Zakon o pomirbi, toleranciji i jedinstvu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zakon o pomirbi,
toleranciji i jedinstvu
Reconciliation, Tolerance, and Unity Bill
Grb Fidžija
Osnovne informacije
Država Fidži
Tipzakon
Jeziciengleski jezik
Prihvaćanje i stupanje na snagu
Stupanje na snagunikada nije usvojen
Online verzija
Tekst zakona (engleski)

Zakon o pomirbi, toleranciji i jedinstvu (engleski: Reconciliation, Tolerance, and Unity Bill) bio je kontroverzni prijedlog zakona na Fidžiju, koji je predlagao formiranje Komisije za pomirenje i jedinstvo (engleski: Reconciliation and Unity Commission), koja bi imala ovlasti amnestirati sudionike državnog udara iz 2000. i dati kompenzaciju žrtvama puča. Komisija je trebala imati ingerenciju nad događajima koji su se odvili od 19. svibnja 2000. godine do 15. ožujka 2001. godine, dok je Predsjednik zadržao pravo veta nad amnestijama Komisije.

Članove Komisije trebao je imenovati Predsjednik po prijedlogu Premijera, uz savjetovanje s vođom opozicije u Parlamentu. Temeljni cilj Komisije trebalo je biti promicanje pomirbe nakon puča, jačanje međuetničke toleracije i jačanje nacionalnog jedinstva. Ometanje rada Komisije bilo bi kažnjivo s 5,000$ ili s do dvije godine zatvora.

Prijedlog zakona prezentiran je u svibnju 2005. godine, dok je državni odvjetnik Qoriniasi Bale u srpnju objavio da bi zakon trebao doći pred Parlament u rujnu iste godine. U kolovozu, predsjednik parlamentarnog Odbora za pravdu, zakon i red, Manasa Tugia, objavio je kako će prijedlog zakona pred Parlament ići već sredinom kolovoza. U međuvremenu je zakon nailazio na sve veće kritike te je sam prijedlog prolazio kroz intenzivan proces promjena, što je kulminiralo time da je donošenje zakona odgođeno povodom raspuštanja Parlamenta i raspisivanja izbora početkom 2006. godine.

S obzirom na snažnu opoziciju, ali i turbulentna događanja na Fidžiju tokom 2006. godine, a koja su u prosincu kulminirala novim pučem, Zakon o pomirbi, toleranciji i jedinstvu nikada nije usvojen.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]