Z1 Televizija

Izvor: Wikipedia
Zagrebačka televizija
Z1 Televizija
Vrsta emitiranja Televizija
Zemlja  Hrvatska
Razina Gradska
Početak emitiranja 30. srpnja 2004.
Raniji nazivi Zagrebačka televizija, TV Sljeme
Službena stranica z1.com.hr

Z1 televizija (nekad Zagrebačka televizija i TV Sljeme) je lokalna komercijalna TV postaja iz grada Zagreba u Republici Hrvatskoj.

Druga zagrebačka televizija – TV Sljeme – s eksperimentalnim emitiranjem započela je 30. srpnja 2004. godine s koncesijom za grad Zagreb. Prvi glavni urednik bio je Branko Kuzele koji je i danas urednik. Današnji glavni urednik je Franjo Gregurić.

Početkom 2006. godine Z1 televizija promijenila je vlasničku strukturu i uvela novu programsku shemu u kojoj se posebna pozornost obraća informativnom i zabavnom programu.

Z1 je prva među hrvatskim televizijama uvela i mogućnost javljanja uživo koristeći 3G mobilnu tehnologiju. Reporteri se tako javljaju s terena putem mobilnih telefona sa video opcijom.

Na zagrebačkoj televiziji između ostalih emisija nalaze se ili su se nalazile i Noćna mora Željka Malnara, prijenosi NFL-a, Večernji pressing Nevena Cvijanovića, Vježbanje demokracije Branka Vukšića, Index, Sport Nedjeljom u 13:30, Ćiroskop Miroslava Blaževića, Opasne veze Tihomira Dujmovića, Rubala show dr. Drage Rubale itd.

Pokrivenost[uredi - уреди]

Signalom s RTV Tornja na Sljemenu u multipleksu D na K42 UHF-a Z1 se može pratiti na cijelom području digitalne regije D4 (Zagrebačka županija, Krapinsko-zagorska županija, dio Sisačko-moslavačke županije i dio Karlovačke županije. Z1 se može također pratiti i u drugim krajevima Hrvatske, preko MaxTV-a i DIGI TV-a.

Z1 danas emitira svoj program nekodirano i putem satelita Eutelsat 16A na poziciji 16° istočno (DVB-S2 11637 H, SR 30000, FEC 5/6), pa je tako dostupna u cijeloj Europi.

Vanjske poveznice[uredi - уреди]