Kodeks Taihō

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Zakonik Taiho)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kodeks Taihō ili Kodeks Taihōa (大宝律令 Taihō-ritsuryō?) je naziv za administrativnu reorganizaciju Japana proglašenu godine 701. pred kraj Asuka perioda.[1] Smatra se jednim od zakona Ritsuryō-sei (律令制 ritsuryō-sei?). Napravljen je pod vodstvom princa Osakabea, Fujiwara no Fuhitoa i Awata no Mahitoa.[2] Njegovu izradu je naredio car Mommu te je, kao i mnogi državni projekti u to doba, predstavljao lokalnu adaptaciju prakse, odnosno administrativnog sistema Kine pod dinastijom Tang.[2]

Zakonik je važan zbog toga što je bio prvi službeni dokument koji je uveo konfucijanstvo kao značajan element japanskog etičkog kodeksa i upravne organizacije. Kodeks je revidiran za vrijeme kasnijeg Nara perioda u svrhu prilagođavanja japanskoj tradiciji i praktičnim potrebama. Revidirano izdanje je poznato kao Yōrō kodeks (養老律令 Yōrō-ritsuryō?).[3] Najveći dio Yōrō kodeksa je dovršen 718.[2] Neki elementi, kao što su kineska logika i moral, su dovedeni do ekstrema.

Taihō kodeks se od Tang modela razlikovao smao u dvije bitne značajke. Položaji u vladi i klasni status se uvijek temeljio po rođenju, a ne pojedinačnom talentu, kao što je to slučaj kod Kineza. Nadalje, Japanci su odbacili kineski koncept "Mandata neba," te utvrdili da careva vlast dolazi od njegovog carskog porijekla, a ne njegove moralne ispravnosti i pravičnosti vladavine.

Kodeks se temeljio na Kodeksu Yonghui (永徽律令 Yonghui lu ling?), koga je 651. donio car Yonghui.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Naziv Taihō se odnosi na "Taihō", odnosno nengō (ime japanske ere) iza "Shuchōa" i prije "Keiuna." Drugim riječima, Kodeks Taihō je proglašen za vrijeme Taihōa, odnosno u periodu od 701. do 704.
  2. 2,0 2,1 2,2 Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Taihō Code" in Japan Encyclopedia, p. 924 na Google knjigama.
  3. Izraz "Yōrō" se odnosi na "Yōrō", odnosno nengō (japansko ime ere) iza "Reikija" i prije "Jinkija." Drugim riječima, donesen je u eri Yōrō, između 717. iu 724.

Literatura[uredi | uredi kod]