Zimovka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zimovka
Mužjak i ženka u Njemačkoj (mužjak je sjajnije crven)
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Fringillidae
Rod: Pyrrhula
Gray, 1846.
Vrsta: P. pyrrhula
Dvojni naziv
Pyrrhula pyrrhula
(Linnaeus, 1758.)
Pyrrhula pyrrhula

Zimovka (lat. Pyrrhula pyrrhula) ptica je koja pripada porodici Zeba (lat. Fringillidae), redu Vrapčarki (lat. Passeriformes).

U Hrvatskoj se još naziva kimplin, zimovka, gimpla, zimnica

Opis[uredi | uredi kod]

Zimovka je velika od 14,5 do 16 cm. Leđa su joj svijetlo siva. Glava, vrat, rep i krila su izrazito crna. Kod mužjaka su prsa crvena, a kod ženki sivo-smeđa. Zimovka ima prodoran, duboki zvižduk "dju", koji je osnova tihog, škriputavog, često trosložnog zviždukovog pjeva. Za razliku od ostalih zeba, zimovke ne pjevaju lijepo.

Prehrana[uredi | uredi kod]

Odrasle zimovke hrane se sjemenjem mesnatog voća i biljaka, te pupoljcima i mladim izbojcima koje pronalaze u šumama, šikarama i voćnjacima. Roditelji svoje ptiće hrane beskralježnjacima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kod]

Pyrrhula pyrrhula europoea

Zimovke uglavnom svoje gnijezdo grade 1-2 m od tla, u grmlju, živici, niskom raslinju ili niskim granama smreke ili jele. Sezona parenja traje od početka svibnja do sredine srpnja i u tom periodu jedan par može napraviti i do tri legla. Po svakom leglu ženka snese 4-5 jaja koja su svijetlo plava s tamnocrvenim točkicama. Na jajima leži 13-15 dana. Kada se nakon 13-15 dana izlegnu ptići, roditelji ih hrane kukcima i sjemenjem. Dok ženka leži u gnijezdu, mužjak ju hrani, a kasnije kada ptići ojačaju, i mužjak i ženka ih nastavljaju hraniti.

Ponašanje[uredi | uredi kod]

Zimovke se najčešće grupiraju u parove ili u manja obiteljska jata koja u proljeće mogu imati i do pedesetak jedinki. Najčešće se nalaze u šumama i rijetko ih se može vidjeti na tlu. Ako borave u blizini voćnjaka, hrane se mladim pupovima te vrlo često naprave velike štete. Ukoliko se razmnože, može se dogoditi da unište cijeli urod na nekom području.

Seoba[uredi | uredi kod]

Većina zimovki se seli tijekom godine. Za vrijeme oštrih i hladnih zima, zimovke se sa sjevera i hladnijih krajeva sele se u niže i južnije krajeve.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Rasprostranjene su po cijeloj Europi i Aziji. Najčešće obitavaju u crnogoričnim i mješovitim šumama. Iznimka su Engleska i Japan gdje najčešće obitavaju u bjelogoričnim šumama, ali i blizu voćnjaka i vrtova koje se nalaze pored šume.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]