Zijadat Alah I od Ifrikije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zijadat Alah I (arapski: زيادة الله الأول‎; Ziyadat Allah; ? - 10. jun 838) bio je treći aglabidski emir Ifrikije, koji je vladao od 817. do smrti.

Na mjestu emira je naslijedio svog brata Abadalaha I, ali i neprijateljstvo koje je vladajuća dinastija stvorila među vodećim arapskim pravnicima i trupama. Pokušaj da se raspusti arapska vojska je 824. doveo do ustanka koji je ugušen tek 836. uz pomoć lokalnog berberskog stanovništva.

S druge strane je Zijadat nastojao nezadovoljstvo trupa umiriti slanjem u lukrativne vojne pohode, pa se na meti od 827. našla bizantska Sicilija. Pokušaj Asad ibn al-Furata da zauzme otok je ispočetka odbijen, ali je već 831. zauzet Palermo. Koristeći unutrašnje bizantske borbe, Zijadat je na poziv napuljskog vojvode poslao trupe i na italijansko kopno, te je tako stvorio uporište iz koga će nastavljati napade na kršćanska područja.

Usprkos vanjskih i unutrašnjih sukoba, Zijadatova vladavina je zabilježila i niz graditeljskih projekata, među kojima se ističe džamija Ukbe ibn Nafija u Kairuanu.

Zijadata je na mjestu emira naslijedio brat Abu Iqal.