Wizardmon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu



Wizardmon
Wizardmon
Wizarmon
(ウィザーモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Adventure 02
Digimon Frontier
Premijerni nastup"Konačno pronađena"
Posljednji nastup"Napad Candlemona"
Glasove posudiliAdventure/02:
Japan Akira Ishida
Njemačka Georg Tryphon
Sjedinjene Američke Države Robert Axelrod
Frontier:
Japan Hidenari Ugaki
Njemačka Georg Tryphon
Sjedinjene Američke Države Joshua Seth
Digivolucije
RookieCandlemon
Profil
LevelChampion
TipData
SkupinaČarobnjak Digimon
AfilijacijaAdventure:
Myotismon/Izabrana djeca
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Wizardmon (japanski: Wizarmon, ウィザーモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se pojavljuje u nekoliko sezona animea. Wizardmon je Čarobnjak Digimon na Champion levelu čije je ime nastalo od engleske riječi "wizard" (eng. čarobnjak). Wizardmon je napredni Digimoni koji dolazi iz Witchelnyja, posebne dimnezije u sklopu Digitalnog svijeta u kojoj obitavaju Digimoni koji imaju veze s magijom. Wizardmon je uspješno svladao čarolije (koje su zapravo napredni programski jezici) vatre i zemlje, ali se, iako je težio postati uspješan čarobnjak, u Digitalnom svijetu pojavio kako bi trenirao. Iako ima razigranu osobnost te voli zbijati šale, zbog svoje druge, mračnije strane, ne voli pokazivati svoje lice.[1] DigiKod na njegovom plaštu je nasumično raspoređen, a pravilnim redoslijedom prikazuje poruku Digitalno Čudovište.

Pojavljivanja[uredi | uredi kod]

Anime[uredi | uredi kod]

Digimon Adventure[uredi | uredi kod]

Wizardmon i Gatomon prije nego su se pridružili Myotismonu. Ovo je bilo njihovo prvo druženje nakon što ga je Gatomon spasio od smrti zbog umora.
Wizardmon je bio glavni odgovorni za spajanje Kari i Gatomona. Da nije bilo njegove intervencije, pitanje je bi li Gatomon skupio snage prići Kari u nadi da je ona njegov partner.

Wizardmon se pojavljuje kao jedan od Digimona koje je regrutirao Myotismon. Ipak, njegova pozadinska priča seže znatno ranije. Wizardmon je bio pustinjak koji je samostalno lutao Digitalnim svijetom. Ipak, prilikom jednog putovanja, srušio se i gotovo umro, ali ga je spasio Gatomon, koji je tuda prolazio. Od tog trenutka, njih su dvoje postali nerazdvojni, a Wizardmon se zakleo štititi Gatomona i u budućnosti. Kasnije, Gatomon ga je prijavio kao jednog od Myotismonovoih vojnika, ali Wizardmononova vjernost ležala je kod Gatomona, ne Myotismona.

Wizardmon, iako je Osmo dijete tražio za Myotismona, znao je od početka kako je Gatomon partner posljednjeg djeteta te mu je jedini cilj bio spojiti njih dvoje. Prilikom potrage za osmim djetetom u Tokiju, upravo je Wizardmon taj koji je pronašao Digivice u vraninom gnijezdu. Ipak, kada ga je pronašao DemiDevimon, čarobnjak je slagao kako se na drvo sakrio kako bi malo popio te odglumio kako je pripit. DemiDevimon je tomu povjerovao i preuzeo bocu od Wizardmona, uz komentar kako su svi Gatomonovi vojnici nesposobni. Wizardmon, sada u posjedu Digivicea, odlazi do Gatomona i uvjerava ga kako je on doista partner posljednjeg djeteta, a kako je ono upravo ona djevojčica koju cijelo vrijeme promatra - Taijeva sestra, Kari. Njih dvoje odlaze na Karin balkon, ali tu ih napadaju Tai i Agumon, misleći kako ovi žele nauditi Kari. Tada, Wizardmon preda Digivice Gatomonu, a ovaj Kari, što uzrokuje da maleni uređaj reagira. To je bila posljednja potvrda kako je Kari posljednje Izabrano dijete. Wizardmon i Gatomon tada odlaze u Myotismonovo skrovište kako bi zamijenili originalni Amulet sa Simbolom s kopijom koje je Myotismon napravio i podijelio svojim vojnicima.

Ipak, Myotismon se vrati i uhvati ih u krađi, nakon čega ih napadne. Mada Wizardmon barata magijom, nije ni pribiližno dorastao Myotismonu koji bez problema uništi njegov štap i baci ga u vodu. Mada dolaze Tai i Agumon, Myotismon se bez većih problema obraćuna s protivnicima i otme Gatomona. Kako Wizardmon ne zna plivati, priča je stala na tome da se utopio zajedno s originalnim Amuletom, ali nakon nekoliko epizoda, pronalaze ga Joey, T.K., Patamon i Zudomon kako pluta na dasci i spašavaju ga. Od njega saznaju cijelu priču i brzo odlaze do Fuji TV-a, odakle je Myotismon aktivirao Magleni zid. Tamo, Wizardmon izliječi Lillymon od groznice koju je zadobila nakon borbe s Myotismonom.

Skupivši posljednje atome snage, Wizardmon se bacio pred Kari i Gatomona kako bi ih zaštitio od Myotismonova napada. Nažalost, taj je čin doveo do njegove smrti.
Wizardmonov duh se ukazao Gatomonu i Izabranoj djeci kako bi im prenio poruku upozorenja o njihovom protivniku.

Wizardmon, za kog sad svi znaju da je saveznik, odlazi s ostatkom djece do TV kuće gdje planiraju osloboditi Kari od Myotismona. Ozlijeđen i iscrpljen, on isprva ne sudjeluje u borbi, ali je ipak prvi koji je uspio ozlijediti opasnog vampira, napavši ga s leđa dok se ovaj hvalio te je dobacio Amulet Kari. Myotismon, bijesan jer je mislio da ga je ubio, baci Wizardmona u najbliži zid velikom snagom i nastavi s borbom, misleći kako se konačno riješio čarobnjaka. Nakon što se u borbu uplete Angemon, Myotismon odluči lansirati posljednji napad prema Kari (jer, prema legendi, mogu ga ubiti samo sva djeca zajedno). Ipak, na iznaneđanje svih, Wizardmon je s posljednjim atomima snage ustao i bacio se pred napad kako bi zaštitio Kari i Gatomona. Mada je bilo jasno da je Wizardmon na samrti, Gatomon se ispričao što ga je upleo u sva ova zbivanja. Wizardmon je samo kratko odgovorio kako mu ne treba biti žao, jer bez njega, njegov vlastiti život ne bi imao smisla. Wizardmon je tada umro, ali njegovu smrt ubrzo je osvatila Angewomon, koja je ubila Myotismona.

Digimon Adventure 02[uredi | uredi kod]

Tri godine nakon događanja iz prve sezone, točno na dan njegove smrti, Wizardmon se ponovo pojavio u Stvarnom svijetu, ali ovoga puta kao duh. Naime, njegova tamna sjena (koja je, doduše, bila poprilično neprepoznatljiva) počela se pojavljivati na snimkama i emitiranjima Fuji TV-a, a na njima su radili snimatelji koji su svjedočili Myotismonovom kaosu tri godine ranije. Prestrašeni, snimatelji i montažeri spo podigli paniku, ali nisu imali konkretnije rješenja od egzorcističkih pjesama. Isto tako, njegov se glas mogao čuti na zvučnim zapisima.

Kada su Izabrana djeca došla posjetiti Fuji TV, 3. kolovoza, u sjećanju na sve Digimone koji su poginuli u borbi za spas Digitalnog svijeta, grom je pogodio zgradu TV postaje te isključio struju. Tada se neobična sjena počela pojavljivati i van snimki, lebdeći po zidovima TV kuće. Gatomon je bio prvi koji je nešto osjetio te je krenuo prema TV kući, da bi se djeca našla u prostoriji u kojoj je sjena letila po stropu. Nemirna sjena govorila je nejasnim glasom, izgovarajući nepovezane slogove, dok ju je Gatomon pokušao umiriti. Ostali Digimoni osjetili su da se radi o Digimonu i htjeli su se boriti, ali ih je Gatomon smirio. U tom je trenutku sjena, na jednom računalu u prostoriji, formirala riječ Gatomon, nakon čega je ovaj rekao kako je tu. Tada se sjena počela smirivati i Gatomon ju je identificirao kao Wizardmona. Doista, Gatomonov zaštitnik vratio se kao duh kako bi djeci prenio novu poruku. Objasnio im je kako imaju posla s puno opasnijim protivnikom nego što misle i kako će im, uz prijateljstvo, biti potrebna i "zlatna svjetlost".[2] Dodaje i kako se moraju požuriti kako ne bi bilo prekasno. Wizardmonovo pojavljivanje izazvalo je šok na licima prve generacije Izabrane djece, a posebno emotivni bili su Gatomon i Kari, čije je živote Wizardmon spasio.

Kada se Wizardmon planirao oprostiti, Gatomon ga je još jednom zazvao i htio ga dotaknuti, ali, kako je Wizardmon bio duh, njegova je šapa samo prošla kroz Wizardmonovu ruku. Svjestan toga, Wizardmon je brzo povukao ruku i pokazao izrazitu tugu, a onda je krenuo i nestao. Prije toga, još je jednom upozorio djecu da se moraju požuriti. Kari i Gatomon su počeli plakati nakon što je Wizardmon nestao, ali su bili zahvalni što je njihov prijatelj i dalje pazio na njih. Ovim događajem je implicirano kako su svi Digimoni koji su umrli u Stvarnom svijetu ipak otišli u Digitalni svijet i tamo se ponovo izlegli iz Digi-jaja, ali da je nekolicina, kao Wizardmon i Myotismon (koji se doduše nije pretvorio u duha), ipak ostala zarobljena u Stvarnom svijetu.

Digimon Frontier[uredi | uredi kod]

Na svom proputovanju kroz Digitalni svijet, djeca su došla do razbijenog mosta preko kojeg Trailmon nije mogao proći. Spustivši se na dno provalije, pronalaze malu zajednicu Candlemona koji obitavaju na tom području. Mada Candlemoni izgledaju mirovljubivo, pokušavaju napasti djecu, sumnjajući da su oni nositelji Spirita Legendarnih ratnika. Tijekom borbe s Agunimonom, jedan Candlemon Digivoluira u Wizardmona i stvori ozbiljne probleme koristeći svoju magiju. Iako pokuša pomoći, Kumamon nije od velike pomoći u samoj borbi, ali kada se Wizardmon umnoži i napadne Agunimona, Kumamon uspije otkriti pravoga tako što uoči sjenu, koja kod kopija ne postoji. Agunimon tada napadne original i purificira mu fraktalni kod, nakon čega ovaj DeDigivoluira u Candlemona. Candlemoni su se tada ispričali i djeci dali pristup kodu koji im je omogućio objavljanje mosta i nastavak putovanja.

Digimon Data Squad[uredi | uredi kod]

Wizardmon se samo nakratko pojavljuje kao jedan od zarobljenih Digimona u kapsulama u laboratoriju dr. Kurate.

Film[uredi | uredi kod]

Digital Monster X-Evolution[uredi | uredi kod]

Wizardmon je bio jedan od malobrojnih Digimona koji je podržao X-Digimone. Zajedno s Mummymonom, pronašao je Dorugamona na odlagalištu otpada nakon što je mu je Yggdrasil izvukao podatke. Želeći ga spasiti, Wizardmon je iskoristio telekinezu kako bi ih transportirao do spilje. Wizardmon je, očigledno, znao koliko je Dorugamon važan i u kolikoj su Digimoni opasnosti. Kada je DexDoruGreymon napao njihovo tajno skrovište, Wizardmon je odveo Dorugamona na sigurno kod Mushroomona da bi se kasnije pridružio Silphymonu i Mummymonu u borbi.

Manga[uredi | uredi kod]

Digimon Xros Wars[uredi | uredi kod]

Wizardmon se u mangi prvi puta može vidjeti kao jedan od Digimona u Corridor Zoni, koja trpi pod napadom Bagura Vojske. Kasnije, saznajemo kako je stvorio 3 Xros Loadera, dva od kojih su pripala Akari i Zenjirouu.

Igre[uredi | uredi kod]

Digimon World 2[uredi | uredi kod]

U Digimon centru, igrač može zamijeniti svog Crabmona za jednog Wizardmona. Wizardmon poznaje dvije tehnike koje mogu biti izrazito korisne na početku igre. Prva je "Udar groma" koji je jeftin kontranapad koji može paralizirati protivnika. Drugi je "Necro Magic", koji usisava MP Digimona paraliziranih tijekom borbe. Normalnim putem, Wizardmon Digivoluira iz Patamona, a dalje Digivoluira u Digitamamona.

Digimon World 3[uredi | uredi kod]

Wizardmon je voditelj gotovo svake trgovine u igri, a posebno je često se surseće kada igrač kupuje ljekovite pripravke.

Digimon Digital Card Battle[uredi | uredi kod]

Wizardmon je jedan od protivnika u Sky Cityju. Igrač ga mora pobijediti kako bi nastavio putovanje. Njegov špil nije posebno problematičan s obzirom da sadrži karte s niskom ofenzivom. Nakon što ga igrač porazi, korisno ga je ponovo posjetiti jer upita za čarobne riječi koje, ukoliko ih igrač pravilno predstavi, donose rijetke i moćne karte za igrača.

Digimon World DS[uredi | uredi kod]

Wizardmon Digivoluira iz Lopmona, a dalje može Digivoluirati u Antylamona. U igri se može susresti u jednoj trgovini, a kao protivnik u regiji Chrome Mine.

Digimon World Dawn and Dusk[uredi | uredi kod]

Wizardmon Digivoluira iz Impmona na LV 25 sa 700 Dark Exp. i 70% prijateljstva, a dalje Digivoluira iz Mummymona. Također, pojavljuje se i kao jedan od vlasnika trgovine. Zajedno s Hookmonom, može izvesti DNA Digivoluciju u BishopChessmona.

Digimon Story: Lost Evolution[uredi | uredi kod]

Wizardmon Digivoluira iz Impmona, a kasnije može Digivoluirati u Mummymona, Wisemona ili Argomona. Može se susresti u regiji South Cave.

Digimon World Championship[uredi | uredi kod]

Wizardmon se može dobiti Digivolucijom iz Goblimona (potrebno je 10 Data AP), Aruraumona (potreban je prolazak vremena), Tsukaimona (potrebno je 20 Darkness AP) ili Patamona (potrebno je 10 Data AP). Dalje, Wizardmon može Digivolurati u Phantomona (potrebno je 30 Darkness AP), Vademona (potreban je prolazak vremena) ili LadyDevimon (nakon 8 borbi).

Sposobnosti[uredi | uredi kod]

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Thunder Cloud Udar munje サンダークラウド Sandaa Kuraudo Electro Squall
Thunder Ball
Donnerball Svojim štapom nacilja protivnika i ispali u njega električni udar.
Magical Game Čarobni trik マジックゲーム Majikku Geemu Magical Game Zauberspiel U ruci formira energetsku kuglicu koju ispali na protivnika, zbunjujući ga.
Terror Illusion Stravična iluzija テラーイリュージョン Teraa Iryuushon Vision Of Terror Zauberspiel Kako bi ga zbunio i prestrašio, Wizardmon stvori nekoliko kopija samoga sebe i okružuje protivnika.
Liječenje Wizardmon ima sposobnost izliječiti neke rane i ozljede svojih saveznika i prijatelja.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Wizardmon je jedan od samo nekolicine Digimona koji su preminuli tijekom radnje animea, a kasnije su se vratili, ali ne kao ostali Digimoni. Naime, Wizardmon se vratio kao duh, tijekom druge sezone, u potrazi za Kari i Gatomonom. Sličan primjer bio je i s Devimonom u drugoj sezoni.
  • Wizardmon ima jednu varijaciju, a to je Sorcerymon, koji izgleda identično samo što je bijelo obojen.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Digimon Dictionary: Wizarmon”. Arhivirano iz originala na datum 2017-07-04. Pristupljeno 2012-07-13. 
  2. Digimon Adventure 02, "Zov jednog duha" - Wizardmon: Prijateljstvo odašilje Zlatnu svjetlost

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Wizardmon na Digimon Wiki