Zakletva zastavi Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Moderna gesta uz zakletvu zastavi je polaganje ruke preko srca.
Do 1942. godine, zakletva zastavi se polagala uz Belamijev pozdrav, koji je zamjenjen zbog sličnosti Hitlerovom pozdravu.

Pledge of Allegiance, zakletva zastavi Sjedinjenih Američkih Država, je uobičajena zakletva naciji i zastavi Sjedinjenih Američkih Država. Obično se izgovara na javnim manifestacijama, a česti je deo svakodnevnog jutarnjeg rituala u američkim školama.

Zakletva je prvi put objavljena 1892. na 400-godišnjicu otkrića Amerike. Zakonski je priznata 1942. Pojam pod Bogom je dodat 1954, za vreme predsedništva Dvajta D. Ajzenhauera, da bi se kopromitovali domaći komunisti.

Trenutno se zakletva očekuje (nije obavezna) u 25 saveznih država SAD, a preporučuje se u još 6.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država je u predmetu Odbor za obrazovanje Zapadne Virdžinije protiv Barneta presudio da učenici u školama nisu obavezni da salutiraju i izreknu zakletvu američkoj zastavi.[1]

Tekst zakletve[uredi | uredi kod]

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Zavetujem se na vernost zastavi Sjedinjenih Američkih Država, i Republici koju ona predstavlja, jednoj naciji pod Bogom, nedeljivoj, sa slobodom i pravdom za sve.

Izvori[uredi | uredi kod]