Farewell, My Lovely (film, 1975)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zbogom lepotice (film, 1975))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Farewell, My Lovely
RežijaDick Richards
ProducentElliott Kastner
Jerry Bruckheimer
George Pappas
ScenarioDavid Zelag Goodman
PredložakFarewell, My Lovely; autor:
Raymond Chandler
UlogeRobert Mitchum
Charlotte Rampling
John Ireland
Sylvia Miles
Anthony Zerbe
MuzikaDavid Shire
FotografijaJohn A. Alonzo
MontažaJoel Cox
Walter Thompson
StudioITC Entertainment
DistribucijaAvco Embassy Pictures
Datum(i) premijere
8. 8. 1975 (1975-08-08)
Trajanje95 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet2,5 mil. $[1]
Bruto prihod2,000.000 $
(SAD)[2]

Farewell, My Lovely (sh. Zbogom, moja ljepotice), poznat pod naslovom Zbogom ljepotice) je američki kriminalistički film snimljen 1975. godine u režiji Dicka Richardsa. Predstavlja treću po redu ekranizaciju istoimenog romana Raymonda Chandlera, odnosno remake klasičnog hollywoodskog film noira Murder, My Sweet iz 1944. godine. Radnja se događa u junu 1941. godine u Los Angelesu i prikazuje kako je narator i protagonist, privatni detektiv Philip Marlowe angažiran od strane orijaškog bivšeg robijaša Moosea Malloya (čiji lik tumači Jack O'Halloran) kako bi pronašao njegovu bivšu djevojku, te kako mu istraga dovede u život u opasnost, s obzirom da prijeti raskrinkavanjem veza gradskog podzemlja sa lokalnim moćnicima.

Farewell, My Lovely je napravljen u doba kada je Hollywood nastojao kombinirati popularnost detektivskih filmova sa nostalgijom publike prema svijetu od prije nekoliko decenija, odnosno klasičnom Hollywoodu. Film je, sa druge strane, od svih ekranizacija bio najvjerniji Chandlerovom predlošku zahvaljujući tome što više nije bilo strogog cenzorskog Kodeksa koji je priječio prikaz "problematičnih" tema kao što su rasizam, homoseksualizam, prostitucija i policijska korupcija. Producenti su također uložili izuzetan trud da što vjernije rekonstruiraju Los Angeles od prije nekoliko decenija. Istovremeno se nastojalo da film bude duhom što bliži atmosferi i stilu film noira, a da istovremeno ne bude njegova kopija. Pri tome se najviše iskazao direktor fotografije John A. Alonzo koji je inzistirao na jarkim bojama i noćnim scenama. Iako je Mitchum kasnije izražavao nezadovoljstvo filmom, od kritike je dobio izuzetne pohvale te je njegov nastup u liku Marlowea često navođen kao jedan od najboljih u karijeri. Profesionalni bokser O'Halloran, kome je uloga Moosea Malloya bila prva u karijeri, će kasnije imati niz zapaženih karakternih uloga. Farewell, My Lovely je također bio prvi film na kome je Jerry Bruckheimmer, koji će kasnije postati jedan od najistaknutijih hollywoodskih producenata, potpisan na špici.

Farewell, My Lovely je postigao komercijalni uspjeh, te su producenti odlučili snimiti nastavak, odnosno ekranizaciju Chandlerovog romana The Big Sleep; iako je Mitchum ponovno angažiran za ulogu Marlowea, Big Sleep je 1978. godine, kako bi se uštedio budžet, radnjom premješten u suvremenu Britaniju, te ne predstavlja njegov neposredni nastavak.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. The great movie money show. Michael Pye. The Sunday Times (London, England), Sunday, July 13, 1975; pg. 47; Issue 7935. (966 words)
  2. „Farewell My Lover - Box Office Data”. The Numbers. Pristupljeno 21. VIII 2013. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]