Within Temptation

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vidin Temptejšn
Within Temptation

Podaci
MestoNizozemska Holandija
ŽanrSimfonijski rok
Simfonijski metal
Gotski metal[1]
Aktivni periodOd 1996.
Izdavačka kućaDSFA Rekords, GAN Rekords, Roudraner Rekords
Članovi
Šaron den Adel
Robert Vesterholt
Rud Adrianus Đoli
Đeroen van Ven
Stiven van Hestreg
Martiđ Spirenburg

Vidin Temptejšn (engl. Within Temptation, što u prevodu znači U iskušenju) je najpoznatija holandska rok/metal grupa na svetu, osnovana 1996. godine od strane vokaliste Šaron den Adel i gitariste Roberta Vesterholta.

Smatra se da su njihove pesme simfonijski rok, simfonijski metal ili gotski metal, ali nije tačno utvrđeno.Šaron den Adel je rekla da pevaju simfonijski rok, a kasnije u intervjuu za 3BOOP12 rekla:"Mi smatramo da smo bend genra simfonijskog roka...po mom mišljenju nismo gotski bend".

Posle izdavanja njihovog prvog albuma Ulazak (engl. Enter), Vidin Temptejšn je postao istaknut u podzemnoj sceni, ali do 2001. nisu bili poznati široj javnosti, jer im je singl Ledena Kraljica (engl. Ice Queen) iz albuma Majka Zemlja dostigao drugo mesto holandskim grafikonima.Od tad Vidin Temptejšn je dobio Konamus Eksportprijs (lat. Conamus Exportprijs), i to pet godina za redom.Njihov sledeći album Tiha Sila (engl. The Silent Force), je dostigao prvo mesto na holandskim grafikonima, kao i raniji album Srce Svega (engl. The Heart of Everything).U 2008. godini su izdali DVD i CD Crna Simfonija (engl. Black Symphony) uživo, koji su snimili sa Metropolskom orkestrom. Oktobra 30. 2009., Vidin Temptejšn je izdao novi album sa akustičnim setovima sa njihove pozorišne turneje koji se zove Zvučna Noć U Pozorištu (engl. An Acoustic Night At The Theatre).

Biografija[uredi | uredi kod]

Stvaranje benda[uredi | uredi kod]

Dugoročni prijatelji i partneri Šaron den Adel i Robert Vesterholt osnovali su Vidin Temptejšn još 1996. godine nakon što su napustili drugu grupu Krug (engl. The Circle).Krug je promenio ime u Putovanje (engl. Voyage) i izdali su album Zagrljaj (engl. Embrace), i u jednoj pesmi je bila Šaron den Adel, ali je sa Robertom Vesterholtom ubrzo napustila bend kako bi osnovali Vidin Temptejšn, sa novim članovima Đeroen van Venom koji je svirao bas gitaru, Majklom Papenhovom koji je svirao gitaru, Martiđom Vesterholtom koji je svirao klavijaturu i uskoro nasledivši neke kratkotrajne bubnjare bendu se priključio i Ivar de Graf.Uskoro im je ponuđen ugovor o snimanju i potpisali su DSFA Ploče (engl. DSFA Records) kasnije te godine i počeli su rad na prvom izdanju.

Ulazak (1997)[uredi | uredi kod]

Godine 1997. izdat je njihov prvi album Ulazak (engl. Enter).Album je bio veoma uspešan i počeli su turneju po zemlji nakon njihovog nastupa na Dinamo Otvorenom (engl. Dynamo Open Air) festivalu u Ajndhovenu, jednom od najvećim hevi metal festivala u Holandiji.Iste godine su krenuli na prvu međunarodnu turneju u Nemačku i Austriju.Naknadno su bubnjara Ivar de Grafa zamenili novim bubnjarom Ciro Palmom.

Zvuk Ulaska bio je melodičan i u dum tempu, pod uticajem gotskog dum metala, dosta koristeći brze klavijature, bubnjeve i teške rif gitare.U albumu je često i smrtni urlik Roberta Vesterholta i Đorđa Usthoeka, bivšeg člana Usvojilišta (engl. Orphanage).

Ples (1998-1999)[uredi | uredi kod]

Godine 1998. Vidin Temptejšn je nastavio svoju turneju i njihov profil ih je uzdigao do glavne bine na Dinamo 1998. No Vidin Temptejšn nije izdao nikakve nove pesme, a u to vreme u planu nisu ni imali izdavanje drugog albuma, pa su odlučili da izdaju produžetak, Ples (engl. The Dance), koji je uključivao tri pesme i dva remiksa, koji su trebali da unaprede zvuke iz Ulaska. Napokon uzimajući predaj od turneja, 1999. godina je bila najplaćenija godina za bend.Iskoristili su tu priliku da naprave svoj svopstveni studio, i vratili su se svojim ličnim potragama, uz nameru da se vrate sledeće godine.

Majka Zemlja (2000-2004)[uredi | uredi kod]

Godina 2000. je bila godina puna događaja za Vidin Temptejšn zbog njihovog povratka turnejama, nastupajući na tri holandska festivala:Vaterpop (engl. Waterpop), Bospop (engl. Bospop) i Loulands (engl. Lowlands). Vidin Temptejšn počinje rad na svom drugom albumu Majka Zemlja (engl. Mother Earth) koji prvi put izdaje u Nizozemskoj decembra 1.Album je bio veoma uspešan na holandskim grafikonima prvih nekoliko nedelja posle izdavanja.

Bend je izdao singl Naše Doviđenja (engl. Our Farewell), koji nikada nije ušao na grafikone.Drugi singl iz Majke Zemlje, Ledena Kraljica (engl. Ice Queen) je u martu 2002. godine dostigao 2. mesto u Holandiji ali je dostigao 1. mesto u Belgiji.I Majka Zemlja je bila vrlo uspešna dostigavši 3. mesto na kraju godine u holandskim albumskim grafikonima.

Godina 2001. doživela je i veliku promenu članova benda, Rud Adrianus Đoli postao je drugi gitarista, bubnjar Ivar de Graf zamenjen je Stivenom van Hestregom, i Matriđ Vesterholt (koji je patio od mononukleoze) zamenjen je Martiđom Spirenburgom.Martiđ Besterholt, brat Roberta Vesterholta, posle oporavka osnovao je nov bend Delejn (engl. Delain).

U 2002. godini prvi put su nastupali u Francuskoj i imali su nastup u Meksiko Sitiju.Zaradili su svoju prvu veliku nagradu, holandsku Srebrnu Harfu (engl. Silver Harp).Posle toga su krenuli na veliku međunarodnu turneju podžravajući Izgubljeni Raj (engl. Paradise Lost) u 2003. godini, i re-izdavajući album Majka Zemlja preko GAN rekordsa (engl. GUN Records) po više evropskih zemalja.Bila je uspešna Nemačkoj, gde je na grafikonima dostigla 7. mesto, a re-izdavanje Ledena Kraljice se našlo u prvih 30.U Beneluksu je drukčije izdato, maska za Kejt Bušinu (engl. Cate Bush) pesmu Penjanje Uz To Brdo (engl. Running Up That Hill). Vidin Temptejšn je nastavio sa nastupima na muzičkim festivalima širom Holandije, dok je DVD njihove tureneje Majka Zemlja zaradio Edisonovu nagradu (engl. Edison Award).Unapređenja Majke Zemlje su se dobro nastavila do 2004. sa raznim festivalima. Vidin Temptejšn je u septembru 2004. godine imao nastup uživo i u Velikoj Britaniji u Londonu.

Tiha Sila (2004-2006)[uredi | uredi kod]

Plan za izdavanje trećeg albuma nastao je u 2004. godini, i novembra 15. te godine izdat je album Tiha Sila (engl. Silent Force) po celoj Evropi.Uradio ga je Daniel Gibson i odmah je dostigao 1. mesto u Holandiji, ali je dostigao visoka mesta na grafikonima i u drugim evropskim zemljama.Naredne godine 2005. krenuli su na još jednu veliku međunarodnu turneju, sa nastupima po celoj Evropi (uključujući svoj prvi festivalski nastup u Velikoj Britaniji mada je glavni nastup dobila grupa Zaliha Krvi (engl. Bloodstock)) i jedna predstava u Dubaiju.Ne Predaj Se (engl. Stand My Ground) i Uspomene (engl. Memories), prvi singli novog albuma, su dizali rejting Vidin Temotejšena, i donele im drugu Edisonovu Nagradu tokom svoje kulminacije.Treći i veoma poznati singl jeste Anđeli (engl. Angels).Ne Predaj Se je kasnije unapređen u pesmu za reklamu filma Krv i Čokolada (engl. Blood and Chocolate). Vidin Temptejšn da je pesmu i za video igricu Vitezovi Hrama:Plameni Pohod (engl. Knights of the Temple:Infernal Crusade) koja je izdata u martu.

U januaru 2006. godine Vidin Temptejšn je dobio Holandsku Pop Nagradu (engl. Dutch Pop Prize) (najveća holandska pop nagrada) i Holandsku Izvoznu Nagradu (engl. Dutch Export Prize) (najveća holandska nagrada za najprodavanije holandske umetnike izvan Holandije), a kasnije su je dobili tri puta za redom. Vidin Temptejšn je izjavio da su zauzeti radom na njihovom sledećem albumu, zakazan za izdavanje na jesen, i da neće svirati na festivalima koji počinju u aprilu, posebno zbog toga što idu na veliku međunarodnu turneju krajem godine.

Avgusta 5. 2008., albumi Majka Zemlja i Tiha Sila prvi put su izdati u Sjedinjenim Američkim Državama preko Roudraner Ploča (engl. Roadrunner Records).

Reference[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]