Zagrebački filmski festival

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zlatna kolica
Publika u Kinu SC

Osnovan 2003. godine, Zagrebački filmski festival pozicionirao se među najznačajnija hrvatska kulturna događanja. 7 filmskih programa, 80ak filmova te 31 000 gledatelja u 2007. godini.

U vrijeme festivala, prostori Studentskog centra i kina Europa pretvaraju se u svojevrsni grad u gradu koji živi od 9 sati ujutro do 4 u noći ostavljajući sve dvorane, predvorja i barove na raspolaganje festivalskim zbivanjima. Već svojim prvim izdanjem 2003. godine festival je privukao pažnju javnosti na SC kao na frekventno mjesto prezentacije, kreacije i suradnje i potakao ga da joj se otvori i takvim ostane i tijekom cijele godine.

Uz glavni program, natjecateljskog karaktera, podijeljen u tri kategorije - cjelovečernji igrani, kratki igrani i dokumentarni film - u programskom oblikovanju jednaka pažnja posvećena je popratnom programu kojeg svake godine čini 5-6 posebnih filmskih programa, promocije knjiga, filmskih i kulturnih projekata kao i prezentacije novih tehnoloških dostignuća vezanih uz filmsku produkciju te neizostavni zabavni programi.

Nagrada na ovom festivalu zove se Zlatna kolica, a uz umjetnički rad Nedjeljka Mikca, najboljima se dodjeljuju i novčana sredstva. Novčani fond u 2007. godini iznosio je 11.000€.

Filmovi se prikazuju u Kinu SC, kinu &TD te Kinu "Europa", a ostala događanja održavaju se u Galeriji SC-a, MultiMedijalnom centru, Klubu SC-a i predvorjima kina.

Zagrebački filmski festival projekt je produkcijske kuće Propeler film d.o.o.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]