Yahoo! Mail

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Yahoo! Mail
URLhttp://mail.yahoo.com
RegistracijaPotrebna
Korišteni jezik/ciVišejezička podrška (27)
VlasnikYahoo!
Pokretanje8. oktobar 1997.
Trenutni statusOnline

Yahoo! Mail je besplatni email servis (ako se ne uračunaju Yahoo! Mail biznis email planovi[1]) od strane američke kompanije Yahoo! Pokrenut je 1997. i, prema comScore, Yahoo! Mail je treći po veličini webmail servis sa 281 milion korisnika u decembru 2011.[1]

Tri interfejsa su bila dostupna u bilo kojem vremenu. Tradicionalni "Yahoo! Mail Classic" je bio dostupan u svom originalnom 1997. izdanju sve do jula 2013. u Sjevernoj Americi. Verzija iz 2005. je sadržavala novi Ajax interfejs, podigni-i-spusti, poboljšanu pretragu, prečice tastature, auto-complete za adrese i tabove. Ipak ostale odlike su izbrisane, kao što je širina kolona i jedan klik brisanje-pomjeranje-prema-sljedećem. U oktobru 2010, Yahoo! je izbacio beta verziju Yahoo! Mail-a[2] koja je sadržavala poboljšanja za performanse, pretragu i integraciju sa Facebook-om.[3] U maju 2011. to je postalo standardni interfejs.[4] Njihov trenutni interfejs je predstavljen tokom 2012. godine. Yahoo Mail ima beskonačan kapacitet od 27. marta 2007. do 8. oktobra 2013. Novi dizajn predstavljen korisnicima od oktobra 2013. je primljen sa oštrom kritikom zbog svog layouta i korisničkih mogućnosti. Yahoo Mail je pretrpio veliki gubitak kada korisnici nisu mogli pristupiti svojim email-ovima sa početkom 10. decembra 2013. Od 12. decembra 2013, gubitak nije u potpunosti otklonjen.[5]

Odlike

[uredi | uredi kod]

Servis dolazi u dvije konfiguracije, besplatna i biznis. Odlike uključuju:

Besplatna verzija

[uredi | uredi kod]
 • Kapacitet pohrane emailova: 1 TB [6]
 • Prilog za email (slika, dokument): 25 MB (do 100 MB korištenjem ugrađenog 'Attach Large Files' programa)[7]
 • Nalog ističe prilikom neposjećivanja: 6 mjeseci plus 2 mjeseca za svaku godinu nalog se čuva aktivnim.[8] Nalog se može povratiti, ali svi podaci koji su sačuvani, kao što su emailovi, se gube.
 • Podržani protokoli: POP3 u Aziji ili preko YPOPs!, IMAP preko IMAP proxy ili preko Zimbra, SMTP, Mail Forwarding u nekim zemljama (ali ne u SAD-u). SAD korisnici ne mogu naručiti POP3 / preusmjeravajući servis – pokušaji dovode do currently not for sale greške.
 • 100 filtera za automatsko sortiranje dolaznih poruka (200 filtera za Plus verziju)
 • Spam i virusna zaštita.
 • Reklame su prikazane na ekranu dok se radi sa email nalogom. Tekstualne reklame su dodate na dnu odlazećih poruka, od februara 2011.

Korisnici zemalja gdje postoji zabrana pristupa internetskim preglednicima mogu zaobići koristeći simulatore POP3 servera na koje se email aplikacija spaja, poput YPOPs! i FreePOPs.

Drugi način dobijanja POP3 pristupa bez pretplate na plaćeni mail plan je preko Yahoo! Delivers, koji šalje korisnicima promocijske email poruke. Prema Yahoo! Mail-ovim stranicama pomoći,[9] "Yahoo! nudi POP pistup za Yahoo! Mail kao besplatnu mogućnost ekskluzivno za Yahoo! Delivers članove". Ipak, ovo se odnosi samo na korisnike iz Kanade[9][10] kojima je ekstenzija za Yahoo Mail "@yahoo.ca".

Od oktobra 2013, Yahoo pruža plaćene pretplate za POP3 pristup i preusmjeravanje.[11]

Besplatan IMAP i SMTPs pristup

[uredi | uredi kod]

Yahoo operira IMAP i sigurnim IMAP serverima (imap.mail.yahoo.com partikularno), koji su globalno dostupni. Prema kompaniji, IMAP pristup je jedino dopušten za "pametne telefone" na mobilnim mrežama.[12]

Za obične korisnike, IMAP proxy poput Yahoo IMAP Connector-a[13] može biti potreban za konekciju na Yahoo! IMAP servers. Alternativno, modifikacije su dostupne za neke email klijente, poput Mozille Thunderbird-a i Mutt-a, mada većina može koristiti Yahoo-ov IMAP server kao običnni IMAP klijent bez modifikacija.[14] Proxy metoda je potrebna za pristup Yahoo emailu preko vlasničkih email klijenata poput Microsoft Outlook-a.

Također je moguće poslati email preko mail klijenta jer Yahoo također operira sa SMTP serverom (smtp.mail.yahoo.com). Potrebno je omogućiti SSL preko porta 465. Za IMAP i SMTPS pristup, korisničko ime je naziv Yahoo Mail adrese, a šifra je ista kao i za pristup webu.

Mac OS X korisnici mogu direktno postaviti IMAP nalog u Apple Mail-u 4.4. Nakon ubacivanje punog imena, email adrese i šifre, potrebno je držati Option tipku. Tipka 'Create' će se promijeniti u 'Continue', dopuptajući korisniku ručnu konfiguraciju podešenja naloga.

Apple Mail 5.0 je sadržavao Mac OS X Lion podršku za jednostavno i lahko podešenje IMAP stavki.

Biznis verzija

[uredi | uredi kod]

Yahoo! Business Email je kombinacija svih njegovih email servisa sa 10 različitih naloga, svaki gdje ima jednake osobine od plus verzije i personalizirane nazive domene kao i email adrese. Nalozi mogu biti upravljani od strane administratora. Postoji naplata od $25 za podešavanje i $9.99 mjesečne naplate.

 • Neograničen kapacitet za spremanje mailova
 • 10 email naloga
 • Dodatno, korisnik može plaćati $35 godišnje da imaju do 5 po narudžbini email adresa i imena domena.
 • Klasični Yahoo Mail podvlači adrese i brojeve telefona u emailovima i dopušta korisniku da ih dodaje u adresar.

Historija

[uredi | uredi kod]

Yahoo je napravio dogovor sa online mrežnom kompanijom Four11 za zajednički brendirani telefonski imenik. Marvin Gavin, koji je radio u Four11 kao šef međunarodnog biznisa je rekao, "Uvijek smo imali težnju biti pripojeni Yahoo-u. Bili su više poduzetnički u odnosu na Microsoft. Imali smo veliku kulturnu saradnju – imalo je dosta smisla." Realna tačka u dobivanju Four11 je bilo kompanijin Rocketmail webmail servis, pokrenut u 1997. godini. Na kraju, Yahoo! je otkupio Four11 za $96 miliona. Yahoo je objavio svoju akciju[15] 8. oktobra 1997, blizu vremena kada je Yahoo! Mail pokrenut.[16] Yahoo! je obznanio da je sticanje Four11 bolje nego pokretanje vlastite platforme zbog, kako je Healy rekao, "Hotmail je bila rastuća mreža hiljadama korisnika sedmično. Uradili smo analizu. Za naše kreiranje mreže, trebalo bi 4 do 6 mjeseci, i dotad, većina korisnika bi uzela svoj email nalog. Brzina je na tržištu kritična."

Tranzicija Yahoo! Mail-a nije bila lahka za većinu Rocketmail korisnika.[17] Skoro nakon toga, 21. marta 2002, Yahoo! je eliminirao klijent pristup za besplatne softvere i predstavio plan od $29.99 godišnje za Mail Forwarding servis.[18]

Tokom ljeta 2002, Yahoo! mreža se postepeno redizajnirala. Drugog jula, web stranica kompanije je redizajnirana i objavljeno je da će se Yahoo! Mail i ostali servisi također izmijeniti.[19] Zajedno sa ovim novim dizajnom, nove mogućnosti su implementirane, uključujući drop-down menije u DHTML i različite tabove za kategorije i novokorisničke izmjenjive šeme u bojama.

U novembru iste godine, Yahoo! je pokrenuo sljedeći plaćajući servis: Yahoo! Mail Plus.[20] Yahoo! Mail Plus je nudio brojne dodatne mogućnosti, uključujući:

 • 25 MB kapaciteta za spremanje poruka
 • 10 MB ograničenje poruke
 • Do 10 priloga po emailu
 • POP pristup i preusmjeravanje
 • Arhiviranje poruka za offline pristup
 • Mogućnost slanja poruka sa Yahoo! Maila koristeći ostale email domene
 • 200 blokiranih adresa i 50 filtera za pomoćni zaslon
 • Nema promocionalnih slogana u porukama
 • Nalog nema roka trajanja

1. aprila 2004, Google je najavio svoj Gmail servis sa 1 GB kapaciteta. Gmail-ovi samo pozivni nalozi su držali ostale webmail servise iza sebe. Većina većih webmail poslužitelja, uključujući Yahoo Mail, je povećalo svoj kapacitet kao odgovor. Yahoo! je prvi predstavio 100 MB kapaciteta za standardni nalog i 2 GB kapaciteta za premium korisnike.[21] Determiniran da ne gubi korisnike, Yahoo! Mail je kasnije izazvao Hotmail i Google povećavajući kapacitet na 1 GB, prije nego su dopustili neograničen kapacitet.

9. jula 2004, Yahoo! je kupio Oddpost, webmail servis koji je simulirao računarski program. Oddpost ima mogućnosti poput podigni-i-ispusti podrške, desni-klik menija, RSS vijesti, prikazni okvir i povećanu brzinu, koristeći email keš za brža vremena odgovora. Većina odlika je ubačena u nadograđeni Yahoo! Mail servis.[22]

17. septembra 2010, Yahoo! je predstavio novi Mail program za reportere.[23][24]

Klasični interfejs

[uredi | uredi kod]

Yahoo! Mail Classic je bio prvi (1997) interfejs, i eventualno je okončan u julu 2013. U martu 2009, Yahoo! Mail Classic je integrirao Yahoo! Messenger u svoj interfejs, a kasnije je uklonjen u martu 2013.[25] Sredinom 2011, Yahoo je počeo novu inicijativu za implementiranje neželjenog preusmjerenja Classic Mail korisnika na novi Yahoo! Mail. Ipak, korisnici su u to vrijeme mogli vratiti stari dizajn pomoću eksplicitnog pokretanja Classic Mail-a. Oko 8. jula (u Sjevernoj Americi), poslije skoro 3 mjeseca formalne najave, Yahoo! je zatvorio vrata Classic-u, tražeći od svih korisnika da se nadograde na posljednju (2012) verziju.

Nadogradnja je zahtjevala od korisnika da prihvate nove uslove korištenja (ToS), dopuštajući kompaniji pretragu emailova i time serviranju reklama baziranim na sadržaju poruka.[26] Ove izmjene su uzrokovale da korisnici odluče o drugim WebMail izborima.[27] Jedan preostali put da se prijavi na Yahoo za ograničen pristup preko računara je korištenje njihove prijave preko mobitela (obično korišteno preko portabilnih telefona i tableta.)[28] Yahoo Plus (naplatni) servis je imao jednak tok nadogradnje interfejsa kao i besplatni Yahoo WebMail.

Izdanje 2007

[uredi | uredi kod]

U septembru 2005, Yahoo! je počeo beta testiranje za značajno izmijenjenu verziju koja je imitirala desktop mail program. Omogućeno je podigni-i-ispusti, pretraga, prečice tastaturom, automatsko popunjavanje adrese i tabovi. Integrisan je Yahoo! Messenger, dopuštajući korisnicima dopisivanje tokom čitanja emaila. 26. augusta 2007, novi Yahoo! Mail je izašao iz bete i postao standardni interfejs. Početkom 2008, Yahoo! je počeo nuditi neograničen prostor za skladištenje emailova.[29]

27. juna 2009, Yahoo! Messenger je integriran sa Yahoo! Mail-om.[30]

Temeljne tehnologije

[uredi | uredi kod]

Novi interfejs je upotrebljavao Ajax rutine (JavaScript i XML) i filozofiju dizajna o Oddpost-a (koji je iskoristio Google masovno u Gmail-u.) Oddpost mašina je minimizirala količinu podataka slanjem "Datapacks" umjesto ponovnim učitavanjem kompletne stranice svakim klikom, što je uzgred bila odlika prethodnog Yahoo! Mail-a.[31] Ovo je učinilo servis mnogo bržim u odnosu na konkurentske. Ipak, za razliku od Oddpost-a, novi Yahoo! Mail je pokretan na višestrukim operativnim sistemima i internetskim preglednicima, uključujući Internet Explorer 7 i Firefox. 13. februara 2008, Yahoo! je najavio podršku za verziju 3 za Mac OS X standardni preglednik Safari, kao i za Mac verzije Firefox-a.[32]

Javna beta verzija je počela krajem 2006. U novembru, Yahoo! je najavio Yahoo! Messenger integraciju.[33] Ovaj servis je pokrenut u martu 2007. Javna i kritična reakcijaje bila pozitivna,[34] iako su postojale neke greške u performansama. 26. augusta 2007, novi Yahoo! Mail je napustio beta verziju. Završna verzija je bila pokrenuta 9. oktobra 2007.

Odlike

[uredi | uredi kod]

Neke od novih ili poboljšanih mogućnosti sadržane u novom Yahoo! Mail servisu su:

 • Yahoo! Kalendar integracija
 • Yahoo! Messenger integracija
 • Windows Live Messenger integracija
 • SMS poruke u nekim zemljama
 • Prečice tastaturom
 • Neograničen kapacitet
 • Poboljšana pretraga
 • Aplikacije (Piknic, Flickr, Wordpress i druge)

U dodatku, 'uskršnje jaje' je dodato pod nazivom Subject-O-Matique. Ova sakrivena odlika prikazuje naizmjeničnu poruku u liniji subjekta kada je 'subject' tipka kliknuta. Poruke su imale rang od kulturnih referenci ("I AM the walrus") do sarkastičnih ("Ako ne kažete laži, bar ne morate zapamtiti što ste rekli.") pa do ne tako čestih i stranih ("umjetnost vožnje gigantska, nuklearna moćna patka"). 15. decembra 2008, Yahoo Mail je predstavio mogućnosti kako bi servis bio "društveniji".[35][36]

Ymail i Rocketmail

[uredi | uredi kod]

Potpredsjednik Yahoo! Mail-a, John Kremer, 19. juna 2008 je objavio trostruko povećanje veličine besplatnog webmail servisa sa pokretanjem dvije dodatne domene kao opcija za 266 miliona korisnika "@yahoo.com" adresa - nove, jednostavnije email adrese završavajući sa ymail.com i rocketmail.com. Rocketmail je imao "hip retro osjećaj" otkako je oživljen kao dio 1997 Yahoo servisa.[37] Email pod ymail i rocketmail domenama su nudile jednake mogućnosti kao i Yahoo domena.[38][39] Od aprila 2013, Yahoo više ne nudi registraciju novih Yahoo ID-ova koristeći Ymail i Rocketmail domene. Postojeće Ymail i Rocketmail adrese nisu obuhvaćene ovom promjenom.

Izdanje 2011

[uredi | uredi kod]

Kodnog naziva "Minty", izdanje u 2011. je objavljeno 16. septembra 2010.[40] Uračunavalo je novi interfejs, poboljšane performanse, poboljšanu integraciju sa Facebook-om i Twitter-om, mogućnost gledanja YouTube video-klipova direktno iz emaila i poboljšana pretraga.[41] Javna beta je počela 26. oktobra 2010.[42] U maju 2011. novi Yahoo! Mail je postao standardni interfejs.[4]

Kako je novi interfejs postao obavezan za korisnike, neki korisnici su prijavili male brzine pri kucanju poruka, u kontradikciji sa Yahoo-ovim tvrdnjama o "dva puta" bržim performansama. Yahoo nije ponudio rješenje problema od 12. septembra 2011. Korisnicima je također nedostajala mogućnost da nalijepe tekst email adrese unutar kutije pošiljaoca. Nova verzija onemogućava korištenje "sekundardnih" adresa koje su bile omogućene u prethodnoj verziji. Novi interfejs nadjačava pregledničku tipku desni klik (npr. obavljanje funkcija poput otvaranja novih tabulatora je nemoguće).

Izdanje 2012

[uredi | uredi kod]

Redizajnirani interfejs, kompletiran sa novim verzijama za Windows 8, Android i iPhone, je predstavljen u decembru 2012. Yahoo je izjavio da bi nadogradnja mogla napraviti servis bržim i lakšim prilikom navigacije i da bi mogla napraviti jedan stil za sve uređaje.[43] Prema CNN-ovom izvještaju,[44][45] novi servis je bio kompatibilan sa platformama poput Android-a, iOS-a i Windows-a 8.

U maju 2013, pronađeno je da Yahoo-ov besplatni WebMail servis (i 2012 i klasično izdanje) mogu, barem u Sjevernoj Americi, biti podešeni sa POP aplikacijom umjesto koristeći servis kroz njihovu web formu.

U cilju postavljanja ovog POP pristupa na Yahoo Mail, mora se početi sa odobravanjem opcije preko 'account options' prilikom prijave na njihov WebMail interfejs, i pratiti sa konfiguriranjem programa, poput Thunderbird-a, Eudora-e, ili Outlook-a.

Također je potrebno prethodno prihvatiti Yahoo-ov novi WebMail interfejs i uslove korištenja u cilju prilaska opcijama naloga.

Izdanje 2013

[uredi | uredi kod]

Poput Yahoo-ovog redizajna svojih brendova Flickr-a, Yahoo! Groups, i Yahoo! Answers-a u istoj godini, redizajn 8. oktobra 2013. Yahoo New Mail-a je izazvao kritiku globalnog nivoa od strane korisnika i štampe, posebno zbog uklanjanja mogućnosti poput simultanog otvaranja više emailova u tabulatorima, sortiranju po imenu pošiljaoca, podigni-i-ispusti mailove u direktorije itd.[46][47] Novi interfejs je namijenjen da pruža dobro korisničko iskustvo za korisnike ručnih uređaja, ali ostavlja email korisnicima, koji pišu poruke na računaru, patnju sa slabim interfejsom. Prema New York Post-u, korisnici Yahoo Mail-a su ljuti zbog nenajavljenih i neželjenih promjena koje su se na njih sručile od strane Yahoo!-a. Stotinu hiljada korisnika je glasalo i skoro deset hiljada je komentarisalo na internetu tražeći od Yahoo-a da vrati nazad Mail tabulatore.[48]

Kao odgovor na to, zbog korisničkog nezadovoljstva sa redizajnom stranice, Jeff Bonforte, direktor Yahoo Mail-a, je rekao na sedmičnom sastanku uposlenika da će Yahoo možda morati "udariti korisnike jako po jajima" prije nego napuste Yahoo Mail.[49]

Yahoo Mail je pretrpio veliki gubitak kada korisnici nisu mogli pristupiti svojim email-ovima sa početkom 10. decembra 2013. Od 12. decembra 2013, gubitak nije u potpunosti otklonjen, ali se Mayer (CEO) javno izvinila korisnicima 13. decembra 2013.[50][50][51][52][53]

Kompanija je kasnije priznala, 30. januara 2014, da je neobjavljen broj korisničkih imena i šifri objavljen nakon sigurnosne provale koja je navodno uzrokovana preko drugih web stranica. Jay Rossiter, viši potpredsjednik platformi i personalizacije proizvoda, napisao je na Yahoo!-ovoj Tumblr stranici: "Mi [Yahoo!] se kajemo što se ovo dogodilo i hoćemo da uvjerimo naše korisnike da zaštitu njihovih podataka shvatamo ozbiljno." Yahoo! nije naveo kad se provala desila ili koliko je naloga bilo ugroženo, ali 30. januara su ugroženi korisnici kontaktirani zahtjevajući od njih izmjenu pristupnih šifri.[54]

Spam politika

[uredi | uredi kod]

Yahoo Mail je često korišten od strane spamera kako bi slali "remove me" email adrese. Više često nego što nije, ove adrese su korištene da potvrde postojanje email adrese—dok otvaranje poruka znači više spama.

Ipak, Yahoo ne tolerira ovu praksu. Nalozi koji su povezani sa spam-aktivnostima se uklanjaju bez upozorenja, a spameri gube pristup do bilo kojeg drugog Yahoo servisa koji je spojen sa njihovim ID-om pod uslovima korištenja. Dodatno, Yahoo! podebljava tvrdnju da su njihovi serveri u Kaliforniji, i da bilo koja aktivnost spama koje korisnici koriste na njihovim serverima mogu potencijalno biti protiv anti-spam zakona u toj državi.[55][56]

U februaru 2006, Yahoo je objavio svoju odluku (zajedno sa AOL-om) da daju nekim organizacijama opciju da "certificiraju" mail, plaćajući do jedan cent za svaku odlaznu poruku, dopuštajući kao odgovor zaobilaženje unutarnjih spam filtera.[57]

U aprilu 2011, Yahoo Mail je počeo odbacivanje spam izvještaja koji uključuju slanje kopije spama sa čitavim zaglavljima prema Yahoo-ovom uredu za zloupotrebe preko email adrese abuse (at) yahoo.com, te je za odgovor bilo potrebno koristiti web formu. Trenutno nema forme kojom se može izvijestiti spam ili nelegalna upotreba Yahoo! mail servisa.

Filteri

[uredi | uredi kod]

2002. godine, u cilju preventive zloupotrebe, Yahoo Mail je imao filtere koji su mijenjali određene riječi (koje su mogle pokrenuti neželjene Javascript događaje) i dijelove riječi u druge riječi. "Mocha" je mijenjana u "espresso", "expression" postaje "statement", i možda najgora varijanta, "eval" (skr. "evaluation") postaje "review". Rašireni nenamjerni efekti ovoga mogu biti viđeni koristeći mašine za pretragu tražeči besmislene termine kao "prreviewent" (prevalent), "reviewuation" (evaluation) i "medireview" (medieval).

Po pitanju ovih izmjena, Yahoo je objasnio da su izmijenjene riječi česti termini korišteni u Web scriptingu, i banovane su da bi se spriječilo hakovanje prilikom slanja štetnih komandi preko programske HTML funkcije. Počevši 7. februara 2006, Yahoo Mail je okončao ovu praksu i počeo sa prefiksom "_" (underscore) za određene sumnjive riječi i dijelove riječi.

Siva lista

[uredi | uredi kod]

Incoming mail to Yahoo addresses can be subjected to deferred delivery as part of Yahoo's incoming spam controls. This can delay delivery of mail sent to Yahoo addresses without the sender or recipients being aware of it. The deferral is typically of short duration, but may extend to several hours. Yahoo does not specifically document this policy in detail, although some information is available.[58][59]

Kontroverze

[uredi | uredi kod]

Hapšenje Shi Tao

[uredi | uredi kod]

U 2004-oj, Yahoo-ov ured u Hong Kongu je omogućio tehničke informacije kineskim vlastima o nalogu novinara Shi Tao, koji je naknadno osuđen na 10 godina zatvora zbog "curenja državnih tajni".[60] Yahoo je bio kritikovan od Reporters Without Borders zbog imitacije "policijskog izvjestitelja" da poveća svoj profit.[61] U augustu 2007, Kongres SAD-a je počeo istragu u Yahoo!-ovom rukovanju slučajem.[62] Osnivač Yahoo!-a Jerry Yang je svjedočio pred Kongresom.[63] 6. novembra 2007, kongresni panel je kriticizirao Yahoo! zbog nedavanja punih detalja prema 'Kući Odbora za Vanjske Poslove' prethodne godine, navodeći ih kao "u najboljem slučaju neopravdano nemarne" i u najgorem "obmanjujuće";[64] Predstavnik Tom Lantos je opisao Yahoo!-ove šefove kao moralne "pigmeje".[65] Yang je odgovorio da Yahoo! više ne kontrolira njihove kineske operacije i ne sarađuje sa grupama za ljudska prava da formuliraju etički kodeks za tehnološke kompanije.[66]

Na ročištu februara 2006. Yahoo rukovodioci su se zakleli da nisu imali nikakvih informacija o istrazi. Nekoliko mjeseci kasnije, otkriveno je da je dokument dostavljen u Yahoo China od 22. aprila 2004. od strane pekinške državne bezbjednosti, navodeći: "Vaša kancelarija je u posjedu sljedeće stavke koje se odnose na slučaj sumnje ilegalnog pružanja državne tajne stranim subjektima."[67]

13. novembra 2007, Yahoo je napravio nagodbu sa Shijem za nepoznatu sumu.[68] Od maja 2011, Shi je bio u zatvoru. Shi je pušten u septembru 2013.

Banovanje korisničkih imena

[uredi | uredi kod]

20. februara 2006, otkriveno je da je Yahoo Mail banovao riječ "Allah" u email korisničkim imenima, bilo zasebno ili kao dio riječi poput linda.callahan.[69] Nedugo nakon vijesti o banovanju, ukinuto je 23. februara 2006. Zajedno sa ovom akcijom, Yahoo! je također napravio slijedeću izjavu:[70]

Mi konstantno ocjenjujemo obrasce zlostavljanja kod registracije korisničkih imena da pomognemo sprečavanje spama, prevare i ostalih neadekvatnih ponašanja. Mali broj ljudi je registriralo ID-ove koristeći specifične uslove sa ciljem promoviranja mržnje, a nakon toga su koristili iste naloge da pišu sadržaje koji su štetni ili prijeteći za druge osobe, kršeći Yahoo!-ove Uslove Korištenja. 'Allah' je bila jedna riječ korištena u ove svrhe, sa slučajevima vezanim za klevetnički jezik. Preduzeli smo korake kako bismo zaštitili naše korisnike zabranom upotrebe termina u Yahoo korisničkim imenima. Mi smo nedavno ponovo ocijenili izraz 'Allah' i korisnici se sada mogu registrirati za nalog sa ovom riječi, jer to više nije značajna meta zlostavljanja. Mi redovito ocjenjujemo ovu vrstu aktivnosti i nastavit ćemo praviti prilagodbe u našem procesu registracije za pomoć podsticanja pozitivnog korisničkog iskustva.

Iskorištavanje mahana

[uredi | uredi kod]

Exploit Yahoo Mail-a je prodat za $700 od strane egipatskog hakera koji je dopuštao otmičarima da hakuju Yahoo! Mail korisnički nalog i preusmjere korisnike na neželjene web stranice. Napad je koristio cross-site scripting koji je dopuštao hakerima krađu 'web kolačiča'.[71][72][73] U januaru 2013, haker i istraživač sigurnosti, Shahin Ramezany, je istakao dodatni DOM-bazirani XSS rupu koja je postavila 400 miliona korisnika na rizik.[74]

Phishing napad

[uredi | uredi kod]

Od 2007, Yahoo se ponudio kao veliki email servis novozelandskom telekomu, što je došlo pod kritiku početkom 2013, zbog spam i phishing napada opisujući ih kao najveće koji su ikada pogodili državu.[75] Telekom i Yahoo! su automatski resetovali "oko 60,000" korisničkih šifri.[76] U aprilu, Telekom je izjavio da unatoč problemu, ostavit će Yahoo! kao email provajder.[77]

Ukidanje kineskog Yahoo! Mail-a

[uredi | uredi kod]

18. aprila 2013, China Yahoo Mail je službeno objavio svoje ukidanje.[78][79] Nakon ovoga, svi mailovi, kontakti i podešenja naloga su obrisani i onemogućeni osim ako se nije prihvatila neka od opcija 'migracije' (premještanja).

Korisnici su se mogli premjestiti na Yahoo Mail u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, korisnici koji su registrirali nalog na Yahoo Mailu, a zatim se premjestili na China Yahoo! Mail, nakon China Yahoo preuzimanja od strane Alibaba nije bilo moguće registrirati Yahoo! Mail nalog sa istim korisničkim imenom.[80]

NNFMP protokol

[uredi | uredi kod]

NNFMP je interni protokol neprepoznatljiv od IANA ili RFCs. Yahoo koristi ovaj protokol za interno usmjeravanje email prometa kroz svoju mrežu. Akronim predstavlja skraćenicu "Newman No-Frills Mail Protocol". Jednostavan je, sa visokim performansama uporediv sa QMTP. Ipak, Yahoo nije službeno izjavio da koristi ovaj protokol.[81][82]

Email domene

[uredi | uredi kod]
Zemlja Domena
Argentina yahoo.com.ar
Australija yahoo.com.au
Austrija yahoo.at
Belgija (francuski) yahoo.be/fr
Belgija (holandski) yahoo.be/nl
Brazil yahoo.com.br
Kanada (engleski) ca.yahoo.com
Kanada (francuski) qc.yahoo.com
Kolumbija yahoo.com.co
Hrvatska yahoo.com.hr
Češka Republika yahoo.cz
Danska yahoo.dk
Finska yahoo.fi
Francuska yahoo.fr
Njemačka yahoo.de
Grčka yahoo.gr
Hong Kong yahoo.com.hk
Madžarska yahoo.hu
Indija yahoo.co.in/yahoo.in
Indonezija yahoo.co.id
Irska yahoo.ie
Izrael yahoo.co.il
Italija yahoo.it
Japan yahoo.co.jp
Malezija yahoo.com.my
Meksiko yahoo.com.mx
Srednji Istok yahoo.ae
Holandija yahoo.nl
Novi Zeland yahoo.co.nz
Norveška yahoo.no
Filipini yahoo.com.ph
Poljska yahoo.pl
Portugal yahoo.pt
Rumunija yahoo.ro
Rusija yahoo.ru
Singapur yahoo.com.sg
Južna Afrika yahoo.co.za
Španija yahoo.es
Švedska yahoo.se
Švicarska (francuski) yahoo.ch/fr
Švicarska (njemački) yahoo.ch/de
Tajvan yahoo.com.tw
Tajland yahoo.co.th
Turska yahoo.com.tr
Ujedinjeno Kraljevstvo yahoo.co.uk
Sjedinjene Američke Države yahoo.com
Vijetnam yahoo.com.vn

Povezano

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
 1. 1,0 1,1 „Business Email Plans”. Yahoo!. Pristupljeno April 5, 2014. 
 2. McDowell, David. „Yahoo Mail Beta Was Released October 2010”. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-13. Pristupljeno July 2, 2011. 
 3. „Yahoo Mail Beta Features”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-03. Pristupljeno 07/05/2011. 
 4. 4,0 4,1 „Yahoo Mail Beta Became Yahoo Mail in May 2011”. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-28. Pristupljeno July 2, 2011. 
 5. Peterson, Andrea (2013-12-16). „Marissa Mayer personally apologizes for Yahoo Mail outage”. Washingtonpost.com. Pristupljeno 2014-01-31. 
 6. „Yahoo! Mail reduces its storage from unlimited to 1 TB”. Hot Hardware. Pristupljeno 2013-10-08. 
 7. „September 28, 2011”. Overview.mail.yahoo.com. Pristupljeno January 30, 2012. 
 8. Do you close accounts due to inactivity? Yahoo! Help
 9. 9,0 9,1 „Can I use other email programs, such as Netscape, Eudora, or Outlook, to send and read my Yahoo! Mail?”. Yahoo! Canada Mail Help. 
 10. „US members have POP access only in Yahoo Mail Plus”. Help.yahoo.com. December 5, 2011. Pristupljeno January 30, 2012. 
 11. „Yahoo Standard Mail Account Features”. Help.yahoo.com. October 11, 2013. Pristupljeno October 11, 2012. 
 12. „Imap.mail.yahoo.com is now available”, Mozilla bugzilla, Bug 493064, pristupljeno August 28, 2011 
 13. „Yahoo IMAP Connector”. Bravurasoftware.com. Pristupljeno January 30, 2012. 
 14. „mutt and thunderbird with yahoo imap support”. Crasseux.com. January 20, 2003. Pristupljeno January 30, 2012. 
 15. "Yahoo Completes Four11 Acquisition" (Press release). Yahoo!. October 23, 1997. Archived from the original on 2007-07-12. Retrieved 2015-05-17. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
 16. "Yahoo! Expands Community Services with Free E-mail" (Press release). Yahoo!. October 8, 1997. Archived from the original on 2007-07-12. Retrieved 2015-05-17. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
 17. Griffin, Gretchen. „Rocketmail Slowly Gets Grounded”. Flak Magazine. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-29. Pristupljeno 2015-05-17. 
 18. Hu, Jim (March 21, 2002). „Yahoo! tacks fees onto e-mail, storage”. CNET News. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-11. Pristupljeno June 1, 2006. 
 19. „Yahoo! unveils home page face-lift”. ZDNet. July 2, 2002. Arhivirano iz originala na datum 2006-06-18. Pristupljeno May 31, 2006. 
 20. "Yahoo! Introduces Yahoo! Mail Plus To Help Consumers Manage Their Growing E-Mail Needs" (Press release). Yahoo!. November 14, 2002. Archived from the original on 2007-06-09. Retrieved 2015-05-17. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
 21. "Yahoo Announces "New and Improved" Yahoo! Mail, Introduces Major Increase in Storage Space, Makes 50 Million Additional E-Mail Addresses Available" (Press release). Yahoo. June 15, 2004. Archived from the original on 2007-07-01. Retrieved 2015-05-17. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
 22. "Yahoo Begins Public Testing of New Yahoo! Mail" (Press release). Yahoo!. September 14, 2005. Archived from the original on 2007-06-09. Retrieved 2015-05-17. {{cite press release}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (help)
 23. Mossberg, Walter S. (August 30, 2007). „Years in the Making, Powerful Yahoo Mail Is Worth the Wait”. The Wall Street Journal. 
 24. „2010 new mail program”. usatoday.com. September 16, 2010. 
 25. Knibbs, Kate. „R.I.P Yahoo! Mail Classic Messenger, we hardly knew ye”. Digital Trends. Pristupljeno 30 March 2013. 
 26. „No More Yahoo Mail Classic, New Version Scans E-Mails”. W3Reports. Pristupljeno 3 June 2013. 
 27. „Alternatives to Yahoo's Free WebMail - Pros & Cons - General Questions | DSLReports Forums”. Dslreports.com. 2011-09-27. Pristupljeno 2013-07-25. 
 28. mlogin
 29. „Yahoo Mail Announces Unlimited Storage”. March 2008. 
 30. „Yahoo! Messenger and Mail...together at last!”. Ymailupdates.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-25. 
 31. „Gmail Agent API / Mail Notifier & Address Importer”. Johnvey. Pristupljeno January 30, 2012. 
 32. „Yahoo! Mail blog”. Arhivirano iz originala na datum 2008-04-10. Pristupljeno 2015-05-17. 
 33. Yahoo with Yahoo Messenger Techcrunch Yahoo with Yahoo Messenger.
 34. Meyers, Michelle (December 17, 2005). „Yahoo mail beta gets mostly rave reviews”. CNET. Arhivirano iz originala na datum 2007-06-13. Pristupljeno 2015-05-17. 
 35. [1][mrtav link]
 36. Guynn, Jessica (December 16, 2008). „Yahoo introduces features to make its services more social”. The Los Angeles Times. 
 37. „afp.google.com/article, Yahoo delivers new free email addresses”. Google. June 18, 2008. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-09. Pristupljeno January 30, 2012. 
 38. „news24.com, Yahoo offers ymail, rocketmail”. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-07. Pristupljeno 2015-05-17. 
 39. Wakabayashi, Daisuke (June 19, 2008). „uk.reuters.com, Yahoo introduces two new e-mail address domains”. Uk.reuters.com. Pristupljeno January 30, 2012. 
 40. Srivastava, Kakul. „Yahoo Mail Beta Was Announced On...”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-26. Pristupljeno 2011-05-22. 
 41. David, McDowell. „Yahoo Mail Beta Includes...”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-18. Pristupljeno 2011-05-22. 
 42. McDowell, David. „Yahoo Mail Beta Launched On October 26th 2010...”. Arhivirano iz originala na datum 2011-05-18. Pristupljeno 2011-05-22. 
 43. Alexandra Chang (11 December 2012). „Yahoo Redesigns Mail Experience for Speed, Launches iPhone and Windows 8 Apps”. Wired. Pristupljeno 26 December 2012. 
 44. „Yahoo pushes all users to new e-mail”. CNN.com. June 3, 2013. Pristupljeno June 2013. 
 45. Aditya Dey. „Yahoo to Unveil its Upgraded eMail Service Soon”. TechStake. Pristupljeno June 2013. 
 46. Anger explodes at Yahoo Mail redesign disaster: Key functions removed or broken
 47. national http://www.usatoday.com/story/tech/2013/10/15/yahoo-email-redesign/2986433/ says "Yahoo email users not happy with redesign"
 48. Whitehouse, Kaja (2013-11-11). „Yahoo! users gripe over latest email change | New York Post”. Nypost.com. Pristupljeno 2014-01-31. 
 49. „Yahoo Mail Is a Consumer Disaster, But Company's Response - Kara Swisher - Media”. AllThingsD. 2013-12-11. Pristupljeno 2014-01-31. 
 50. 50,0 50,1 Anderson, Lessley (2013-12-13). „Marissa Mayer apologizes for lengthy Yahoo Mail outage”. The Verge. Pristupljeno 2014-01-31. 
 51. Murphy, David (2013-12-14). „Yahoo CEO Marissa Mayer Apologizes for Yahoo Mail Outage | News & Opinion”. PCMag.com. Pristupljeno 2014-01-31. 
 52. „Yahoo CEO Mayer Apologizes For Mail Outage That She Says Affected 1% Of Users”. TechCrunch. 2013-12-13. Pristupljeno 2014-01-31. 
 53. „Yahoo Mail Outage”. Huffingtonpost.com. Pristupljeno 2014-01-31. 
 54. Mark Hachman (30 January 2014). „Yahoo acknowledges Yahoo Mail hack”. TechHive. IDG Consumer & SMB. Arhivirano iz originala na datum 2014-01-31. Pristupljeno 8 February 2014. 
 55. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-28. Pristupljeno 2015-05-17. 
 56. „Yahoo! – Universal Anti-Spam Policy”. docs.yahoo.com. 
 57. „AOL, Yahoo and Goodmail: Taxing Your Email for Fun and Profit | Electronic Frontier Foundation”. Eff.org. Pristupljeno January 30, 2012. 
 58. „Why am I getting "451 Message temporarily deferred" or "421 Message from x.x.x.x temporarily deferred" errors when sending mail to Yahoo!?”. Yahoo!. 2007. Pristupljeno June 27, 2007. 
 59. „As a sender, how can I ensure uninterrupted SMTP access and prioritized delivery?”. Yahoo!. 2007. Pristupljeno June 27, 2007. 
 60. „EastSouthWestNorth: The Case of Shi Tao”. Pristupljeno January 21, 2007. 
 61. „Yahoo 'helped jail China writer'”. BBC News. September 7, 2005. Pristupljeno May 10, 2011. 
 62. „Yahoo faces scrutiny in China case”. MSNBC. Arhivirano iz originala na datum 2007-08-17. Pristupljeno August 8, 2007. 
 63. „中文新聞頻道”. Rthk.org.hk. June 29, 2006. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-08. Pristupljeno January 30, 2012. 
 64. „BBC NEWS, US rebukes Yahoo over China case”. BBC News. November 6, 2007. Pristupljeno January 30, 2012. 
 65. Vindu Goel. „Yahoo may be a moral pygmy, but Congress is hardly better”. MercuryNews.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-27. Pristupljeno January 21, 2007. 
 66. „Yahoo chief apologizes to Chinese dissidents' relatives”. MercuryNews.com. November 7, 2007. Pristupljeno January 21, 2007. 
 67. Tom Lantos (November 6, 2007). „Statement of Chairman Lantos at hearing, Yahoo! Inc.'s Provision of False Information to Congress”. Arhivirano iz originala na datum 2009-01-30. Pristupljeno January 31, 2009. 
 68. [2][mrtav link]
 69. Oates, John (February 20, 2006). „Yahoo!Mail bans Allah and Dirty Harry handles”. The Register. Pristupljeno June 27, 2007. 
 70. Oates, John (February 26, 2006). „Yahoo! unbans! Allah!”. The Register. Pristupljeno June 27, 2007. 
 71. „Egyptian Hackers Selling Zero-day Exploit of Yahoo Mail For $700”. Pristupljeno November 29, 2012. 
 72. „Yahoo Email-Stealing Exploit Fetches $700”. Pristupljeno November 12, 2012. 
 73. „Yahoo Mail hijacking exploit selling for $700”. Pristupljeno November 26, 2012. 
 74. „Yahoo Mail Hit By XSS Exploit Putting 400 Million Users At Risk”. Pristupljeno January 13, 2013. 
 75. „Telecom rush to fix hack”. 3 News NZ. February 11, 2013. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-01. Pristupljeno 2015-05-17. 
 76. „Telecom defends email reset operation”. 3 News NZ. February 18, 2013. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-01. Pristupljeno 2015-05-17. »Telecom is defending a move to cancel the passwords of about 60,000 Yahoo Xtra customers which left some customers without access to their email accounts.« 
 77. „Telecom sticks with Yahoo email”. 3 News NZ. April 5, 2013. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-01. Pristupljeno 2015-05-17. 
 78. „中国雅虎邮箱于2013年4月18日启动整体迁移”. Yahoo.com.cn. Pristupljeno 18 April 2013. [mrtav link]
 79. The China Yahoo! Mail Team. „China Yahoo! Mail is closing”. Yahoo!. Pristupljeno 18 April 2013. 
 80. „China Yahoo! Mail is closing”. Yahoo!. Pristupljeno 18 April 2013. 
 81. "NNFMP, Newman - from Usenet: alt.spam". Newsgroupalt.spam. February 3, 2010.
 82. „NNFMP? (Third comment)”. December 19, 2009. Arhivirano iz originala na datum 2010-07-08. Pristupljeno 2015-05-17. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]