Žene (roman)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Women (roman))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Žene
Korice romana
Autor(i)Charles Bukowski
Originalni naslovWomen
PrevodilacVladimir Gerić
Država Sjedinjene Države
Jezikengleski
Žanr(ovi)biografija, satira, erotski, drama
Izdavač Black Sparow Press
Šareni dućan
Datum izdanja1978.
Vrsta medijatvrde i meke korice
Stranica344
ISBN9789533200187

Žene (izvorni engleski naslov Women) je američki polu-biografsko-dramski roman sa elementima erotike kojeg je 1978. napisao Charles Bukowski. Radnja se zasniva na Bukowskinom sopstvenom iskustvu kada je u 50-ima, nakon što je postao razmjerno poznat i situiran pisac, naišao na velik broj žena i obožavateljica sa kojima je imao razne afere, među kojima su i mentalno nestabilna Lydia (u stvarnosti Linda King), sve dok nije naišao na svoju životnu družicu, Saru (u stvarnosti Linda Lee Beighle[1]). Kao i uvijek, Bukowski koristi svoj alter ego u romanu, koji se zove Hank Chinaski.

Najmanje jedna žena koju je opisao u romanu, je kasnije pod pseudonimom Amber O'Neil sama izdala knjigu Blowing My Hero u kojoj je opisala njihovu aferu, po nekim mišljenjima iz osvete što ju je stavio u priču.[2]

Radnja[uredi | uredi kod]

Los Angeles. Henry 'Hank' Chinaski je prešao 50. godinu života, četiri godine nije spavao ni s jednom ženom, ima šestogodišnju kćer i plaća za njeno uzdržavanje svojoj bivšoj nakon što su se razišli. Međutim, sve se mijenja nakon što je polako počeo stjecati slavu kao pjesnik i autor. Sreo je Lydiu Vance na prvom pjesničkom recitalu u knjižari Drawbridge, sa kojom je imao buran odnos jer su se malo svađali, malo mirili. Ona je imala dvoje djece te je i sama pokušala postati pisac, ali se otkriva da nije sasvim mentalno stabilna, te da ima izljeve bijesa, pogotovo nakon što joj je pričao da je našao drugu ljubavnicu. U jednom takvom izljevu gnjeva, Lydia je iz njegovog stana uzela njegov pisaći stroj, sve knjige i slike te ih počela derati, nakon čega ju je počeo izbjegavati što je više mogao.

Chinaski odjednom počinje dobivati poštu i razne telefonske pozive od obožavateljica koje mu se katkad otvoreno upucavaju, što on prihvaća te ih poziva u svoj stan na seks. Jedan su primjer dvije njemačke turistice koje su stigle do njegovog stana jednog dana kako bi ga vidjele, što je završilo sa seksom jedne od njih. Sreo je i riđokosu djevojku iz Teksasa koju je nazvao Katherine Hepburn, Lizu, vlasnicu plesnog studija iz San Francisca, a usljedile su Joanne Dover, Mercedes, Cassie, Debra, konobarica Iris iz Vancouvera, daktilografkinja Valencia i 18-godišnja Tanya. Bilo je i neobičnih susreta: jednom ga je na telefon nazvala strankinja Tammie (23) i rekla da njena prijateljica Arlene (33) ima rođendan te je njegova velika obožavateljica te da bi htjele doći u njegov stan, no jednom kod njega su rekle da će ga to "koštati 100 dolara po guzici", nakon čega je odustao pa su otišle. Ipak, ostao je u kontaktu s Tammie te ju čak jednom poveo u New York kada je pozvan na jedno čitanje i pomogao joj naći stan. Kada je umro njegov prijatelj Bill, tješio je njegovu suprugu Ceciliu, ali je odbio spavati s njom kada je ona to jedne noći htjela. Naposljetku je na jednom recitalu sreo Saru, koja je radila u restoranu zdrave hrane i koja mu je dala svoj broj. Našli su se u njenom restoranu i ona mu je pripremila sendvič, ali nije htjela imati seks jer je bila pristaša Meher Babe. Ipak, na kraju je posustala i ipak spavala s Chinaskim. Sara je na kraju postala njegova životna družica.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Bradley Mason Hamlin, Gary Aposhian. „The Linda Lee Bukowski Interview”. mysteryisland.net. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-06. Pristupljeno 2. kolovoza 2013. 
  2. Amanda McCorquodale (16. kolovoza 2011). „Happy Birthday, Charles Bukowski! Pay Tribute to the Man Behind the Myth”. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-12. Pristupljeno 2. kolovoza 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]