Xin Xianying

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Xin Xianying
Tradicionalni kineski 辛憲英
Pojednostavljeni kineski 辛宪英

Xin Xianying (191-269) je bila kineska plemkinja iz doba Tri kraljevstva, poznata kao kćer Xin Pija, velikodostojnika na dvoru države Cao Wei, ali i po tome što je aktivno sudjelovala u političkim raspravama, što je bila rijetkost za žene u Kini 3. vijeka. Kineski historijski izvori je opisuju kao izuzetno mudru ženu, kao i da ju je hvalio njen brat Xin Chang.

Poznata je anegdota iz 234. kada je Zhuge Liang, regent suparničke države Shu Han, poslao žensku odjeću Sima Yiju, premijeru Cao Weija u nastojanju da ga isprovocira u ofenzivu, prilikom koje je vojska Cao Weija trebala pasti u klopku. Sima je uistinu bio isprovociran i poslao pismu caru Cao Ruiju tražeći dozvolu za napad. Kada je o tome Xin Pi ispričao svojoj kćeri za stolom, ona je rekla kako Sima Yi ne smije donijeti odluku temeljenu na bijesu; Xin Pi je zbog toga savjetovao caru da ne dozvoli napad. Sima Yi je ostao na svojim položajima, a Zhuge Liang je ubrzo nakon toga umro.

Bila je poznata i kao savjetnica svog nećaka Yang Hua, koga je upozoravala na nezdrave ambicije generala Zhong Huija, a za koje se upozorenje ispostavilo da je točno.

V. također[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]