Olimpijada 1992

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice XXV. Olimpijske igre - Barcelona 1992)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XXV. Olimpijske igre - Barcelona 1992

XXV. Olimpijske igre - Barcelona 1992
Opći podaci
Grad domaćin Barcelona, Španjolska
Otvaranje 25. srpnja 1992.
Zatvaranje 9. kolovoza 1992.
Statistika
Broj država 169
Broj sportaša 9956
Broj sportova 32
Broj takmičenja 286

Odluku da se XXV. Olimpijske igre održe u Barcelonu Međunarodni olimpijski komitet je donio u oktobru 1986. Barcelona je pobijedila kandidature Amsterdama, Birminghama, Beograda, Brisbanea i Pariza.

Odluka da se Igre održe upravo u Barceloni mnogi pripisuju lobiranju od strane Juana Antonija Samarancha, koji je, navodno htio Olimpijadu u svojoj rodnoj Kataloniji. No, argumenti za Olimpijadu u Barceloni su bili i činjenica da je taj grad imao olimpijsku infrastrukturu koja datira još od 1930-ih, kao i da bi tada Olimpijada koincidirala s 500. obljetnicom otkrića Amerike.

Slično kao i zimska olimpijada u Albertvilleu, i ljetna olimpijada u Barceloni je bila pod snažnim dojmom povijesnih događaja koji su se dogodili u prethodnom periodu. Tako su, slično, kao i u Albertvilleu, nastupali timovi ujedinjene Njemačke, te odnedavno nezavisnih Litve, Letonije, Estonije, Slovenije i Hrvatske. Svoj olimpijski debi su imali i predstavnici Bosne i Hercegovine te Makedonije.

Timovi iz 12 država bivšeg SSSR-a udruženih u Zajednicu nezavisnih država su nastupili kao Ujedinjeni tim.

U međuvremenu su UN zbog izbijanja rata u BiH donijele sankcije protiv Savezne republike Jugoslavije, te je njenom olimpijskom timu MOK zabranio pristup Igrama. No, individualni sportaši su se mogli natjecati pod olimpijskom zastavom. Jedan od njih bila je i Jasna Šekarić, koja je uspjela osvojiti srebrnu medalju iz gađanja pištoljem.

Početak procesa ukidanja apartheida je omogućio i južnoafričkom timu da prvi put od godine 1960. sudjeluje na Igrama.

Najveći sportski događaj bio je posljedica odluke MOK-a da dozvoli američkim profesionalnim košarkašima da sudjeluju na Olimpijadi. Tim sastavljen od superzvijezda NBA i prozvan Dream Team je dominirao Igrama i očekivano osvojio zlatnu medalju, pa je hrvatski košarkaški tim imao razloga srebrnu medalju smatrati briljantnim dostignućem.