Zagreb Pride (udruga)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Logotip udruge Zagreb Pride

Zagreb Pride je udruga građana nastala od strane nekoliko pojedinaca okupljenih oko organiziranja Zagrebačke povorke ponosa. Skupina koja od 2005. godine sudjelovala u organiziranju manifestacije (po izdvajanju Iskoraka i Kontre iz organizacije) je u lipnju 2008. godine registrirala udrugu pod imenom "Zagreb Pride" te zaštitila isti naziv kao 'brand'.

Udruga se javno predstavljala kao "queer, feministička i antifašistička", s temeljnim ciljevima promocije i zaštite ljudskih prava LGBTIQ osoba, edukacije o ljudskim pravima, te promicanje LGBT i queer kulture.[1] Relativno brzo po osnivanju širi svoj djelokrug aktivnosti i usmjerava resurse u cjelogodišnje programe i višegodišnje projekte.[2]

Djelovanje Zagreb Pride-a[uredi | uredi kod]

Djelovanje Zagreb Pridea organizirano je u tri programske cjeline.[3]

1. Zagovaranje jednakopravnosti LGBTIQ osoba

U cilju stvaranja društvene promjene i postizanja potpune jednakopravnosti LGBTIQ osoba, unutar ovog programa djelujemo kroz monitoring implementacije postojećih zakona, pružanje pravne podrške i pravnog zastupanja, izradu zakonskih prijedloga i inicijativa, periodičko izvještavanje o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba te javno zagovaranje.

2. Edukacija, istraživanje, izdavaštvo

Program edukacije, istraživanja i izdavaštva usmjeren je na stvaranje znanja o iskustvima i potrebama LGBTIQ osoba u Hrvatskoj, kao i očuvanje arhivskih materijala vezanih uz LGBTIQ pokret u Hrvatskoj. Istraživačke i izdavačke aktivnosti služe i kao podloga za edukacije koje nudimo obrazovnim institucijama i neformalnim obrazovnim programima, kao i raznim službenicima_ama koji_e se u svom radu bave diskriminacijom i zločinima iz mržnje protiv LGBTIQ osoba, te za daljnje zagovaračke aktivnosti.

3. Rad prema i u LGBTIQ zajednici

Treći program usmjeren je na stvaranje solidarne i snažne LGBTIQ zajednice kroz komunikaciju sa zajednicom, stvaranje prostora za zajednicu, organiziranje kulturnih i društvenih programa i sadržaja te, posebice, kroz organiziranje zagrebačke Povorke ponosa i Mjeseca ponosa.

Kontroverze vezano za vodstvo udruge[uredi | uredi kod]

Od 2015. na socijalnim mrežama, te povremeno i u medijima se u više puta pojavljivalo kritičkih natpisa bivših uposlenica, volonterki i suradnica da je udruga Zagreb Pride vođena na način koji je diskriminirao pojedinke i grupe, te da je sve više bio vođena neo-liberalnim vrijednostima, a sama povorka ponosa i rad u zajednici postali su rubno odrađeni.[4][5][6][7]

Godine 2020. Zagreb Pride udruga i povorka koju su organizirali izgubila je podršku velikog broja LGBTIQ+ udruga te je održana u užem opsegu i drugom terminu.[8] Nova koordinacijska i neformalna inicijativa Ponosni Zagreb je organizirala alternativni program, te su zadržali veći dio LGBTIQ+ udruga i inicijativa na okupu, a surađuju sa mrežama i udrugama šire od Zagreba kao Ponosne inicijative.[9][10]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Zagreb Pride: O nama Arhivirano 2012-04-02 na Wayback Machine-u, zagreb-pride.net, pristupljeno 26.09.2014.
  2. Projekti – Zagreb Pride. www.zagreb-pride.net. Archived from the original on 2021-04-12. Preuzeto 2021-03-19.
  3. Djelovanje Zagreb Pride-a – Zagreb Pride. www.zagreb-pride.net. Archived from the original on 2021-05-09. Preuzeto 2021-05-09.
  4. Popov, Matea. Što se to događa u Zagreb Prideu? (en-gb). www.crol.hr. Preuzeto 2021-05-03.
  5. Tužna priča LGBT aktivizma u Hrvatskoj: Gdje si bila 2002.? — Sa stavom (hr). Libela. Preuzeto 2021-03-19.
  6. Marušić, Antonela. 25 godina lezbijskog pokreta: polet i aktivistički 'burn out' lezbijskih aktivistkinja (en-gb). www.crol.hr. Preuzeto 2021-05-03.
  7. Kako je hrvatski LGBT pokret poslije 2005. godine ušao u svoju renesansu – VoxFeminae. voxfeminae.net. Preuzeto 2021-05-03.
  8. Zagreb Pride akcijom najavio novi datum Povorke ponosa u Zagrebu (hr). H-Alter - Udruga za medijsku kulturu. Archived from the original on 2021-05-03. Preuzeto 2021-03-19.
  9. Ponosno na ulicama Zagreba. kulturpunkt. Preuzeto 2021-05-03.
  10. Clubture. www.clubture.org. Preuzeto 2021-05-03.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]