Zheng He

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zheng Heovi brodovi

Zheng He (1371 - 1435) je kineski moreplovac i istraživač poznat po putovanjima po Indijskom Oceanu.

Njegova putovanja, od 1405. do 1433. godine, su nazvana "Uškopljenik Sanbao prema zapadnom okeanu" ili "Zheng He prema zapadnom okeanu". "Zapadni okean" odnosi se na azijska i afrička područja koje je Zheng He istraživao. Među njima su područja jugoistočne azije, Sumatre, Jave, Šri Lanke, Indije, Perzije, Perzijskog zaljeva, Arabije, Crvenog Mora, i Mozambičkog zaljeva. Tačan broj njegovih putovanja zavisi od načina dijeljenja, ali putovao je sedam puta do "Zapadnog okeana" sa svojom flotom. Na vrhuncu moći, flota se sastojala od 30.000 mornara i 70 brodova.

Muslimanski uškopljenik, Zheng He je bio važan povjerenik Yongleskog cara Kine (vladavina od 1403. do 1424. godine), trećeg cara Ming dinastije. Rođen je u Yunnan pokrajini s imenom Ma Sanbao, Zheng He je bio je pripadnik Semura, muslimanskog naroda iz srednje azije. Njegov djed i otac su oba išli na Hadž, i vjerovatno je od njih čuo priče o dalekim zemljama. Nakon što je Ming vojska osvojila Yunnan, Zheng He je bio otet i kastriran. Ime "Zheng He" mu je dao car Kine. Učio je na Nanjing Taixue (centralno carsko sveučilište). Njegova putovanja su prikazala impresivne organizacijske sposobnosti i tehnološku moć, ali nisu stvorili značajnu trgovinu jer je Zheng He bio admiral i službenik, a ne trgovac.

1424. godine umro je Yongle car. Njegov nasljednik, Hongxi car (vladavina od 1424. do 1425. godine) je odlučio da zaustavi uticaj uškopljenika na Kineskom dvoru. Zheng He je imao još jedno putovanje pod Xuande carom (vladavina od 1426. do 1435. godine) ali nakon toga su zaustavljena sva putovanja kineskih flota.