Zana (bend)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zana je pop-rok grupa iz Beograda, uspešna tokom 1980ih u bivšoj Jugoslaviji. Grupu danas sačinjavaju pevačica Jelena Galonić i klavijaturista Zoran Živanović

Počeci[uredi | uredi kod]

Zanu su u Beogradu 1980. osnovali klavijaturista Zoran Živanović i gitarista Radovan Jovićević. Grupa je dobila ime po svojoj prvoj i najpolularnijoj pevačici Zani Nimani.

Grupa je objavila nekoliko singlova pre svog prvog albuma „Loše vesti uz rege za pivsku flašu“ koju je izdao Jugoton 1981. Tokom ovog kraćeg i manje poznatog početnig perioda, Zana je bi novo talasna grupa. Zanine pesme su se nalazile na kompilacijama Svi marš na ples! i „Vrući dani i vrele noći“.

Popularnost[uredi | uredi kod]

Grupa, a posebno Zana Nimani su postigli popularnost širom bivše Jugoslavije sa drugim albumom „Dodirni mi kolena“ koji su izdali za Jugoton. 1982. Sa ovim albumom grupa se prebacila na više pop zvuk. Međutim, izvesni tragovi njihove prethodne faze su bili očigledni i na ovoj ploči. Album je snimnjen u Torsbiju, Švedska, između 20. maja i 25. juna 1982, a postavu su činili: pevačica Zana Nimani, klavijaturista Zoran Živanović, gitaristi Radovan Jovićević i Igor Jovanović, basista i prateći vokal Bogdan Dragović i bubnjar Pavle Nikolić. Godine 1983. su objavili treći album „Natrag na voz“, na kojoj se nalazile pesme „Majstor za poljupce“ i balada „Jabuke i vino“, duet Zane Nimani i bivšeg člana Bijelog dugmeta Željka Bebeka.

Solo karijera Zane Nimani[uredi | uredi kod]

Zana Nimani je 1985. napustila grupu i započela uspešnu solo karijeru. Godine 1986. je objavila solo album „Noćas pevam samo tebi“. Zana Nimani se neposredno pred raspad bivše Jugoslavije seli u inostranstvo i danas živi u Kanadi.

Zana bez Zane[uredi | uredi kod]

Uprkos Zaninom odlasku, grupa je nastavila da radi pod istim imenom sa novom pevačicom Natašom Gajović (1985-1988), koja je prevala na albumima „Crvene lale“ (PGP RTB 1985), „Otkinimo noćas zajedno“ (PGP RTB 1987) i „Vlak“ (Diskoton 1987) sa gostima kao što su Mladen Vojičić Tifa i Laza Ristovski iz Bijelog dugmeta. Uz dolazak nove pevačice, grupa je promenila svoj stil ka komercijalnijom pop muzici. Iz ovog perioda se izdvajaju pesme „Vejte snegovi“ i „Oženićeš se ti“. Nataša Živković (1989-1990) je zamenila Gajovićku i pevala je na albumu „Miš“ (Diskoton, 1989) Pre dolaska druge Nataše u grupu su došli Saša Al-Hamed (bubnjar ex Divlji Andjeli) i Zoran Jakšić (basista). Na albumu se našao hit „Rukuju se, rukuju“. Gost na ovom albumu je bila srpska popfolk i kasnije turbofolk zvezda Dragana Mirković.

Sadašnja pevačica Jelena Galonić se pridružila grupi 1990. Sa njom je grupa objavila albume: „Nisam, nisam“ (1991), „Tražim“ (PGP RTS 1993), „Zanomanija“ (PGP RTS 1997), „Prijatelji“ (PGP RTS 1999) i „Kvaka“ (PGP RTS 2001).

Osnivač grupe Radovan Jovićević je napustio grupu 1999. i preselio se u Sjedinjene Države. Grupa je 2006. objavila album „Kao nekad“ na kom su se našli remiksi starijih hitova „Dodirni mi kolena“ i „Vejte snegovi“.

U jesen 2006. u grupu dolazi Miljan Davidović,na mesto stalnog klavijaturiste pored Žike. Kao koncertni i studijski muzičar Miljan je saradjivao i svirao sa grupama Moby Dick, Magazin,Saša Vasić,Amadeus bend, Calcutta, Queen Real Tribute i mnogi drugi.. Na njegov predlog u grupu Zana dolazi i gitarista Dejan Trajković ( Saša Vasić, Z.Čolić, Calcutta..) Posle odlaska Srđana Dunkića na mesto bubnjara dolazi Milica Rančić. Ova postava se održala do dan danas i obeležila 30. godina grupe velikim koncertomu Sava Centru 2010.

Sadašnja postava grupe ZANA[uredi | uredi kod]

Festivali[uredi | uredi kod]

  • Beogradsko proleće:
  • Leto, BG proleće '81
  • MESAM:
  • Da li čuješ, da li osećaš, MESAM '86
  • Rukuju se, rukuju, MESAM '89
  • Sunčane skale:
  • Rezervacija, Sunčane skale 2003

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]