Zhang Qian

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Zhang.
Zhang Qian
張騫
Zhang Qian odlazi s dvora Han Wudija na ekspediciju u Centralnu Aziju od 138. pne. do 126. pne., freske u spiljama Mogao 618 - 712.
Rođenje195. pne.
Hanzhong, Shaanxi, Kina
Smrt114. pne.
Kina
Zanimanjeistraživač i diplomat

Zhang Qian (tradicionalni kineski 張騫; pojednostavljeni kineski 张骞; Wade-Giles Chang Ch'ien, 195. pne. - 114. pne.) bip je kineski carski diplomat u službi dinastije Han. Poznat je po tome što je donio prve pouzdane informacije o Centralnoj Azijhi na dvor cara Wua te imao važnu ulogu u kineskoj kolonizaciji područja danas poznatih kao Xinjiang.

Danas se putovanja Zhang Qiana povezuju sa stvaranjem najvažnijeg puta trasnkontinentalne trgovine poznatog kao Put svile. Njegove misije su Kini omogućili dodir s mnogim dotada nepoznatim kraljevstvima i njihovim porouizvodima. Zhang Qianovi opisi putovanja po Centralnoj Aziji su navedeni u ranim historijskim knjigama dinastije Han, odnosno Zapisima Velikog historičara ili Shijiju koji je u 1. vijeku pne. napisao Sima Qian. U današnjoj Kini se Zhang Qian smatra nacionalnim herojem s obzirom da je Kinu otvorio prema svijetu međunarodne trgovine.

Literatura[uredi | uredi kod]