Olimpijada 1956

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice XVI olimpijske igre - Melbourne 1956.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

XVI. Olimpijske igre - Melbourne 1956

XVI. Olimpijske igre - Melbourne 1956
Opći podaci
Grad domaćin Melbourne , Australija
Otvaranje 22. studenog 1956.
Zatvaranje 8. prosinca 1956.
Statistika
Broj država 67
Broj sportaša 3148
Broj sportova 17
Broj takmičenja 145

Odluka da se Olimpijske igre 1956. godine održe u Melbourneu donešena je godine 1949. Tada je Melbourne pobijedio u konkurenciji s Buenos Airesom, Ciudad de Mexicom i šest američkih gradova.

S obzirom da su se igre održavale u južnoj hemisferi, njihovo održavanje je moralo biti pomaknuto za kraj godine, kada je Melbourneu toplije vrijeme. Zbog australskih propisa o karanteni konja, konjički događaji su morali biti održani u Stockholmu.

Olimpijada 1956. bila je zasjenjena s dvije teške svjetske krize koje su izbile prije njenog održavanja. Sueska kriza i anglo-francuska invazija Egipta je bila povod Egiptu, Libanonu i Iraku da bojkotiraju igre.

Drugi, mnogo značajniji događaj bila je antikomunistička pobuna u Mađarskoj i sovjetska vojna intervencija. Smatrajući Sovjete agresorom, Španija, Holandija i Švicarska su bojkotirale igre u znak protesta.

Sportaši iz Mađarske su, pak, propušteni kroz sovjetske kontrolne točke te su sudjelovali na Igrama, a ždrijeb je odlučio da se u polufinalnoj utakmici sastanu mađarski i sovjetski vaterpolo tim. To je dovelo do legendarne utakmice u kojoj se bazen navodno zacrvenio od krvi. Polovica svih mađarskih igrača je odlučila da se nakon Olimpijade više ne vrati u domovinu.

Igre je bojktirala i Narodna Republika Kina, u znak protesta što se dozvolilo da se Tajvan natječe pod imenom Republike Kine.