Zdravko Odorčić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zdravko Odorčić (Osijek, Donji grad, 1951), kazališni redatelj i književnik.

Završio je Pedagoški fakultet i usporedno studirao glumu, ali nije diplomirao. Nakon završetka fakulteta radio je s djecom s poteškoćama u razvoju i usporedno kao kazališni urednik u osječkom Studentskom centru. Bio je jedan od petorice pokretača Osječkog ljeta mladih, na što je posebno ponosan. Pri Studentskom centru radilo je amatersko i profesionalno kazalište u kojima je režirao tuđe i svoje dramske tekstove.

Godine 1998. u potrazi za mirnijim životom i u bijegu od gradske vreve preselio se u Bilje, gdje je postao ravnatelj Hrvatsko-mađarskog kulturnog centra i od tada je jedan od najaktivnijih ljudi na kulturnoj sceni Općine Bilje i cijele Baranje.

Postavio je nekoliko kultnih predstava, kao što su "Paukova mreža" i "Na vrhu igle". Ovu drugu postavio je u privatnom kazalištu koje je prvi osnovao u Hrvatskoj, no ono se nakon pet godina ugasilo jer nije dobilo potporu ondašnjih osječkih gradskih vlasti. Od 2007. radi u Gradskom kazalištu BeMa u Belom Manastiru, postavivši četiri predstave, od kojih je jedna "Na vrhu igle". Te predstave vidjelo je puno gledalaca, a sve su više nego dobro prihvaćene.

Napisao je petnaestak dramskih tekstova ("Paukova mreža", "Beskućnici "...), od kojih su 10 igrani. Godine 2008. izdao je roman Lega, ne kužiš!,

Izvori[uredi | uredi kod]

  • L(idija) Bajić: "Promocija romana 'Lega, ne kužiš!'", Glas Slavonije, 86, 27.652, 17 - Osijek, 17. I. 2008.
  • Bogdanka Ćudić Vilić: "Kazalište mi je oduvijek u srcu", Slavonski dom : 3. izdanje : Baranja, III, 517, 5 - Beli Manastir, 9-10. VIII. 2008.