Zajednica Nezavisnih Država

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Содружество Независимых Государств
Zajednica Nezavisnih Država
Zastava ZND
Zastava ZND
CIS Map.png
  država-članica
  pridružena-članica
Sjedište Minsk, Bjelorusija
Države-članice 9 država-članica
1 pridružena članica
Radni jezik ruski
Izvršni sekretar Vladimir Rušajlo
Stvaranje 21.12. 1991.
Službena stranica http://cis.minsk.by

Zajednica Nezavisnih Država (ZND) (na ruskom: Содружество Независимых Государств (СНГ) - Sodružestvo Nezavisimih Gosudarstv) je međunarodna organizacija ili savez, koji se sastoji od 10 bivših sovjetskih republika: Armenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Kazahstana, Kirgizstana, Moldove, Rusije, Tadžikistana i Uzbekistana. Turkmenistan je izašao iz članstva 26.8. 2005 te je danas samo pridružena članica.

Stvaranje ZND je označilo raspad Sovjetskog Saveza i, prema riječima tadašnjeg ruskog vodstva, imalo je svrhu "omogućiti civilizirani razvod" između sovjetskih republika. Međutim, mnogi promatrači ZND vide kao oruđe kojim Rusija čuva svoj utjecaj na post-sovjetske države. Od svog stvaranja države-članice ZND su potpisale niz dokumenata koji se tiču integracije i kooperacije u oblastima ekonomije, obrane i vanjske politike.

ZND nije konfederacija.

Dvije post-sovjetske države su 1997 stvorile Uniju Rusije i Bjelorusije, koja je danas formalno konfederalne prirode, ali kojoj je svrha u budućnosti prerasti u federaciju (kao nekadašnji SSSR).

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]