōnopsina? - iza 919) bila je četvrta supruga bizantskog cara Lava VI Mudrog i majka cara Konstantina VII.[1]

Zoe Karbonopsina je bila u srodstvu sa znamenitim historičarom Teofanom Ispovjednikom i nećaka admirala Himeriosa. Postala je Lavova ljubavnica, a krajem 905. mu je rodila sina Konstantina. Kada ju je Lav početkom sljedeće godine, nastojeći tako sebi osigurati muškog nasljednika, oženio došao je u sukob sa Crkvom, odnosno carigradskom patrijarhom Nikolom Mistikom, koji je smatrao da četvrti brak predstavlja povredu kanonskog prava. Lav je pronašao svećenika voljnog da ga vjenča, ali je sukob okončan tek kada je 907. dao svrgnuti Nikolu i zamijeniti ga svojoj supruzi sklonijem Eutimijem.

Kada je godine 912. Lav umro, njegov brat Aleksandar je Nikolu vratio na mjesto patrijarha. Nikola je smjesta dao Zoju protjerati iz carske palače. Nakon Aleksandrove smrti 913. se vratila u palaču, ali se Nikola uspio nametnuti kao regent malodobnom caru i zatvorio ju je u manastir. Međutim, već 914. su Nikolini nepopularni ustupci Bugarima oslabili njegov autoritet; iste je godine bio prisiljen pustiti Zoju iz manastira i priznati je kao regenta, dok je zauzvrat zadržao mjesto patrijarha.

Zojinu vladavinu su označili pokušaji suprotstavljanja Bugarima. U tu je svrhu nakon uspješnog pohoda na Armeniju 915. sklopila mir sa Abasidskim Kalifatom kako bi osigurala svoje sjeverne granice. Ambiciozni plan da se sa Bugarima i njihovim carem Simeonom obračuna uz pomoć Pečenjega je doživio katastrofalan neuspjeh; Pečenjezi nisu napali Bugare s leđa, a bizantska vojska je katastrofalno potučena kod Aheloja 917. Zojini pokušaji saveza sa Srbima i Mađarima također nisu dali rezultata, a ponižavajući mirovni sporazum sa Arapima na Siciliji joj je dodatno potkopao popularnost.

Konačno je 919. izveden puč koji je vodio admiral Roman Lakapin (Lekapenos). On je svoju kćer Helenu udao za Konstantina, sebe postavio za regenta, a Zoju, ovaj put trajno, zatvorio u manastir.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kod]

  1. J. Gordon Melton. 2014. Faiths Across Time: 5,000 Years of Religious History [4 Volumes]: 5,000 Years of Religious History. Str. 628.
Kraljevske titule
Prethodi:
Evdokija Bajana
bizantska carica
906–912
Slijedi:
Helena Lekapene